Italienii se orienteaza spre agricultura romaneasca

de     Cotidianul
Miercuri, 1 decembrie 2004, 0:00Investitiile italiene in sectorul agricol din Romania s-ar putea majora in 2005 cu 10-15%. Se mentine astfel ritmul accelerat de majorare a capitalului italian ce patrunde la noi in tara. „In ultimul timp, volumul investitiilor italiene in Romania creste foarte rapid. Vorbim de o crestere cu 10-15% in ultimii doi ani si cred ca pe viitor cresterea poate fi chiar mai mare.

“, ne-a declarat Massimo Goldoni, presedintele Uniunii Nationale a Constructorilor de Masini Agricole din Italia (UNACOMA). Investitiile italiene in sectorul agricol din Romania s-ar putea majora in 2005 cu 10-15%. Se mentine astfel ritmul accelerat de majorare a capitalului italian ce patrunde la noi in tara.
Ce vor investitorii?

In functie de interesul fata de industria constructoare de masini agricole din Romania, in momentul de fata exista 3 mari categorii de „investitori“ italieni. Din prima fac parte producatorii de echipamente tehnice care doresc sa investeasca in structurile productive din tara noastra.

Mai precis, aceste companii doresc sa isi deschida baze de productie in tara noastra unde sa ansambleze utilaje agricole. O parte dintre componentele necesare provin de la producator, din Italia, iar o parte se fabrica la noi in tara. Produsul finit ajunge de cele mai multe ori in Italia, sub marca producatorului.

De asemenea, exista companii italiene care le vind partenerilor din tara noastra componente pentru fabricarea de masini agricole. Este cazul Servoplant, care produce masini de irigat sub licenta Irtec din Italia. Produsele Servoplant sint destinate exclusiv pietei autohtone.

O alta categorie de investitori italieni este reprezentata de marile consortii care isi distribuie produsele pe teritoriul tarii noastre. Este vorba de grupul Romatech, reprezentantul in Romania a 14 dintre cei mai renumiti producatori italieni de tehnica agricola.

Nu in ultimul rind, sint micii intreprinzatori italieni, care, in colaborare cu asociati romani, isi dezvolta afaceri in tara noastra.

Pina anul acesta, italienii au achizitionat in tara noastra aproximativ 250.000 de hectare de teren agricol. Indiferent care sint intentiile italienilor in tara noastra, concluziile par a fi aceleasi: piata de profil este in expansiune, atit din punct de vedere al cererii, cit si al ofertei. „Toate tipurile de investitori au posibilitatea de a se dezvolta in Romania.

Aceasta pentru ca sint conditii foarte bune, sint foarte multe resurse pentru a produce si pentru a crea acorduri comerciale intre cele doua tari“, ne-a mai declarat presedintele UNACOMA.
70% dintre tractoarele din Romania ies la pensie

Atuul care ii face pe investitori sa ne treaca pragul este costul inca redus cu forta de munca. Nu in ultimul rind, agricultura romaneasca este inca un sector foarte important. Se face agricultura pe 6,2 milioane de hectare de teren, iar suprafetele tind sa devina tot mai compacte. De asemenea, parcul de masini agricole este inca foarte redus, 173.000 de tractoare si 25.

000 de combine, dintre care 70% au depasit deja virsta industriala. Piata echipamentelor agricole din tara noastra se ridica la aproximativ 90 de milioane de euro.
Decizia Landini, inca un mister

Reprezentantii concernului italian Landini sint foarte secretosi in privinta deciziei pe care o vor lua in ceea ce priveste cumpararea societatii brasovene Tractorul. Desi mai sint doar citeva zile pina cind italienii trebuie sa dea un raspuns final, momentan se pot face numai speculatii.

Apropiati ai concernului sustin ca principalele motive ce ar putea inclina balanta spre decizia de a renunta la achizitia Tractorul se refera la datoriile acumulate de societatea brasoveana. De asemenea, cei de la Landi ar putea fi descurajati de dimensiunile Tractorul, o societate greu de administrat. Sursele mentionate nu au putut oferi date referitoare la decizia finala a Landini.


57 vizualizari


Abonare la comentarii cu RSS

ESRI

Top 5 articole cele mai ...Hotnews
Agenţii de ştiri

Siteul Hotnews.ro foloseste cookie-uri. Cookie-urile ne ajută să imbunatatim serviciile noastre. Mai multe detalii, aici.
hosted by
powered by
developed by
mobile version
Duminică