Jumatate din companiile listate au tinut pasul cu inflatia, raportand cresteri ale rezultatelor financiare mai mari decat acest indicator

Marea majoritate a societatilor listate la Bursa de Valori Bucuresti au raportat pentru noua luni de activitate cresterea activitatilor fata de aceeasi perioada a anului trecut, confirmand astfel tendinta de apreciere a intregii economii. Peste trei sferturi din companiile listate la BVB au fost profitabile in primele noua luni ale anului.

Conform rezultatelor financiare raportate de acestea, 29 din cele 58 de societati analizate au reusit sa-si creasca profiturile nete peste rata inflatiei, exceptie facand Impact, al carei profit a crescut cu numai 1,13% fata de primele noua luni ale anului 2003.

Exista si cateva cazuri in care, dupa ce au raportat pierderi anul trecut, in primele noua luni ale acestui an activitatile economice au inceput sa fie profitabile.

In acest sens, cea mai spectaculoasa evolutie a fost inregistrata de Oltchim Ramnicu Valcea, care, dupa pierderi de 173 de miliarde lei, raportate la sfarsitul trimestrului III 2003, in acest an a obtinut un profit net de 687 miliarde de lei, pe fondul cresterii cifrei de afaceri cu peste 75%.

Luand in calcul mai multi indicatori (rentabilitatea economica, rentabilitatea financiara, rata profitului net, grad de indatorare, dinamica cifrei de afaceri si a profitului net si PER), pe primul loc s-a clasat Silcotub si Vel Pitar, urmate de Bermas, Carbochim, Otelinox si SIF Transilvania.

Dupa cum se vede, aceste societati au activitati in diferite sectoare economice si nu depind de conjuncturi favorabile. Acest lucru arata ca performantele societatilor depind in mare parte de calitatea managementului.

Profituri de peste 1.000 de miliarde de lei

Cea mai spectaculoasa crestere a cifrei de afaceri a fost consemnata de Artrom Slatina, care a inregistrat un plus de 123%. Aceasta majorare a activitatii s-a transferat si in evolutia profitului net, care s-a majorat de la sase miliarde de lei la 39 miliarde de lei. La nivelul profiturilor nete, doar trei companii au reusit sa depaseasca bariera de 1.

000 de miliarde de lei: Alro, Petrom si Banca Romana pentru Dezvoltare. Cele mai mari rate ale profiturilor nete (profit net/cifra de afaceri sau venituri totale in cazul SIF-urilor si bancilor) au fost inregistrate de societatile prestatoare de servicii bancare si financiare cu o medie de 43,68%.

Celelalte societati din domeniul serviciilor au consemnat o rata medie a profiturilor nete de peste 12%. La capitolul rentabilitate economica (care reprezinta capacitatea companiei de a obtine profit tinand cont de valoarea activelor din patrimoniu) cel mai bine sta Bermas, care si-a mentinut nivelul la peste 17%, urmata de Alro Slatina, cu 11,22%, in usoara scadere, de la 13%.

Rentabilitatea economica a societatii Vel Pitar a atins 10%, dubla fata de nivelul inregistrat la 30 septembrie 2003.

Datorii in crestere

Din cresterea datoriilor societatilor cu peste 16% fata de nivelul inregistrat la 30 septembrie 2003, fara a lua in calcul societatea Rompetrol Rafinare (listata in acest an, pentru care nu sunt date financiare pentru 30 septembrie 2003), reiese faptul ca societatile listate la BVB folosesc inca surse financiare bancare pentru finantarea activitatilor, chiar daca au posibilitatea de a atrage

surse de finantare mult mai ieftine de pe piata de capital. Desi datoriile au crescut, majoritatea societatilor listate au un grad de indatorare sub 50%, nivel considerat optim, in timp ce noua inregistreaza un grad de indatorare de peste 70%, nivel peste care ar trebui manifestata prudenta.

Evaluarea pietei

Imediat dupa anuntarea rezultatelor companiilor, investitorii au ajustat preturile in conformitate cu performantele acestora. Insa, intrarea unor mari sume de bani in piata a determinat cresterea generalizata a cursurilor, chiar daca, uneori, rezultatele financiare nu justifica un asemenea nivel. Cel mai mic PER, de 0,88, este inregistrat de Oltchim, urmat de Silcotub cu 1,22.

In medie, sectorul financiar bancar consemneaza un PER de 13,86, apropiat de cel inregistrat de celelalte societati prestatoare de servicii (13,05) si de societatile din domeniul farmaceutic (13,89). Companiile cu activitati in producerea de materii prime si materiale consemneaza un PER mediu de 8,5, in timp ce un PER de 10 se intalneste in medie la sectoarele bunurilor de larg consum si chimic

NOTA: Articolul are doar un rol informativ si nu implica in nici un fel recomandari sau sugestii de investitii. Sursa fiecarei informatii prezentate a fost considerata de incredere, insa informatia care trebuie sa stea la baza deciziei investitionale este in exclusivitate cea provenita de la societatile emitente, in calitate de sursa primara.