Puterea va merge pe sirma

de     HotNews.ro
Joi, 2 decembrie 2004, 0:00Jale mare in viitorul Parlament, daca acesta va sprijini un Guvern PSD-UDMR. In Senat, PSD si potentialul sau partener la guvernare, UDMR, au mai putine mandate impreuna decit PNL-PD si PRM, iar in Camera Deputatilor, o coalitie PSD-UDMR ar obtine majoritatea absoluta numai cu sprijinul deputatilor minoritatilor nationale, care detin balanta puterii si pe ansambul celor doua camere.

La Senat, rezultatul votului conduce la urmatoarea structura: PSD-PUR, 57 de mandate, Alianta DA 49, PRM 21, UDMR 10. Cu alte cuvinte, senatorii PSD, PUR si UDMR ar fi intr-o minoritate de 3 fata de cei ai PNL-PD si UDMR. Practic, Opozitia este cea care va conduce Senatul. La Camera Deputatilor, PSD si PUR ar detine 132 de parlamentari, Alianta DA 113, PRM 47 si UDMR 22.

Totodata in Camera ar fi reprezentate 18 minoritati nationale, tot atitea cit in legislatura trecuta, in conditiile insa a reducerii numarului de deputati cu 13, datorita scaderii generale a populatiei. In Camera, o coalitie PSD-PUR-UDMR ar beneficia de sprijinul a 154 de deputati in comparatie cu 160 de deputati PNL-PD si PRM, deci cu 6 mai putin.

Daca se adauga insa si cei 18 deputati minoritari, care voteaza de regula cu guvernul zilei, atunci PSD isi asigura majoritatea absoluta in Camera.

Per ansamblu sint 221 de parlamentari PSD, PUR si UDMR, fata de 230 pentru PNL, PD si PRM, deci cu 9 mai putini decit cei ai PNL, PD si PRM. Si aici vin in ajutor cei 18 parlamentari minoritari, care au primit reprezentare prin cea mai generoasa lege electorala din Europa.

Pentru ca o minoritate nationala sa fie reprezentata in Parlament, listele sale trebuie sa depaseasca un prag de 10% din numarul mediu de voturi necesare alegerii unui deputat, anul acesta echivalent cu circa 2800 de voturi.

Rezultatele finale

Adrian Nastase si Uniunea PSD-PUR au ocupat primul loc la alegeri, potrivit datelor centralizate, ieri, de Biroul Electoral Central din toate sectiile de votare din tara.

La Presedintie, Adrian Nastase are 40,94% (4.278.864 voturi), Traian Basescu (Alianta D.A.) 33,92% (3.545.236 voturi), C.V. Tudor (PRM) 12,57% si Marko Bela (UDMR) 5,10%.

Gheorghe Ciuhandu (PNTCD), Gigi Becali (PNG), Petre Roman (FDR) si Gheorghe Dinu (independent) au obtinut sub 2%, iar restul candidatilor nu au trecut de 1%.

La Senat, Uniunea PSD-PUR a obtinut 37,13%, Alianta PNL-PD-31,77%, PRM -13,63%, UDMR - 6,23%. Sub pragul de 5%, necesar intrarii in Parlament, s-au situat PNG 2,36%, PNTCD 1,92% si inca alte 18 formatiuni politice.

La Camera Deputatilor, PSD-PUR are 36,61%, Alianta D.A.- 31,33%, PRM - 12,92% si UDMR- 6,17%. Celelalte partide au obtinut scoruri sub 5%, raminind in afara Parlamentului.

Presedintele BEC, judecatorul Emil Ghergut a spus ca, desi provin din toate sectiile de votare, rezultatele sint considerate inca provizorii, avind in vedere ca procesele verbale de la circumscriptii nu au ajuns inca la BEC.

Rezultatele vor fi considerate finale dupa ce toate aceste procese verbale vor ajunge la BEC.


28 vizualizari


Abonare la comentarii cu RSS

ESRI

Top 5 articole cele mai ...Hotnews
Agenţii de ştiri

Siteul Hotnews.ro foloseste cookie-uri. Cookie-urile ne ajută să imbunatatim serviciile noastre. Mai multe detalii, aici.
hosted by
powered by
developed by
mobile version