Bursa de Valori nu a funcţionat ieri, fiind inchisă de Ziua Naţională. Cu o zi inainte, agitată de apele campaniei electorale, a avut loc o scădere a valorii de piaţă a companiilor cotate. Ringul bursier, prin excelenţă o piaţă a speculaţiilor, este, sau ar trebui să fie sensibil la mişcările din sfera politicului.

Au fost Traian Băsescu şi a sa contestare la adresa alegerilor din 28 noiembrie, declanşatorul valului de vinzări de la Bursă? Este acest eveniment ingrijorător sau este o furtună intr-un pahar cu apă? Dacă suprapunerea temporară a vinzărilor de acţiuni cu anunţul de contestare a alegerilor nu a fost o simplă

coincidenţă, faptul ar demonstra o maturizare a pieţei acţiunilor din Romania, un lucru mai degrabă imbucurător decit generator de panică. Fundamentele economiei nu pot fi afectate de tensiunile trecătoare ale campaniei electorale.

Romania nu este Ucraina

Directorul general al Bursei de Valori Bucureşti, Stere Farmache, ne-a declarat că este prematur să facem o asociere intre declaraţiile lui Băsescu şi evenimentele din ultimul sfert de oră al şedinţei de tranzacţionare de marţi.

„Bursa n-a ajuns la acel grad de maturitate in care să reacţioneze la astfel de declaraţii“, a spus acesta. Farmache a afirmat că fluctuaţia a fost una normală, indicele bursier scăzind cu 1%. „Au fost tranzacţii mai mari in ultimul sfert de oră, dar nu este pentru prima oară cind se intimplă aşa ceva.

Au fost cazuri in care sumele au fost mai mari“, a adăugat Farmache. Nu este surprinzător - a declarat pentru „Cotidianul“ profesorul de economie Daniel Dăianu. „Dacă se anticipează un blocaj, dacă se ajunge la Curtea Constituţională, dacă se aşteaptă dificultăţi in formarea Guvernului, pot exista şi astfel de reacţii.

„Potivit analistului economic, există cel puţin trei tipuri de reacţii specifice ringului bursier. Unii vind, alţii stau in expectativă, alţii speculează. Atit despre bursă. Dăianu afirmă că situaţia economică a ţării nu justifică ieşiri de capital.

Acestea vor avea loc, insă fără legătură cu procesul electoral. Este vorba de transferurile normale de sfirşit de an, de repatrieri de profituri. „Nu mă aştept la altfel de ieşiri de capital“.

Pe de altă parte, au loc şi intrări serioase de valută de la muncitorii care lucrează in străinătate sau vin să petreacă acasă Sărbătorile de iarnă. Dovadă stă tendinţa continuă de apreciere a leului faţă de euro şi dolar. „Este un moment mai delicat, dar el va fi oricum rezolvat in citeva zile.

Romania nu este Ucraina.“ – spune Dăianu.

Brambureala nu va dura mult

Brambureala din lumea politică trebuie să dureze mai mult pentru ca economia să fie afectată, consideră analistul economic Ilie Şerbănescu. Iar dacă aiurelile vor continua, spune acesta, putem să ne aşteptăm la o nouă depreciere a monedei naţionale.

E posibil ca certurile să fie calmate de Uniunea Europeană şi FMI, este de părere Şerbănescu. Cit priveşte situaţia de marţi, analistul economic consideră că economia romanească nu este reprezentată la bursă.

„Cine este cotat la bursă? Nu este nici o multinaţională, nici o mare intreprindere, iar cele care sint au pachete firave, foarte puţin importante“, a declarat Şerbănescu. In consecinţă, declaraţiile lui Băsescu nu par a avea, in optica analistului economic, un efect semnificativ asupra tranzacţiilor bursiere.

Băncile şi fondurile de investiţii ştiu să separe lucrurile

Altele sint problemele noastre, nu instabilitatea politică - afirmă Bogdan Baltazar, fost preşedinte al BRD. „Dacă ne ţinem bine pe picioare, eu cred că nu sint motive să ne-ngrijorăm. Sigur că speculatorii contează pe astfel de momente.

Dar marii actori de pe piaţă, băncile, fondurile de investiţii, au inţelepciunea să separe lucrurile“.

Baltazar afirmă insă că există o anumită fragilitate economică, dată de parametrii fundamentali, de creşterea economică bazată pe arierate, de deficitul mare de cont curent la care contribuie şi intărirea leului.

„Nu există nici un fel de indicii care să ne-ngrijoreze cu privire la stabilitatea sistemului bancar“ – declară Adrian Vasilescu, consilier al guvernatorului BNR.