Ziua Nationala a Romaniei a fost sarbatorita ieri in intreaga tara intr-un climat de cvasianonimat. Locul paradelor militare fastuoase la care asistau mai-marii partidelor politice a ramas doar o amintire, iar declaratiile sforaitoare au fost inlocuite de speech-uri scurte si cu limbaj de lemn.

Campania electorala a taiat elanul oficialitatilor locale, guvernamentale si prezidentiale, iar oamenii simpli au preferat sa petreaca ziua departe de VIP-urile politice.

Bucuresti

Parada fara incidente

Presedintele Ion Iliescu a sosit in zona Arcului de Triumf cu cinci minute mai devreme de ora programata si ceremonia a inceput, spre bucuria oficialilor si a celor cateva sute de bucuresteni care asteptau, in frig, la Arcul de Triumf.

A urmat, pentru circa un sfert de ora, defilarea militarilor din fortele terestre, aeriene si navale ale MApN, ale Ministerului Administratiei si Internelor si ale Brigazii Antiteroriste a SRI.

Parada militarilor nu a fost insotita, in acest an, de o defilare a TAB-urilor sau avioanelor si elicopterelor, pentru ca nu este vorba despre un moment jubiliar - se implinesc 86 de ani de la Marea Unire din 1918.

La finalul paradei, care s-a desfasurat fara incidente, Iliescu, impreuna cu consilierul sau Dan Iosif s-au indreptat spre multimea venita sa asiste la defilarea de 1 Decembrie.

Oradea

Festivism si folclor

Incepand cu ora 10.00, VIP-urile din Oradea si alte sute de localnici au umplut pana la refuz Piata Unirii, unde troneaza Statuia marelui voievod Mihai Viteazul. Programul festiv a constat in oficierea in comun a unei slujbe religioase de pomenire si aducere aminte pentru inaintasi.

In cadrul unui ceremonial militar au fost depuse coroane si jerbe de flori atat din partea institutiilor publice locale si judetene, cat si a tuturor institutiilor descentralizate, a partidelor politice parlamentare si neparlamentare.

Sedinta festiva a Consiliului Local Oradea a fost deschisa de gazda manifestarii, primarul Petru Filip. La orele pranzului, iubitorii de folclor au vizionat la Teatrul de Stat din Oradea un spectacol sustinut de ansamblurile folclorice Crisana si Bihorul.

In Valea Jiului

"Vremea mitingurilor a trecut"

La Petrosani, Ziua Nationala a Romaniei a fost sarbatorita in avans de catre autoritatile locale. Marti, 30 decembrie, Consiliul local s-a intrunit intr-o sedinta festiva, urmata de un scurt spectacol al elevilor. Cu alte cuvinte, un discurs (anost), cateva cantece si o hora in costume nationale au permis autoritatilor locale sa bifeze in calendarul de activitati inca o actiune reusita.

Considerand ca "vremea mitingurilor a trecut", primarul Carol Schreter a evitat organizarea unor manifestari publice, la care oricum nu venea nimeni in afara functionarilor primariei. Asa se face ca scena din fata casei de cultura, loc traditional de intalnire in aceasta zi pana anii trecuti, a ramas goala ieri.

Anul acesta, oamenii au preferat sa stea acasa, in fata televizorului, sentimentul general fiind acela ca nu prea e nimic de sarbatorit. Singurii care au avut de lucru la 1 Decembrie au fost copiii, angrenati in mici festivitati la Aninoasa, Vulcan si Uricani.

Cei care au profitat la propriu de ziua libera au fost zecile de cersetori porniti din usa in usa cu milogeala, pentru ca stiau ca nu vor da de usi inchise.

Craiova

Doar alocutiuni si concert de fanfare

Reuniti inca de la primele ore ale diminetii in Piata "Mihai Viteazul", locuitorii Baniei au asteptat cu nerabdare momentul sosirii oficialitatilor, dar si al desfasurarii paradei militare. In locul stabilit pentru ceremonialul militar, craiovenii au venit cu drapele tricolore si baloane colorate.

