Saptamina buna pentru SIF-uri. Indicele BET-FI a urcat cu peste 3a pe fondul rezultatelor bune raportate la 10 luni de Oltenia. Profitul obtinut de societate este de 1.200 lei/actiune (la cotatii de 7.550 lei si o valoare a activului net unitar de peste 12.800 lei).

Se pare ca SIF-urile au profitat si de rezultatele mai slabe inregistrate de restul companiilor cotate, o parte din investitorii care speculasera anuntarea rezultatelor trimestriale la acestea preferind sa-si reorienteze banii spre societatile de investitii financiare. Profit peste asteptari a obtinut si BRD in trimestrul al treilea, cu 40% mai mare decit in perioada similara din 2003 (2.

470 miliarde lei, echivalentul a 670 lei/actiune).

“In ciuda rezultatelor bune, nu cred ca SIF-urile vor da dividende sensibil mai mari decit in anii anteriori, iar profitul obtinut va fi utilizat pentru noi investitii. Cred ca BRD este inca subevaluata, daca ne raportam la perspectivele de dezvoltare pe care le are banca”, spune Adrian Minaila, presedinte Elda Invest.

Cu tranzactii de peste 133 miliarde lei (13 operatiuni in sectiunea Deal) Impact a fost vedeta bursei pe 10 noiembrie, peste 5% din actiunile companiei fiind transferate in acea zi.

Chiar daca in aceasta saptamina au pierdut 1,85%, actiunile companiei ar putea sa intre pe un trend de crestere daca un fond de investitii va fi raportat ulterior ca actionar important (imprumutul de la actionari nu poate tine la infinit, iar o parte din problemele de finantare ar putea fi rezolvate de societate in acest mod).

Un actionar nou are si Rompetrol Rafinare-Faber, peste 5% - acesta preluind integral ultimul pachet detinut de SIF Transilvania. Actiunile au crescut cu aproape 3a in intervalul studiat, la inceputul sedintei de vineri fiind atins maximul istoric (714 lei/actiune).

Peste Ocean, evenimentul central a fost cresterea dobinzii de referinta pentru dolar, de la 1,75% la 2%. “Dupa o revenire de scurta durata - investitorii au apreciat rapiditatea cu care s-a aflat numele invingatorului in alegeri - dolarul a inceput sa piarda teren fata de euro. Declinul a fost stopat in momentul cresterii dobinzii de referinta.

Bursele au reactionat insa pozitiv, dupa principiul raului mai mic. Astfel, Banca Centrala a SUA (Fed) a dat asigurari ca nu vor exista prea curind noi majorari abrupte ale dobinzii asa cum se temeau o parte din investitori (s-ar mari costurile finantarii companilor)”, spune Serban Florea, director de tranzactionare la WBS.

Topurile saptaminii

Top 5+

1. Prodplast Bucuresti +22,3%

2. Armatura Cluj-Napoca +16,2%

3. Electroputere Craiova +15,1%

4. Santierul Naval Orsova +12%

5. Oil Terminal Cosntanta +6,9%

Top 5-

1. Mefin Sinaia -17,2%

2. Alro Slatina -9,4%

3. Petroexportimport Bucuresti -6,6%

4. Azomures Tg-Mures -4,6%

5. Sofert Bacau -4,2%