Caderea libera a dolarului din ultima perioada i-a determinat pe romani sa schimbe masiv dolarii pe care ii tineau la saltea. De la 1 octombrie, pana la 1 decembrie, dolarul a pierdut peste 4.000 de unitati in fata leului, cursul scazand de la 33.157 lei la 29.013 lei.

Daca pe piata valutara dealerii lansau cu o zi inainte ipoteza ca deprecierea dolarului ar putea fi explicata prin vanzarile masive de valuta la nivelul caselor de schimb, aceasta tendinta ne-a fost confirmata ieri de reprezentantii acestora.

"In ultima luna, clientii nostri mai degraba si-au vandut valuta pe care o pusesera deoparte, decat sa faca noi cumparari", ne spune vanzatoarea unei case de schimb valutar din Piata Romana, din Bucuresti.

Cu toate ca atat dolarul, cat si euro au pierdut aproape la fel de mult in fata leului, in ultimele doua luni, vanzatorii de la casele de schimb sustin ca romanii s-au inghesuit sa vanda mai mult dolari decat euro.

"Persoanele care ne-au trecut pragul par sa fie mai degraba speriate de scaderea dolarului, decat de cea a monedei europene", precizeaza reprezentantii caselor de schimb.

"S-au vandut foarte multi dolari. Insa nu pot spune ca e vorba de o crestere spectaculoasa. In general, in preajma sarbatorilor, se schimba mult mai multa valuta decat intr-o luna obisnuita", spune un vanzator de la o casa de schimb de pe Magheru.

Cursurile la care casele de schimb cumpara dolari - cu 200 de lei sub cele anuntate de BNR

Cu toate ca, in ultima luna, activitatea caselor de schimb s-a concentrat intr-un singur sens: cel al cumpararii de valuta, profiturile acestora n-au fost puse in pericol.

Explicatia consta in faptul ca majoritatea caselor de schimb isi fixeaza cursuri cu minimum 200 de lei in plus fata de cele stabilite de BNR. Astfel, daca un dolar valoreaza, conform Bancii Centrale, 29.013 lei, la casele de schimb, suma pe care o puteau obtine ieri romanii pentru un dolar era mult mai mica: intre 28.600 si 28.870 lei.

Castigurile pe care si le asigura casele de schimb din vanzarea dolarilor catre populatie sunt ceva mai modeste. Cursurile la vanzare practicate erau ieri cu maximum 150 de lei mai mari decat cele anuntate de BNR: intre 29.070 si 29.200 lei.

Angajatii caselor valutare aduc argumente pentru a explica situatia: "Daca in ultima luna am tot cumparat valuta, ce era sa facem cu ea? Am stabilit si noi niste cursuri din care sa ne iasa ceva profit daca vindem pe piata interbancara".

Cursurile vor continua sa scada

Angajatii caselor de schimb sunt de parere ca tendinta de scadere a cursurilor nu prea are sanse sa se schimbe in viitorul apropiat. "In decembrie, vine multa valuta in tara. Deci, daca toata lumea nu vrea decat sa schimbe valuta in lei, o sa dam mai putin pentru un dolar sau un euro", ne explica reprezentantul unei case de schimb. Nici pe pietele internationale semnele nu sunt mai bune.

Ieri, moneda americana a cazut iar in fata euro, atingand un nou nivel minim-record - 1,3334 dolari/euro. Comentariile presedintelui Bancii Centrale Europene (BCE) in fata Parlamentului European au constituit unda verde pentru ca investitorii sa-si schimbe dolarii in euro, sustin analistii straini.

Recent, presedintele BCE a reafirmat ca institutia pe care o conduce se va concentra pe combaterea inflatiei. "Investitorii isi dau seama ca BCE nu poate face mare lucru pentru a stopa aprecierea euro", sustine un analist al Merril Lynch.