Leul a incheiat cea mai buna luna din istoria sa recenta, cu o crestere de 6,2 la suta fata de euro si 10,5 la suta fata de dolar.

Aceasta performanta s-a datorat deciziei BNR de a parasi piata valutara, lasand cursul sa fie format de cerere si oferta. Aceasta dupa 10 luni de interventii importante.

Inceputul anului a gasit rezerva BNR golita cu peste 500 milioane euro, pentru ca de la jumatatea lui februarie sa inceapa cumpararile masive, care au majorat capitalul BNR la peste 11 miliarde euro, inclusiv aur, ceea ce asigura mai bine de 5 luni de importuri.

In lipsa cumpararilor BNR, singura interventie a fost la inceputul lunii trecute; importatorii prefera sa astepte scaderea cursului euro sub pragul de 38.000 lei, in timp ce exportatorii nu au de ales si vand la cursuri tot mai mici, care le afecteaza serios incasarile in lei.

Pentru decembrie este de asteptat ca leul sa continue sa se aprecieze, pe fondul mentinerii fluctuatiilor de curs. Desigur, acest lucru va fi posibil doar daca BNR va continua sa se tina departe de piata. O singura zi de interventie ar putea aduce euro un plus de cateva sute sau chiar o mie de lei.

Pe pietele internationale, euro a atins ieri un nou maxim istoric, de 1,3336 dolari. Cresterea se datoreaza lipsei de incredere in moneda americana, chiar daca au aparut primele zvonuri privind o posibila noua majorare a dobanzilor de peste Ocean, care le-ar depasi astfel pe cele europene.