World Vision Romania atrage atentia ca, desi situatia din tara noastra apare ca fiind una linistitoare in privinta raspandirii HIV/SIDA, lucrurile ar putea cunoaste o intorsatura nedorita oricand, din cauza lipsei de informare si educatie.

In tara noastra, informatiile despre HIV/SIDA sunt fie insuficiente, fie incorecte, fie lipsesc cu desavarsire, potrivit reprezentantilor World Vision Romania (WVR). "De altfel, orele de educatie pentru sanatate care se fac in scolile din Romania sunt tinute de profesori care nu sunt specializati in acest domeniu, motiv pentru care multe dintre informatiile transmise sunt eronate.

Din pacate, la noi nu exista facultati sau catedre dedicate educatiei pentru sanatate si promovarii sanatatii, care sa aiba rol de pregatire specifica a profesorilor", a declarat dr. Laurentiu Zolostuca, din cadrul WVR si unul dintre realizatorii studiului "Cunostinte, atitudini, practici si comportamente".

El a mai spus ca in mediul rural nici macar nu are cine sa tina aceste ore. "Zonele rurale nu au acces la informatii corecte referitoare la infectia cu HIV. De altfel, cercetarea realizata de noi arata ca numai 4,7% dintre subiecti au identificat corect toate caile de transmitere a HIV, ceea ce este alarmant", a adaugat dr. Zolostuca.

Studiul mai arata ca 96,5% dintre participanti nu au identificat nici o metoda de prevenire a transmiterii infectiei de la mama la copil.

"Aceasta, in conditiile in care transmiterea pe verticala devine marea problema din Romania", a precizat dr. Maria Georgescu, din cadrul ARAS. Si mai ingrijorator este faptul ca 39,4% dintre participanti nu au identificat nici o modalitate de transmitere sexuala a HIV.

In plus, 41,2% nu au identificat nici o modalitate de transmitere a HIV prin sange infectat sau prin instrumente penetrante ale pielii. La ora actuala, in Romania sunt inregistrate 10.000 de persoane cu HIV/SIDA.