PSD nu a respectat si nu respecta legea. PSD a blocat dosarele in care erau implicati lideri ai guvernului. A blocat tot ce insemna verificare la Curtea de Conturi. A cerut, in schimb, confectionarea sau gasirea de probe impotriva opozitiei. In fata a stat mereu premierul Adrian Nastase, care a transformat justitia in instrument politic.

El a fost sustinut de Rodica Stanoiu si Florin Georgescu, fideli premierului si buni executanti. Acestia au facut toate treburile murdare si l-au informat imediat pe premier despre cum au reusit sa transforme justitia in instrument de presiune politica. “Evenimentul zilei” analizeaza cum s-ar numi, in limbaj juridic si penal, faptele de incalcare a legii de catre PSD.

• Cit timp Rodica Stanoiu a fost ministru al justitiei a avut o singura obsesie: un dosar impotriva lui Traian Basescu: “Stiti bine ca eu, de nenumarate ori, in legatura cu Basescu am intrebat chiar si in sedinte mari cind dam verde pentru Basescu” (20 octombrie 2003)

• Florin Georgescu i-a cerut Rodicai Stanoiu sa se ocupe de dosarele politice: “Sa rezolvati dosarele de la procuratura, doamna ministru” (29 septembrie 2003)

• Florin Georgescu spune ca este nepermis ca la Curtea de Conturi sa fie verificat Miron Mitrea: “El (n.r. - Dan Drosu Saguna, presedintele Curtii de Conturi) verifica pe domnul Mitrea, pe domnul cutare si mi-i gaseste vinovati si numai eu stiu cum fac pe acolo ca sa nu ajung la dv. si sa fie liniste si pace” (20 octombrie 2003)

• Rodica Stanoiu a blocat dosarele procurorilor care cercetau ilegalitatile si abuzurile celor din PSD: “Sint doua-trei (n.r. - dosare) care vin tare si importante, dar vreau sa va spun ca in aproape toate, mi s-a spus, dam si de oameni de aici (n.r. - membri ai Delegatiei Permanente a PSD).

Sint dosare extrem de complicate si atunci le-am lasat in stand-by ca sa vedem cum le lucram” (20 octombrie 2003)

• Adrian Nastase il cearta pe Ovidiu Musetescu, fost ministru al Autoritatii pentru Privatizare, ca nu gaseste dosare compromitatoare impotriva opozitiei: “De trei ani de zile acoperi toate povestile cu privatizarea din 1997-2000. Nu ati demonstrat o singura iregularitate in procesul de privatizare. Asta e problema ta.

In fata Delegatiei Permanente iti spun lucrul asta, pentru ca ti-am spus-o si la guvern de nu stiu cite ori si nu ai inteles-o. Iti iei, iti pregatesti hirtiile, pentru ca intram in campanie electorala” (13 octombrie 2003)

• Florin Georgescu blocheaza verificarile declansate la Curtea de Conturi: “Daca se apuca vreun nebun de inspector sa scrie ceva acolo ca nu este bine ghidat, dosarul ala nu va mai ramine la Curte, unde mai dadeam si eu telefoane sa se inchida cum trebuie” (20 octombrie 2003)

• Adrian Nastase vrea sa blocheze orice discutie despre “baronii PSD”: “Luati frecventa de mediatizare, luati dosarele care exista la SRI, la PNA, peste tot si vedeti unde sint cele mai multe lucruri” (22 martie 2004)

• Nastase are un moment de luciditate si spune ca problema coruptilor din partid se va razbuna in alegeri: “Nu vrem sa luam impreuna decizii, nu avem curajul acum sa luam citeva decizii, o sa depanam amintiri dupa alegeri” (22 martie 2004)

• Banii pentru judete sint gestionati dupa interesul de partid: Nicolae Vacaroiu spune: “El (n.r. - Mihai Tanasescu, ministrul finantelor) are o suma globala, 500-600 de miliarde, cu care se poate sa se joace el. Sa incepem un sistem de plombari rapide, ceva, sint zone in care nu mai poti sa intri cu masina pe un drum judetean” (1 martie 2004)Alianta PNL-PD cere ancheta

