MandrakeSoft SA din Franta, Conectiva SA din Brazilia, TurboLinux Inc.

din Japonia si Progeny Linux Systems din Statele Unite si-au unit fortele si au format Linux Core Consortium (LCC), organizatie care se bucura de sprijinul mai multor companii importante precum Red Hat Inc., Novell Inc. si Hewlett-Packard Co. In unele privinte, LCC calca pe

urmele UnitedLinux, o recenta tentativa esuata de a unifica cativa

furnizori in jurul unui singur distribuitor. UnitedLinux a folosit versiunea enterprise a distributiei SuSE Linux de la Novell ca platforma de baza, initiativa la care au aderat la acel moment cateva companii printre care Conectiva, TurboLinux si SCO Group Inc.

LCC pune mai mult accent decat UnitedLinux pe LSB, un proiect conceput sa apere distributia Linux de fragmentare, asa cum s-a intamplat cu Unix. Grupul va crea un kernel bazat pe LSB 2.0, care va fi folosit ca baza pentru toate distributiile dezvoltate de membrii LCC si sustinut ca un cadru comun de dezvoltare.

Nucleul, disponibil in primul trimestru al anului viitor, va fi baza de dezvoltare pentru serverele Conectiva Enterprise, Mandrakesoft Corporate, Progeny Componentized Linux si Turbolinux Enterprise. Ca structura, consortiul nu va fi organizat ca o companie de sine statatoare, ci va constitui un cadru in care fiecare companie isi va desfasura activitatea de dezvoltare.

LCC are propriul consiliu de manageri si comitet tehnic. Membrilor li se va permite sa foloseasca numele LCC si logoul pe produsele proprii. SunMicrosystems Inc., Hewlett-Packard, Open Source Development Lab si Computer Associates International Inc. au declarat ca sprijina eforturile de standardizare ale LCC.