PSD incearca din rasputeri sa contracareze acuzatiile de frauda electorala aduse de Traian Basescu, preluind din mers o teorie cel putin bizara: afectarea imaginii externe a Romaniei. Mircea Geoana si Mihai Tanasescu de la Bucuresti, respectiv Adrian Nastase de la Alba Iulia au tunat si fulgerat impotriva candidatului Aliantei care, prin declaratiile sale, ar pune in pericol interesul national.

In replica, reprezentantii Aliantei acuza PSD ca procedeaza asemenea fostului Partid Comunist, furind alegerile.

Mircea Geoana si Mihai Tanasescu au venit ieri in fata presei pentru a se plinge ca Traian Basescu le distruge, lor si romanilor, credibilitatea pe plan international. Cei doi lideri PSD, arborind in fata camerelor de filmat fete posomorite, au incercat sa-l demonizeze pe candidatul Aliantei.

“Traian Basescu e dispus sa cufunde deliberat corabia interesului national de dragul interesului propriu”; “Cu cinismul si iresponsabilitatea sa, e complet lipsit de scrupule”; “Politician de periferie”; “Este cea mai perfida si daunatoare lovitura pe plan international”; “Este un act care-l descalifica pe Traian Basescu”.

Ministrul de externe, Mircea Geoana, parea sa nu se mai opreasca din aceste puneri la zid. Intr-un final, el i-a predat totusi stafeta lui Mihai Tanasescu.

“Sint foarte suparat... Acorduri cu Banca Mondiala, cu FMI pot sa dispara in citeva secunde pentru citeva vorbe iresponsabile. De ce lucruri petrecute in Romania trebuie spalate in afara? Pietele financiare si bancare internationale reactioneaza imediat...”, s-a tinguit si ministrul finantelor.

La fel de patetic, el a explicat ulterior si cum sta treaba cu “asa-zisa frauda” semnalata de Traian Basescu. A ridicat o foaie de hirtie si a inceput sa indice cum arata un proces-verbal completat de Birourile Electorale.

Nu l-am putut urmari, astfel ca nu va putem spune ce a vrut sa explice Tanasescu. In orice caz, concluzia sa ar fi ca situatia nu este asa cum a indicat-o Traian Basescu, adica n-a fost frauda la... “circile de votare”, dupa cum s-a exprimat Tanasescu.

“A fost o eroare materiala, care s-a corectat”, au sustinut in cor atit Tanasescu, cit si Geoana.

Ultimul a adaugat ca “Traian Basescu stia de faptul ca s-a petrecut o eroare materiala si era la curent ca aceasta era in curs de rezolvare. Si, in pofida acestui fapt, a preferat in mod cinic si iresponsabil sa lanseze acuze nefondate cu efect nociv la adresa imaginii Romaniei”.

Intrebat cum de este atit de sigur ca Traian Basescu stia, Geoana a balmajit un raspuns din care iarasi nu s-a inteles mare lucru. Nici Tanasescu si nici Geoana n-au putut sa explice numeroasele informatii despre suspiciunile de fraudare a alegerilor prezentate pe larg de numeroase agentii de presa sau publicatii internationale chiar de la fata locului.

Cit priveste ancheta de presa a BBC, in care mai multi angajati ai Directiei de Finante Ilfov au fost filmati plimbindu-se cu un autobuz in ziua alegerilor, ministrul finantelor ne-a solicitat sa nu confundam institutia respectiva cu unii angajati. “Daca e cineva vinovat va plati”, a spus el. Imediat, Geoana a declarat ca a dat un interviu la BBC in care a spus ca “e o informatie falsa”.

Nastase: “Basescu ar trebui sa se retraga”

Adrian Nastase a declarat, de la Alba Iulia, ca Traian Basescu ar trebui sa se retraga din cursa prezidentiala, asa cum a promis ca va face daca nu va cistiga din primul tur. Nastase a spus ca Traian Basescu trebuie sa explice, in perioada imediat urmatoare, “raul” pe care l-a facut Romaniei prin declaratiile referitoare la fraudarea alegerilor.

“Nu-i pasa de raul pe care-l face Romaniei in exterior, ci doreste doar sa se vada pe sticla”, a declarat Nastase. Liderul PSD a mai aratat ca nu intelege de ce Traian Basescu “a facut mai intii scandal”, a cerut anularea alegerilor si apoi a trimis contestatia la BEC, cind normal ar fi fost sa procedeze invers.

“O frauda majora este, dupa parerea mea, practic imposibila, deoarece exista verificarile pe care le face fiecare partid prin numaratoarea paralela. Sint declaratii iresponsabile. (...)

Norocul nostru ca valurile facute de Basescu nu vor influenta prea mult deoarece Romania are o imagine credibila si serioasa in strainatate si avem parteneri externi seriosi”, a afirmat Adrian Nastase.

O declaratie care se bate cap in cap cu lamentarile colegilor sai de partid.

“Urmasii comunistilor sint in 2004 membri PSD”

“Domnilor de la PSD le este frica sa nu se auda in plan extern ca alegerile au fost fraudate si de-aia pling cu lacrimi de crocodil”, a reactionat seful de campanie al Aliantei, Cozmin Gusa, dupa declaratiile liderilor PSD Mircea Geoana si Mihai Tanasescu.