In plin scandal al stenogramelor, Alianta D.A. a cerut public declansarea de urgenta a unei anchete “corecte si independente” in cazul afirmatiilor facute de demnitari PSD in sedintele de partid. Co-presedintele Aliantei PNL-PD, Calin Popescu-Tariceanu, a avertizat ieri ca, in cazul in care ancheta nu va incepe imediat sau daca va incepe, dar va fi musamalizata, Alianta D.A.

va aduce cazul in atentia forurilor internationale. In privinta anchetei, Alianta solicita ca ea sa fie condusa de un procuror “recunoscut pentru nealinierea la comandamentele PSD si pentru respectul sau fata de lege”.

“Toate chestiunile legate de abuzuri, folosirea institutiilor statului, justitia si Curtea de Conturi, pentru intimidarea adversarilor politici si a presei sint infractiuni care trebuie pedepsite”, a apreciat Calin Popescu-Tariceanu. Potrivit acestuia, organele de ancheta trebuie sa verifice ce s-a intimplat cu ordinele politice pe care le puneau la cale liderii PSD in sedintele de partid.

“Un astfel de cutremur politic ar fi obligat guvernul sa-si dea demisia. In orice tara democratica o astfel de situatie ar fi insemnat sfirsitul guvernului”, a concluzionat Tariceanu, adaugind ca, doar cu trei zile inaintea alegerilor, acest gest nu mai are sens. Tariceanu si Alianta au convingerea ca transcrierile sedintelor PSD sint adevarate.

“Declaratiile contradictorii ale liderilor PSD si ale lui Ion Iliescu au intarit convingerea membrilor Aliantei ca transcrierile sedintelor sint adevarate. In plus, stenogramele sint usor de dovedit comparindu-le punct cu punct cu ce s-a intimplat in ultimii patru ani in Romania. Ele nu aduc nimic nou, ci arata cum a ajuns Romania in fundatura actuala. Alianta D.A.

, UE, societatea civila nealiniata, presa necontrolata de PSD au denuntat constant problemele care reies din stenograme”, a afirmat Tariceanu.

Zece puncte prin care PSD a facut praf justitia

Alianta a extras din stenograme 10 situatii pe care PNL si PD, UE, societatea civila si presa necontrolata de PSD le-au denuntat constant:

1. Controlul politic asupra justitiei - “stenogramele arata cum justitia este servitoarea umila a PSD, ii furnizeaza munitie falsa pentru atacarea opozantilor si ii protejeaza pe coruptii din partid”

2. Limitarea libertatii de exprimare - “stenogramele arata cum primul-ministru, ministrii, presedintele Camerei Deputatilor si alte oficialitati isi construiesc imaginea publica prin presiuni, finantari oculte, promovarea in spatiul public a unor oameni loiali care sa le apere interesele”

3. Sabotarea organelor de control - “stenogramele arata cum SRI si PNA dau materiale de lectura pesedistilor, si nu dosare care sa se finalizeze in instanta. Stenogramele arata cum Curtea de Conturi este impiedicata sa-si faca datoria, lucru recunoscut si de presedintele acesteia”

4. Distrugerea opozitiei - “stenogramele arata cum liderii PSD decid cind si ce dosare sa fie instrumentate impotriva opozitiei”

5. Subminarea societatii civile - “stenogramele arata cum PSD creeaza ONG-uri fantoma pentru a dilua criticile societatii civile”

6. Dezinteresul PSD pentru problemele reale ale oamenilor - “stenogramele arata cum, pentru Adrian Nastase, poporul trebuie sa vrea ce vrea PSD”

7. Esecul negocierilor de aderare - “stenogramele arata cum primul-ministru al Romaniei recunoaste ca tara se mai mentine in calendarul negocierilor doar datorita citorva “prieteni” de la Bruxelles”

8. Lipsa reformelor - “stenogramele arata cum primul-ministru, ministrii si ceilalti lideri ai PSD nu vorbesc despre reforme pentru integrare, ci despre surogate care sa suplineasca lipsa lor: recruteaza oficiali europeni, dau contracte, manipuleaza”

9. Proliferarea coruptiei - “stenogramele arata cum conducerea PSD nu a sacrificat nici un baron, desi stie ce jaf fac in teritoriu. A dezactivat temporar doar baronii cu cea mai mare frecventa in presa, ca sa nu piarda controlul asupra tarii”

10. Compromiterea de catre PSD a sanselor de aderare - “stenogramele arata cum tot ce face PSD compromite sansele de aderare ale Romaniei. Chiar si “prietenii” PSD de la Bruxelles vor da un pas inapoi vazind stenogramele Delegatiilor Permanente ale PSD publicate in presa”.

