Competenta privind regulile procedurale de acordare a ajutoarelor de stat revine, din 2007, Comunitatii Europene, a declarat, ieri, Mihai Berinde, presedintele Consiliului Concurentei. "Regulile de joc trebuie aplicate in momentul in care se incheie negocierile, nu dupa 1 ianuarie 2007. Consiliul Concurentei nu va mai autoriza ajutoarele de stat.

Trebuie mentinut mediul concurential", a afirmat Berinde, in cadrul conferintei cu tema "Mediul concurential – conditie a succesului in afaceri", organizata de Asociatia Oamenilor de Afaceri din Romania (AOAR), in colaborare cu Bursa Romana de Marfuri.

Cazuri in «vizorul» Consiliului Concurentei

In acest an, Consiliul Concurentei a investigat 36 de cazuri de posibila incalcare a Legii concurentei. Din proprie initiativa au fost investigate 40% din cazuri, 23% ca urmare a cererilor (notificarilor) si 37% ca urmare a sesizarilor. "Decizia Consiliului Concurentei poate fi atacata numai la Curtea de Apel.

Unul din obiectivele Consiliului Concurentei este implementarea si controlul functionarii efective a acquis-ului comunitar in domeniul concurentei si ajutoarelor de stat. Promovarea culturii concurentei in vederea imbunatatirii mediului de afaceri din Romania si accelerarii procesului de negociere a aderarii la UE reprezinta un alt obiectiv major ale Consiliului Concurentei.

Mihai Berinde a mai afirmat ca firmele romanesti sunt pregatite sa faca fata concurentei de pe piata UE, in special datorita masurilor de libera circulatie a marfurilor. "Integrarea economiei nationale in economia UE presupune ralierea la mecanismele care i-au garantat acesteia dezvoltarea - respectiv mecanismele economiei de piata.

Este foarte importanta aplicarea la intern a regulilor de concurenta, pentru ca pe aceasta baza vom putea apoi deveni mai puternici in competitia de pe pietele internationale. Acest lucru reprezinta o premisa pentru dezvoltarea capacitatii agentilor economici romani de a face fata presiunilor concurentiale de pe piata interna unica a UE", a mai spus Mihai Berinde.

Pogonaru acuza BNR

Sistemul bancar, constructiile si siderurgia sunt, pentru AOAR, sectoarele pentru care ar trebui intervenit, cu reglementari, pentru a bloca "incercarea introducerii de practici corozive mediului de afaceri", a apreciat Florin Pogonaru, presedinte AOAR. "Semnalele transmise de Banca Nationala a Romaniei se transmit extrem de incet.

Consiliul Concurentei nu se sesizeaza in acest sens", a spus Pogonaru.