Rompetrol Rafinare si BRD

si-au depasit saptamina trecuta propriile recorduri, bifind noi maxime istorice. Compania din Constanta a atins borna la 780 lei, iar BRD a trecut la rindul sau de pragul psihologic de 33.000 lei/actiune. Majorarea de capital aprobata de actionarii Rompetrol Rafinare incinge de pe acum imaginatia speculatorilor. Si asta pentru ca majorarea se va face la valoarea nominala a actiunilor (1.

000 lei), deci este inca loc pentru aprecierea cotatiilor. O problema interesanta in ceea ce priveste actiunile care se tranzactioneaza la preturi de citeva sute de lei o pune denominarea leului de anul viitor. Astfel, o actiune Amonil, care se cumpara cu 600 lei, va costa atunci 6 bani.

Problema este care va fi pasul de cotare in aceste conditii (cea mai mica distanta dintre cerere si oferta)? Daca se adopta banul ca pas minim de cotare, cresterea in cazul Amonil de la 6 la 7 bani ar echivala cu o variatie de peste 15a, maximul admis la bursa.

Scaderea dobinzilor si tendinta de apreciere a leului pot fi de bun augur pentru bursa si in 2005, chiar daca multe actiuni par deja cam scumpe. Daca nu v-ati hotarit inca sa investiti, va puteti face incalzirea cu un fond pe actiuni.

Avantaj: beneficiati de experienta administratorului si va expuneti la un risc ceva mai mic (fondul are plasamente diversificate la bursa, in mai multe so-cietati, iar o parte din bani sint plasati pe piata monetara in titluri de stat).

Fata de cresterea indicelui BET-C de 82a de la inceputul anului, principalele fonduri romanesti pe actiuni au obtinut cresteri de 56a (Napoca) si 23a (Intercapital). “Noi am facut mai putine plasamente in ultima vreme. Buna parte din actiunile romanesti privite strict din perspectiva rezultatelor financiare par supraevaluate.

Explicatia acestui fapt sint banii noi care intra la bursa: romanii privesc mai atent piata o data ce randamentele din piata monetara au inceput sa scada, iar strainii mizeaza in continuare pe ratele mari de crestere ale societatilor romanesti cotate, cu speranta ca acest ritm va continua, spune Walter Blaj, director executiv Globinvest.

Vineri a expirat oferta publica de vinzare initiata de una dintre cele mai active societati de brokeraj de la bursa, SSIF Broker. Societatea si-a majorat capitalul social cu 25a si a oferit actiuni spre vinzare cu 15.500 lei (10.000 lei este valoarea lor nominala).

Detinuta de un grup de mici actionari, societatea si-a transformat in ultimii ani aproape integral profitul in dividende (acestea au reprezentat peste 100a din valoarea nominala a actiunii). In conditiile in care detinerile societatilor de brokeraj la BVB au fost evaluate la peste 235.000 euro, a avea actiuni la un SSIF poate fi o afacere de viitor.