“Date fiind incalcarile flagrante ale legii de catre inalti oficiali ai Romaniei citati in aceste stenograme, in numele cetatenilor Romaniei si al legii, Alianta D.A. solicita inceperea imediata a unei anchete corecte si independente”, a concluzionat Tariceanu. (Alina Mihai)

“Cinism fata de romani”

Renate Weber, presedintele Fundatiei pentru o Societate Deschisa, crede ca stenogramele discutiilor conducerii PSD reflecta modul in care partidul de guvernamint se raporteaza la tara. La cererea EVZ, Renate Weber, de profesie jurist, a facut o analiza de continut a respectivelor stenograme.

“Mi se pare ca din ele rezulta o doza foarte mare de cinism fata romani, fata de poporul roman. Interesul primordial al PSD pare a fi raminerea la putere cu orice pret. Aceasta inseamna ca s-au cheltuit bani publici tragind in opozitie. Sint jocuri de imagine. Ele vorbesc de o anumita moralitate sau lipsa in domeniul politic.

Unele discutii din stenograme, desi tin de chestiunea politica, parca vorbesc un pic mai mult despre felul in care un partid, care controleaza guvernul, se raporteaza la anumite lucruri.

Doua exemple tin de penal: cazurile Hildegard Puwak si Mircea Beuran. In cazul Puwak, vedem ca ideea discutiilor era “a facut-o, da’ hai ca a facut-o la un nivel atit de mic ca nu trebuie sa ne mai batem capul”.

Aceasta inseamna o solidarizare nu numai la nivelul partidului, ci la nivel guvernamental cu cineva despre care stii sigur ca a facut o fapta care este cel putin incorecta, daca nu chiar in zona penala. Ei au declarat ca nu este conflict de interese pe fondurile primite de la UE, ci pe fondurile primite de la MECT.

Cind este vorba de obtinerea unor fonduri, tu iti iei niste angajamente pentru care raspunzi, si poti raspunde penal. Formula aceasta, mica intelegere, “blatul” pare sa fie pentru premierul Romaniei o rezolvare pentru unele situatii.

In cazul plagiatului lui Mircea Beuran, Adrian Nastase spunea ca ministrul facuse aceasta “operatiune stiintifica importanta in urma cu sapte ani, evident ca toata lumea stia despre aceasta poveste pentru ca toti au fost complici la momentul respectiv”. Se vorbeste de o fapta care se numeste plagiat, adica furt intelectual. Avem o recunoastere a premierului roman a unei normalitati infractionale.

Ce-l supara este de ce acum, dupa sapte ani, se sesizeaza pentru asta. Este vorba de furt intelectual, implicit el recunoaste ca si alte lucrari nu sint decit furturi intelectuale. Si vorbim de juristul Adrian Nastase.

Intr-o alta stenograma, Victor Ponta le spunea colegilor din PSD ca se aflau in plina desfasurare anchetele PNA si OLAF. Alexandru Athanasiu, ministrul educatiei, zicea: “Pai de ce sa vina PNA, ca face el, ministerul, ancheta, ca e interna, ca sint banii lui”, desi trecuse de mult perioada cind putea face aceasta.

Declaratiile frizau zona infractionala, iar domnul Alexandru Athanasiu este jurist, a fost judecator.