Gusa a insistat asupra faptului ca vinovati pentru frauda sint cei care au realizat-o, si nu cei care au reclamat-o, acuzindu-i pe cei doi ca au un comportament comunist. “Mircea Geoana, fiu de fost securist, si Mihai Tanasescu, principalul complice la marile fraude ale guvernului.

Nu-mi aduc aminte decit de anul 1947, cind Partidul Comunist a fraudat alegerile si le-a cistigat trimitind liderii opozitiei in inchisoare. Urmasii comunistilor sint in 2004 membri PSD”, a acuzat Cozmin Gusa. El a comparat atitudinea celor doi cu cea a nomenclaturii comuniste.

“Este ca pe vremea lui Ceausescu, cind se spunea ca orice critica, orice cercetare facuta de cei care au curajul sa se opuna sistemului afecteaza viata oamenilor. Felul in care BEC a expediat cererea Aliantei ne-a facut dovada ca Romania nu s-a schimbat dupa 1989.

De altfel, domnul Ghergut (presedintele BEC, judecator) este fostul secretar de partid de la Tribunalul Municipal Bucuresti”, a precizat Gusa. El a contrazis teoria lui Geoana ca Alianta ar fi avut date despre “eroarea umana privind intocmirea buletinelor de vot” de la reprezentantii partidului in sectiile de votare. “Cererea noastra de invalidare a alegerilor a fost alimentata de BEC.

Asta a fost singura noastra baza de calcul. In plus, datorita programelor de scanare si numaratoare electronica, eroarea umana nu poate interveni decit voit, transferind voturile nule in contul unui candidat”, a adaugat Gusa.

Nastase isi ridica ungurii in cap: Dubla cetatenie, spulberata de PSD

Prezent ieri la Alba Iulia, unde a participat la manifestarile ocazionate de Ziua Nationala a Romaniei, premierul Adrian Nastase a declarat ca se va opune in mod categoric acordarii dublei cetatenii minoritatii maghiare din Romania. “Vom reactiona foarte dur, vom contra asemenea initiative la organismele internationale.

Aliatii nostri sint liderii europeni si vom apela din nou, asa cum am facut-o si cu ocazia legii statutului maghiarilor din afara granitelor Ungariei, chiar si la Comisia de la Venetia”, a spus Nastase.

Candidatul PSD+PUR la Presedintia Romaniei a subliniat faptul ca propunerea care va fi supusa aprobarii duminica, 5 decembrie a.c., cind pe teritoriul Ungariei se va desfasura un referendum prin care cetatenii maghiari sa-si exprime parerea in legatura cu acordarea dublei cetatenii, este demna de sfirsitul secolului al XlX-lea.

“Cetatenia se acorda individual, si nu unor grupuri etnice. Chestiunea minoritatilor a redevenit in Ungaria un subiect de campanie electorala prin care FIDESZ si Viktor Orban incearca sa acumuleze capital politic. Nu poti sa imprastii cetatenia ca ingrasamintele agricole pe cimp.

Daca se va intimpla totusi asa ceva, se va ajunge la situatia ca maghiarii din Romania sa aiba trei cetatenii: romana, maghiara si europeana, ceea ce este o nebunie in contextul in care in anul 2007 Romania va intra in Uniunea Europeana”, a mai spus Nastase.

Actualul premier al Romaniei a subliniat faptul ca, desi UDMR sustine acordarea dublei cetatenii maghiarilor din Romania, chestiunea se va rasfringe pina la urma impotriva acestei formatiuni politice.

“UDMR este ingrijorat, si liderii acestui partid cunosc faptul ca daca maghiarii din Romania vor primi dubla cetatenie acestia vor emigra in masa in Ungaria.

Din aceasta cauza liderii UDMR sint foarte preocupati de aceasta situatie si nu sint deloc fericiti”, a conchis Adrian Nastase.

Cu toate ca spera la sprijinul UDMR pentru formarea unei noi majoritati parlamentare care sa conduca la sustinerea unui guvern PSD, Adrian Nastase a aratat ca intre Romania si Ungaria a fost semnat un acord bilateral privind evitarea dublei cetatenii, fapt care ii impiedica pe maghiarii din Romania sa obtina a doua cetatenie, cea maghiara. (Mihai Soica)

C.T. Popescu, farul calauzitor al PSD

Cristian Tudor Popescu a ajuns furnizorul numarul 1 de munitie electorala pentru PSD. Nu stiu daca la mica intelegere cu strategii partidului sau din proprie convingere. N-am probe sa sustin prima varianta, insa am dubii ca e convins pina in virful unghiilor de propria sa teorie, devenita ciomagul cu care PSD loveste mai nou in Traian Basescu.

La scurt timp dupa ce Basescu a cerut anularea alegerilor, CTP a reactionat virulent, criticindu-l la un post de televiziune pentru “raul ireparabil de imagine” adus Romaniei in plan extern. Ideile sale le-am regasit ulterior in discursul liderilor PSD si al lui Ion Iliescu. Marti la prinz, CTP declara pentru Antena 1 ca gestul lui Basescu este “o dovada de iresponsabilitate”.

