Potrivit unui studiu recent efectuat de IDC, nevoia de identificare si eradicare a programelor parazitare va determina cresterea veniturilor obtinute din vanzarea aplicatiilor antispyware de la 12 milioane USD, cat s-a inregistrat in 2003, la 305 milioane USD in 2008.

Programele spyware se insinueaza pe sistemele din intreaga lume cu diferite scopuri: pentru a sustrage informatii personale, pentru a sterge identitati, pentru a urmari activitatea online a utilizatorului sau pentru a intra in posesia unor informatii si a le vinde persoanelor interesate.

Spyware-ul cauzeaza pagube semnificative programelor, performantei retelei si productivitatea angajatilor. Mai mult, depaseste bariera dintre securitatea si managementul sistemului prin asaltul pe care il genereaza din partea utilizatorilor asupra departamentelor IT cu o multime de plangeri despre ferestrele pop-up, erorile aplicatiilor si performantele scazute ale PC-urilor.

"In ziua de astazi tot mai multe aplicatii spyware se pot infiltra cu usurinta prin firewall-urile corporatiilor. Aceste programe isi fac drum in intranetul corporatiei sub forma unui trafic de retea mai putin amenintator si, odata intrate, pot conduce la pierderi importante pentru companie", a declarat Brian Burke, manager la departamentul de cercetare din cadrul IDC.