Iar cind Nicolae Vacaroiu este nemultumit de sumele primite pentru unele comune din Romania si cere alte fonduri, este foarte

clar ca este o imixtiune. Parchetul si Curtea de Conturi ar trebui sa se sesizeze despre deturnari de fonduri. Legea Finantelor Publice este foarte clara in privinta fondurilor bugetare pe care le

ai.” (Ionel Stoica)

Scandalul face inconjurul lumii

Presa occidentala a preluat ieri integral un amplu material realizat de corespondentul la Bucuresti al agentiei Associated Press, care face un rezumat al stenogramelor si include informatia ca doi inalti responsabili PSD recunosc exactitatea anumitor discutii reproduse.

Sub titlul “Stenogramele de partid stirnesc indignare in Romania”, articolul AP este preluat de un important cotidian din Marea Britanie, “The Guardian”, si de numeroase publicatii de peste Ocean, dintre care mentionam ziarele americane “New York Newsday”, “Kansas City Star”, “Miami Herald”, “Tallahasee Democrat”, “Philadelphia Inquirer”, “Fort Worth Star Telegram”, “Charlotte Observer” sau

“Seattle Post Intelligencer”, precum si in ziarul canadian “The Globe and Mail”. Gratie acestui interes manifestat de presa occidentala, cititorii de peste Ocean au putut afla despre modul in care puterea de la Bucuresti pune la cale “interventii in procese, intimidarea opozitiei si masluirea voturilor in parlament”, dupa cum a relatat AP.

In depesa prestigioasei agentii, publicata si in editia de ieri a “Evenimentului zilei”, erau citate si opiniile unor cetateni romani legate de scandalul stenogramelor. “Sintem o turma de animale manipulate de o armata de ticalosi.

Daca toti romanii ar citi ziarele, nimeni n-ar mai vota pentru acesti oameni care se cred nemuritori”, a declarat pentru Associated Press Vasile Lucaciu, om de afaceri in virsta de 38 de ani.

“Sintem niste slugi umile pe mosia PSD”

Stenogramele PSD au demontat mecanismele prin care Adrian Nastase si partidul sau tineau in friiu justitia. Totul era controlat de partid: de la modul in care se concepeau dosare impotriva adversarilor politici pina la selectarea clientelei politice care trebuia protejata de anchete penale. Partidul aresta, partidul ierta.(Ondine Ghergut)

Surse judiciare confirma faptul ca intre dosare blocate la ordin se afla cel privind “grupul mafiot de la Bacau” (preluarea, pe mai nimic, de catre Corneliu Iacobov si asociatii sai a Statiunii Perla Moldovei si a Rafinariei Darmanesti) si cele ale lui Bebe Ivanovici (cu terenurile din Judetul Ilfov, in special cu acelea de la Snagov), dosarele lui Iordan Radulescu, fost secretar de stat, ale

lui Dan Iosif, consilier prezidential. Mai multi procurori au confirmat continutul stenogramelor. Iata opiniile citorva magistrati de la diverse Parchete. “Pe vremea lui Joita Tanase ni se spunea pe fata “de asta nu te atingi, bagi dosarul la fiset”. Acum nu se aproba actele procedurale si gata, ancheta e tinuta pe loc. Dupa cum stiti, orice act procedural trebuie confirmat de superior.

Trimiti o solicitare la Curtea de Conturi, la SRI, la Garda Financiara sau in alta parte, ai nevoie de aprobarea scrisa a sefului. Vrei o perchezitie, ai nevoie de aprobarea sefului si apoi de ordonanta judecatorului. Daca seful direct nu-ti avizeaza cererea e semn clar ca ancheta trebuie lasata sa bata pasul pe loc. E mai grav cind te pun sa dai neincepere a urmaririi penale sau scoatere.

Tu, ca magistrat, ai probe pentru invinuire, dar esti obligat sa dai o alta solutie. Ti se spune pe fata. Pot sa va dau si exemple Asa a fost in cazul primarului Marian Vanghelie de la sectorul 5 al Capitalei. La Nicolaiciuc erau probe de arestare, la Serban Mihailescu, la Puwak. La toti baronii locali despre care a scris presa, in frunte cu Marian Oprisan de la Vrancea.