Citeva ore mai tirziu, Iliescu condamna “maniera iresponsabila si antinationala”. Bonus de presedinte impartial. CTP si-a transformat apoi atacul in teorie elaborata, publicind-o in editorialul de ieri din “Adevarul”. Ca in tenis, sportul preferat al domniei sale: minge ridicata la fileul PSD. Au sarit sa puncteze Mircea Geoana si Mihai Tanasescu.

Cei doi au recitat, ieri, cuvint cu cuvint, aproape lacrimind, teoria lui CTP. Au preluat si amplificat pe un ton apocaliptic ideea de baza din editorialul semnat de Popescu: “Dintr-un foc, tras de capitanul Basescu, toata agoniseala noastra, muncita atitia ani, in materie de imagine a civilizatiei politice, s-a dus dracului”. Inutil sa mai dovedim ca teoria CTP a venit ca o manusa PSD-ului.

Cind i-am spus ca l-am regasit, mirat, vorbind pre limba partidului, Popescu mai ca nu mi-a inchis telefonul: “Fereasca Dumnezeu sa am de-a face cu ei! Eu am fost primul care am spus acest lucru. Ei s-au luat dupa mine. Nu eu dupa ei. Dupa aia, iluminati, au luat-o pe aceasta cale”.

CTP crede in BEC

Pe ce se sprijina insa teoria “raului ireparabil”? Si de ce ar fi afectat Basescu imaginea Romaniei, si nu PSD, suspectat ca a dirijat un mecanism de furt electoral? Printr-o scamatorie logica, Basescu a devenit, din principal acuzator, acuzat.

Am incercat sa urmaresc pas cu pas rationamentul lui CTP, motiv pentru care l-am si sunat, cautind explicatii acolo unde mi se parea ca textul sau fraudeaza logica. Popescu sustine ca Basescu a gresit pentru ca, in loc sa astepte ca BEC sa solutioneze contestatia Aliantei, s-a grabit sa ceara anularea alegerilor.

La fel a raspuns si cind l-am intrebat de ce nu si-a axat, in editorialul sau si in pozitiile publice, discursul pe suspiciunile de frauda. O chestiune extrem de grava (in fond, premisa cererii lui Basescu) care poate ea insasi afecta imaginea Romaniei, la o adica. “Eu nu pot sa decid daca e vorba de frauda sau nu cita vreme aceasta institutie nu s-a pronuntat.

Eu trebuia sa astept rezultatul BEC”. Marturisesc ca nu ma asteptam la atita incredere oarba in justitia romaneasca din partea lui Popescu. Nici sclipirile ciudate din ochii domnului Ghergut, nici iesirile sale necontrolate impotriva lui Basescu nu par sa-l fi pus pe ginduri pe CTP. Admite totusi ca seful BEC l-a enervat si chiar foloseste cuvinte urite cind pomeneste de Ghergut.

Chiar ma roaga sa mentionez: “Individul care se afla in fruntea BEC este un individ de cosmar. Acel individ este sinistru”. Aici nu mai inteleg nimic.

De ce astepta solutii legale si corecte de la institutii conduse partizan? De ce crede intr-o justitie controlata de partid? Simt o oarecare exasperare in raspunsul lui Popescu: “Daca eu incep sa ma indoiesc de toate institutiile, pasul urmator este anarhia. Anomia. Eu trebuie, pina la proba contrarie, sa-l creditez pina si pe Ghergut”.

Dar Tudor Popescu nu a crezut, sau nu a vrut sa creada, de la bun inceput in teoria fraudei electorale. Intr-o sinistra emisiune difuzata luni seara la TVR 1, editorialistul “Adevarului” afirma: “Deci, finalmente, cred ca, cu contestatiile respective, nu cred in acea cifra, de 350.000, facut cu autocolantul si nici macar cu autobuzele alea”.

Nici operatiunea “Autobuzul” nu i se pare prea verosimila: “E greu intr-adevar, imposibil de presupus ca se plimba cu autobuze de la Bucuresti la Brasov, de la Ploiesti la Ciorogirla si asa mai departe”. Acum logica se reface. De fapt, pentru CTP, frauda insasi e neverosimila. Cu tot valul de nereguli flagrante semnalate.

La un moment dat, CTP imi aminteste ca a fost primul care a teoretizat disolutia autoritatii statului. Doar ca, ii amintesc, acum nu e vorba de nici o disolutie. Acum autoritatea e puternica, dar perfect controlata si specializata in furt.

De ce n-ar afecta imaginea Romaniei furtul si manipularea votului? De ce nu-l revolta asta pe domnul Popescu? De teama haosului? De frica anomiei? Daca n-a realizat inca, domnul Popescu traieste deja intr-un haos controlat. Intr-un status-quo bazat pe furt generalizat.

Iar prin teoriile sale bine ticluite, cind sistemul pe care aparent il uraste trece prin momente grele, ii intinde colace de salvare. Atunci, crucisatorul presei romanesti se transforma in far calauzitor. (Dan Tapalaga)