Scandalul "Strippergate" care clatina scaunul ministrului canadian al Imigrarii, Judy Sgro, a atras atentia asupra programului de acordare a vizelor de lucru in Canada. Vizele pentru dansatori exotici au ridicat multe semne de intrebare asupra pietei muncii si chiar asupra legalitatii si moralitatii legislatiei canadiene.

Si, mai ales, a atras atentia asupra faptului ca majoritatea dansatoarelor vin din Romania. In anul 2003, canadienii au acordat 82.151 de vize temporare de munca. Din acestea, 661 au fost pentru stripperi. Din acestia, 552 au provenit din Romania, scrie mai toata presa canadiana.

DISPUTE. Avocatii specializati in imigrare din Canada ameninta autoritatile cu Justitia, pentru ca, potrivit lor, stoparea programului de acordare de vize pentru dansatoare ar fi o incalcare a dreptului international privind libertatea de migratie a fortei de munca.

Cei care se opun acestui gen de imigratie spun ca femeile sunt maltratate in cluburi si obligate sa aduca profit patronilor prin orice metode, inclusiv prin intermediul prostitutiei.

Regulile Ministerului Muncii de acordare a vizei de lucru pentru imigranti includ pe lista meseriilor cautate si pe cea de stripper. Ministrul Imigratiei, Judy Sgro, implicata in acordarea vizei de lucru unei romance care a dansat in campania ei electorala si pusa la colt de opozitie, a promis ca va schimba regulile.

Proprietarii de cluburi de strip-tease din Canada spun ca sunt nevoiti sa aduca dansatoare tocmai din Romania, deoarece femeile canadiene refuza sa practice aceasta meserie.

PATRONII. Detinatorii de baruri de strip-tease spun ca viata dansatoarelor care vin din Europa de Est nu e nicidecum asa cum o zugravesc unii. Nu sunt obligate sa se prostitueze, dar recunosc si ei ca unii agenti le molesteaza pe fete. Sorin Cohn conduce clubul de strip-tease "Diamonds Cabaret".

El crede ca numarul mare al dansatoarelor romance din industria de profil se explica prin pregatirea buna a lor in acest domeniu si prin neajunsurile pe care femeile le intampina in Romania. "In Japonia lucreaza 3.000 de romance, peste tot sunt multi oameni proveniti din Romania. Statutul lor economic de acasa ii face sa plece", afirma Cohn.

El spune ca multe dansatoare se casatoresc in Canada, dar neaga "plata" pentru casatorie. "Plata", in valoare de 10.000 de dolari, ar fi partea pe care o primesc patronii de cluburi de profil pentru a permite dansatoarelor sa se casatoreasca.

Richard Kurland, avocat specializat in imigrare din Vancouver, afirma ca romancele sunt "calificate in strip-tease" deoarece vorbesc limba engleza, sunt bine educate si sunt capabile sa castige destui bani. Un alt aspect apreciat la romance este faptul ca, dupa ce isi termina contractele, in majoritate se intorc acasa.

PREJUDECATI? "Intotdeauna a existat o piata a muncii pentru stripperi, acest lucru nu s-a schimbat nici in zilele noastre. Scandalul in care a fost implicata Judy Sgro nu reprezinta un motiv destul de puternic pentru a inchide aceasta piata a muncii", afirma Mendel Green, avocat al Asociatiei de Divertisment pentru Adulti din Canada.

"Publicul canadian nu accepta usor faptul ca vizele pentru stripperi au acelasi statut ca si cele pentru culegatori de fructe sau guvernante. Nimeni nu spune ca muncitorii din constructii sunt exploatati, despre stripperi se spune insa acest lucru."

"Dezaprobarea publica legata de programul de acordare de vize pentru dansatoare arata faptul ca societatea canadiana este plina de prejudecati la adresa stripperilor", spune Tim Lambrinos, directorul executiv al Asociatiei de Divertisment pentru Adulti din Canada.