Erau dosare si impotriva lui Mazare de la Constanta. Nimic nu s-a facut in ele. Stiu ca la PNA se afla o plingere impotriva Danei Nastase pentru trafic de influenta in favoarea lui Ion Udriste de la Mehedinti, fost prieten cu tatal ei. Aceasta familie Udriste din Mehedinti a pus mina pe 500 de hectare de luciu de apa in judetul Neamt fara a plati un leu.

Au avut de suferit oamenii care lucreaza in aceasta mare unitate piscicola. In acest dosar nu s-a miscat nici o hirtie. Si mai sint sute de dosare, cu pagube de mii de miliarde de lei. Nimeni nu poate face nimic. Asteptam alegerile. Poate se schimba ceva. Nu mai exista demnitate in magistratura. Sintem niste slugi umile pe mosia PSD-ului”.

Florin Georgescu, stapinul Curtii de Conturi

Actualul prim-viceguvernator al BNR, Florin Georgescu, a insistat sa se faca presiuni asupra sefului Curtii de Conturi spre a nu mai deranja ministrii cu controalele menite sa verifice cheltuirea banilor publici. Georgescu cunoaste din proprie experienta puterea scotocitoare a Curtii de Conturi, pe care doreste, se pare, sa o stapineasca. (Lidia Moise)

Ca ministru al finantelor, in guvernarea Vacaroiu, a semnat garantii pentru obtinerea unor credite externe in favoarea unui grup numeros de firme de stat si private, care nu au mai dat banii inapoi. Statul a platit, pina la aceasta ora, prin AVAS, peste 780 milioane dolari in contul acelor garantii de stat. Bani cu care se putea face o reforma a pensiilor private in Romania.

In 1999, intr-un raport anual, Curtea de Conturi reprosa Ministerului Finantelor condus de Georgescu faptul ca nu a luat masuri de recuperare si nu s-a asigurat in fata posibilitatii neachitarii acestor imprumuturi externe.

Iubitor de putere

Florin Georgescu, actualul prim-viceguvernator al Bancii Nationale a Romaniei (BNR), a fost, pe rind, politician, ministru al finantelor, sef al Comisiei de buget-finante din Camera Deputatilor. In tot acest timp, Georgescu a continuat sa predea economie la ASE. El nu este unul dintre oamenii bogati ai puterii, potrivit propriilor declaratii de avere si reputatiei din culise.

Imparte un apartament de patru camere cu tatal sau, detine un teren intravilan si isi construieste o casa de vacanta. Are in conturi sume echivalente cu 49.500 de euro si detine actiuni la BCR in valoare de aproape 20.000 de euro, dar declara alte venituri care depasesc anual suma de 5.000 de euro.

S-a opus privatizarii BCR

Apropiatii il descriu ca pe un temperament vulcanic, insa, ca economist, a avut un profil conservator. El a fost cel care s-a opus public privatizarii BCR, fapt ce nu l-a impiedicat sa se aseze in fotoliul de presedinte al bancii dupa asa-zisa privatizare a celui mai mare grup financiar romanesc.

A fost unul dintre politicienii care au frinat aparitia fondurilor private de pensii in Romania, motivind ca piata financiara nu este pregatita. Ca deputat, el a desfasurat un asalt strategic asupra bancii centrale, a carei conducere si-a dorit-o dupa ce a pierdut functia de ministru al finantelor.

Nu s-a jenat sa conduca cu mina de fier votarea noului statut al BNR, desi era, ca presedinte al BCR, sub supravegherea bancii centrale. Obtinuse o controversata derogare de la lege sa ramina in politica, cu toate ca nimeni dintre sefii sistemului bancar n-are voie sa joace simultan in cele doua barci: piata financiara si politica.

In plus, insasi controversata grabire a alegerii conducerii BNR cu doua luni inainte de expirarea termenului, prin trucul reducerii numarului de ani al mandatelor, pare sa fi fost orchestrata tot de Florin Georgescu, puternic interesat de un fotoliu de viceguvernator.

Adrian Vasilescu, BNR: “Florin Georgescu e un profesionist!”

