Aproape 4.000 de elevi si profesori maghiari din “diaspora interna” (regiunile din Romania unde sint minoritari) vor beneficia, in acest an scolar, de sprijin financiar din partea Ministerului Educatiei al Ungariei.

Programul gestionat de Societatea Maghiara deu Cultura din Transilvania (SMCT) a demarat cu un an in urma si dispune, acum, de 2,3 miliarde de lei.

Comitetul de jurizare al SMCT a stabilit marti, in cadrul unei sedinte, criteriile in baza carora se poate acorda sprijinul financiar. “Am primit peste 4.500 de cereri pina in 1 noiembrie, termenul-limita de depunere, iar valoarea totala solicitata a fost de mai mult de 26 de miliarde de lei.

Intrucit noi dispunem de mai putin de 10 la suta din aceasta suma, am luat in calcul diversi factori, de la situatia materiala a familiei pina la distanta pe care o are de parcurs zilnic cel in cauza pentru a ajunge la scoala”, ne-a declarat presedintele societatii, Koto Joszef.

Astfel, aproximativ 4.000 de persoane (o mie de profesori si trei mii de elevi) vor beneficia de finantarea unei parti a cheltuielilor specificate in cerere, sprijinul urmind sa fie acordat individual, in functie de situatia concreta din zona.

Koto a explicat ca sumele se acorda pe patru directii distincte: sprijinirea programelor educationale ale invatatorilor si educatorilor care isi desfasoara activitatea in gradinitele si scolile din comunitatile maghiare din “diaspora interna”, cofinantarea cheltuielilor de chirie si transport ale cadrelor didactice care isi desfasoara activitatea in alte localitati decit cele de domiciliu,

sprijinirea pedagogilor din “diaspora interna” in obtinerea calificarilor necesare activitatilor didactice si sprijinirea cheltuielilor de transport pentru elevii care studiaza in limba maghiara in “diaspora interna”.

Pentru procesarea cererilor, SCMT a infiintat opt centre interne: Fundatia Bartok Bela pentru judetele Timis si Caras-Severin, Fundatia Culturala Bistrita pentru judetele Bistrita-Nasaud si Maramures, SMCT Arad pentru judetul Arad si nord-vestul Transilvaniei.

Fundatia Kallos Zoltan pentru Cluj si Salaj, Eparhia Reformata Rupea pentru Brasov, Casa Millenium Medias pentru SIbiu, Fundatia Sf. Francisc pentru Alba si Hunedoara si Fundatia Bernady Gyorgy pentru judetul Mures.

Maghiarii din Romania beneficiaza de fonduri atit din partea statului roman, prin intermediul Fundatiei Comunitas, cit si de la guvernul ungar, prin Fundatia Illyes.

Intre facilitatile acordate se numara sprijinirea elevilor si studentilor cu bani pentru rechizite scolare si sprijinirea cu burse a profesorilor. Sume importante primeste in fiecare an si Universitatea Sapientia.