Dupa sosirea oficialitatilor si intonarea Imnului de Stat al Romaniei, IPS Teofan a tinut un TE DEUM in memoria eroilor neamului. Prefectul judetului Dolj, Ion Calin, si primarul Craiovei, Antonie Solomon, au rostit alocutiuni prin care au cinstit Ziua de 1 Decembrie 1918, ziua reunirii romanilor in hotarele legitime ale tarii.

Reprezentantii institutiilor statului, ai partidelor politice si organizatiilor nonguvernamentale au depus, apoi, coroane de flori la statuia lui Mihai Viteazul. Ceremonialul s-a incheiat cu parada militara si un concert de fanfara.

Braila

Haine de doliu

Fata de anii trecuti, orasul de pe malul Dunarii a intampinat Ziua Nationala imbracat, parca, in haine de doliu, probabil si din cauza luptelor politice care au solicitat la maxim nervii electoratului, in ultimele zile. Strazile pustii, tristetea care se citea pe chipurile brailenilor, apatia generala - toate acestea au caracterizat 1 Decembrie la Braila.

Nu e de mirare ca manifestarile prilejuite de Ziua Nationala a Romaniei au avut loc in Cimitirul Eroilor de la "Sfantul Constantin". Acestea au inceput la ora 9.00, printr-o slujba de pomenire tinuta de un sobor de preoti, la care au participat, afara de cateva sute de cetateni, reprezentanti ai partidelor politice si ai institutiilor statului.

Au fost prezenti primarul Brailei, Constantin Cibu, prefectul Mihai Manea, presedintele CJ, Gheorghe Bunea Stancu, comandantii unitatilor militare brailene. Au fost depuse, totodata, coroane de flori la monumentele eroilor din razboiul pentru intregirea neamului, iar prefectul Manea a tinut un scurt discurs legat de importanta evenimentului.

Intr-un cadru solemn, fanfara a intonat Imnul National al Romaniei. Totodata, un pluton apartinand Marinei Militare si unul de la Fortele Terestre - Garnizoana Braila au defilat pe aleile Cimitirului Eroilor, cu drapelul tricolor in frunte.

Suceava

Doar spectacol folcloric si depunere de coroane

Sarbatorirea zilei de 1 Decembrie a fost lipsita de fastul cu care sucevenii au fost obisnuiti in ultimii ani. Pentru prima data, locuitorii municipiului Suceava nu au mai avut parte de clasica parada militara a Centrului Militar Judetean, totul rezumandu-se la un scurt spectacol folcloric sustinut de Ansamblul "Ciprian Porumbescu" din Suceava.

Si pentru ca totusi acest eveniment nu trebuia lasat fara un moment festiv, acesta l-a constituit depunerea a 120 de coroane la Monumentul Eroilor din cimitirul Pacea, moment la care au participat, printre altii, prefectul judetului Suceava, Ioan Cusnir, presedintele Consiliului Judetean Suceava, Gavril Marza, si primarul Sucevei, Ion Lungu.

Festivitatea s-a incheiat cu un recital de muzica militara, cei care au incantat asistenta fiind membrii fanfarei Jandarmeriei Falticeni.

Iasi

Ziua Romaniei, sarbatorita la cumparaturi

Doar cativa ieseni si-au adus aminte ca ieri a fost Ziua Nationala a Romaniei, astfel ca in Piata Independentei nu s-au adunat decat 150 de persoane care au indurat frigul de afara. Cum era de asteptat, nu au lipsit insa oficialitatile locale, in frunte cu prefectul Spiridon Cretu si primarul Gheorghe Nichita.

Dupa parada militara, a urmat traditionala depunere de coroane la Statuia Independentei. In mai putin de trei sferturi de ora, toate manifestarile s-au terminat, fara a se inregistra nici un incident.

Astfel ca, in final, Ziua Nationala a fost cu succes numai pentru comercianti, care au facut fata cu greu afluentei de clienti porniti deja la cumparaturile pentru sarbatori.

(foto Rompres)