“Toti stim ca Florin Georgescu vine din viata politica, nu e o descoperire noua. Toate aceste declaratii, ca sint sau nu adevarate, n-au nici o legatura cu BNR. El si-a lasat in urma viata de politician si a intrat intr-o alta existenta, de bancher central. S-a retras din politica, si-a dat demisia din partid, din toate functiile ocupate ca politician. Sint convins ca nu riscam nimic.

Sint foarte convins de profesionalismul sau in domeniul financiar. Florin Georgescu a intrat intr-un domeniu pentru care e foarte bine pregatit. Prezenta sa in politica a fost conjuncturala. Trecutul politic e trecut politic, prezentul e profesional. N-au nici o legatura cele doua realitati.

Eu cred ca el este fericit ca-si poate pune in valoare calitatile profesionale”, a spus Adrian Vasilescu, consilier al guvernatorului BNR.

Rodica Stanoiu, un ministru pentru justitia PSD

Rodica Stanoiu, ca ministru al justitiei (decembrie 2000-martie 2004), nu a ezitat sa puna justitia in slujba partidului care a promovat-o. Criticile dure administrate Romaniei in rapoartele de tara anuale ale Comisiei Europene pornind de la amestecul politicului in justitie nu au deranjat-o insa niciodata pe Rodica Stanoiu.

Misiunea sa a fost, dupa cum rezulta din stenogramele Delegatiilor Permanente ale PSD, sa protejeze clientela si oamenii partidului si sa puna in lumina dosarele reprezentantilor opozitiei.

Unul dintre oamenii de forta din sistemul juridic care o ajutau pe Rodica Stanoiu sa duca la indeplinire cererile PSD era Marian Ureche, sef al serviciului secret al Ministerului Justitiei - SIPA (Serviciul Independent de Protectie Anticoruptie) pina la sfirsitul lui 2003.

Marian Ureche a lucrat la Securitatea Municipiului Bucuresti inainte de 1989, ca adjunct al comandantului Directiei I a Departamentului Securitatii Statului. Intr-un sondaj facut in mai 2004, 77 la suta din judecatori au recunoscut ca sint supusi presiunilor politice.

Fostul ministru al justitiei Rodica Stanoiu se ocupa in mod explicit de dosarele sensibile, dupa cum rezulta din documentele interne ale PSD, iar magistratii recunosc acest lucru, dar numai sub protectia anonimatului. Rodica Stanoiu s-a tinut cu dintii de fotoliul justitiei, desi din rapoartele despre independenta justitiei date publicitatii de Uniunea Europeana sugerau ca trebuie demisa.

In perioada in care s-a aflat in fruntea justitiei, Rodica Stanoiu a avut insa grija sa se ocupe de bunastarea ei si a familiei sale.

A vindut catre Petrom, care la vremea aceea era societate cu capital de stat, doua cladiri si o suprafata de teren cu aproximativ 100.000 de dolari, ambele situate in Filiasi. Cifra de vinzare a fost mult supraevaluata, potrivit expertilor imobiliari. Rodica Stanoiu avea, la sfirsitul mandatului sau de ministru, incheiat inainte de termen, un cont de 200.

000 de dolari, 30 de hectare agricole, 8 hectare de padure, o vila, un apartament si doua autoturisme de ultima generatie. Rodica Stanoiu s-a ocupat si de situatia profesionala a sotului sau pe care, cu ajutorul lui Ion Iliescu, l-a numit judecator la Curtea Constitutionala, desi pina la acel moment s-a ocupat doar de avocatura, fiind specialist in Drept Civil si Dreptul Muncii.

Obligata sa-si dea demisia fiindca a ocolit cu ostentatie reforma sistemului juridic, Rodica Stanoiu a fost recuperata tot de Ion Iliescu si desemnata in functia de consilier prezidential pentru probleme de securitate. Seful statului a motivat aceasta numire intrebindu-se retoric “de ce Condoleezza Rice poate fi consilierul presedintelui SUA si n-ar putea Rodica Stanoiu, o femeie in Romania?”.

(Sabina Fati)

Investigatie penala din oficiu

Comunicat de presa din partea Aliantei pentru o Justitie Europeana in Romania: Organizatiile civice reunite in Alianta pentru o Justitie Europeana in Romania cer ministrului justitiei, Cristian Diaconescu si procurorului general al Parchetului de pe linga Inalta Curte de Casatie si Justitie, Ilie Botos, sa declanseze din oficiu investigatiile penale prevazute de lege in cazul lui Florin

Georgescu. In stenogramele discutiilor conducerii PSD, republicate in ziarul “Cotidianul” din 24 noiembrie 2004, alaturi de declaratiile presedintelui Curtii de Conturi Dan Drosu Saguna, care confirma acest fapt, exista indicatii clare ca Florin Georgescu face presiuni asupra justitiei, favorizind astfel persoane care au comis fapte susceptibile de a fi calificate ca infractiune.

Potrivit legislatiei penale, se sanctioneaza orice tip de interventie in favoarea unui infractor pentru a zadarnici inceperea sau desfasurarea unei anchete penale, precum si impiedicarea unui functionar public de a sesiza organele de ancheta sau organele judiciare cu privire la infractiunile constatate. (...)

Articolele din Codul Penal relevante pentru acest caz sint nr. 264, favorizarea infractorului, si nr. 263, omisiunea sesizarii organelor judiciare. Solicitam efectuarea unei anchete prompte si eficiente, singura de natura sa dovedeasca bunele intentii ale Romaniei, in conditiile in care negocierile pentru capitolele Justitie si Afaceri Interne sint in curs.

(Societatea Academica din Romania, APADOR-Comitetul Helsinki, Agentia de Monitorizare a Presei, Asociatia Pro Democratia)

Parerea cititorului: “Nu vedeti ce disperati sint?”

Cititorii nostri au comentat in numar mare stenogramele sedintelor PSD. Iata citeva din parerile lor postate ieri pe Internet, la adresa www.evz.ro:

• “Am impresia ca “miezul” este mult mai interesant, dar si socant pentru opinia publica, si e clar ca asta se discuta intre patru ochi - ma refer la oamenii-cheie care aduc bani partidului, afacerile care le mai au astia, cum sa ia comisioane etc... Pe scurt, dracul e mult mai negru decit ce se vede aici!” (Camelia)

• “Pe mine nici nu ma intereseaza daca stenogramele au existat cu adevarat, chiar in situatia in care sint inventate, ceea ce exprima e adevarat!!! Nu vedeti ce disperati sint? Tin cu dintii de “continuitate”!” Eu, unul, am plecat din Romania si stiu deja ce inseamna un politician adevarat in slujba celor care l-au ales si pot sa spun ca nu e cazul lui Bombonel.” (Latzi -Brisbane, Australia)

• “Daca aceste lucruri s-au aflat deja, va imaginati ce discuta aceste umbre numai intre patru ochi, departe de microfoane, camere tv, secretare?!!” (Archaeus)

• “Ce se intimpla, domnilor de la PSD? Chiar asa? Este grav, sper sa se mai trezeasca si alti romani privind aceste “dezvaluiri”. Daca nu sint reale de ce nu iesiti cu argumente?” (Cony)

• “Ne trebuiesc 1001 de nopti, iar ai nostri boieri vor cobori din castelele de fildes si isi vor da seama ca nu sintem animale de votare.” (Cristian Nicolai)

• “Oamenii nu voteaza pentru D.A., cit voteaza pentru a arata ca s-au saturat de porcia actualilor “conducatori ilustri”. Voteaza pentru ca nu mai pot suporta.” (Bogdan)

• “Nu era nevoie de aceste stenograme pentru a ne da seama ce se intimpla de patru ani in Romania. Este de ajuns sa ii vezi cum reactioneaza, cum vorbesc, ca sa iti dai seama ca, de fapt, scopul lor este sa controleze TOTUL!” (Ela)

• “Iata cine conduce tara - o armata de ticalosi burtosi, cu ceafa si obrazul groase, negri la inima si fara scrupule. Acesti oameni nu numai ca trebuie dati jos si inlocuiti, dar trebuie judecati si condamnati la ani grei de temnita. Sper ca alegerile de duminica sa mai stirpeasca din ei, ca eu, unul, m-am saturat pina-n git de asa canalii. (Un roman)