Romania intampină mari dificultăţi pentru a incheia ultimele două capitole de negocieri - justiţie şi afaceri interne şi, mai ales, concurenţa.

Comisia Europeană a luat decizia neobişnuită de a nu recomanda statelor membre ale Uniunii să incheie capitolul concurenţă cu Romania, in timp ce unele guverne comunitare au serioase ingrijorări privind statul de drept.

Ce şanse are Romania să incheie totuşi negocierile cu Uniunea Europeană in luna decembrie?

Concurenţa - un capitol greu de incheiat

Concurenţa e unul din domeniile unde Comisia Europeană joacă un rol central, pentru a evita competiţia neloială şi distorsiunile pe piaţa unică.

Iar Comisia e extrem de nemulţumită de Romania.

Intr-atat incat la inceputul acestei săptămani a inaintat statelor membre un document de poziţie prin care nu recomandă incheierea negocierilor la acest capitol cheie.

Principalul motiv nu sunt subvenţiile in siderurgie, dupa cum s-a crezut pană acum, ci incapacitatea Consiliului Concurenţei din Romania de a-şi face datoria.

Consiliul Concurenţei

Fiecare decizie luată de Consiliul Concurenţei privind ajutoarele de stat a fost greşită, mi-a declarat o sursă comunitară, deci nu există un track-record credibil in acest domeniu.

Dacă ar fi fost vorba de una sau două decizii, poate mai mergea, adăuga aceeaşi sursă, dar nici una nu a fost corectă.

E o mare dezamăgire că legislaţia europeană nu e aplicată cum trebuie in Romania intr-un domeniu atat de sensibil, declara altă sursă.

Franţa sau Germania, ţările mari care susţin incheirea rapidă a negocierilor cu Romania, sunt puse acum intr-o dilemă, deoarece critică aspru aşa numitele delocalizari, strămutarea locurilor de muncă din vestul in estul Europei datorită condiţiilor fiscale mai favorabile.

Or unii se intreabă acum ce va impiedica Romania să dea bani in dreapta şi stanga ca să atragă firmele occidentale, dacă acest Consiliu al Concurenţei nu-şi face treaba?

Sigur, putem monitoriza atent situaţia in următorii doi ani, spune un oficial, dar e foarte greu să inchidem capitolul dacă nu pornim de la nici o bază.

Comisia Europeană a criticat deja Consiliul Concurenţei in raportul pe anul acesta, cerindu-i să-şi imbunătăţească substanţial activitatea şi să aplice corect legile.

Siderurgia

Siderurgia rămane şi ea o problemă serioasă şi mai ales costisitoare.

Sidex, care produce in acest moment aproape 5 milioane de tone de oţel anual, va trebui să-şi reducă probabil producţia la 3 milioane.

De la 1 ianuarie 2005, nu va mai putea primi ajutoare de stat pentru restructurare.

In zonele libere şi regiunile defavorizate, investitorii işi vor pierde facilităţile fiscale la 2-3 ani dupa aderarea Romaniei, dupa ce unii primiseră ajutoare mai mult decat generoase, pe 50 de ani.

Capitolul justiţie şi afaceri interne

Cat despre justiţie şi afaceri interne, nici aici Romania nu stă prea bine. Oficialii romani speră să inchidă acest capitol la 8 decembrie, dar unele surse europene cred că el va fi amanat pentru reuniunea miniştrilor de externe de la 14 decembrie.

Finlanda, in special, are o listă lungă de nemulţumiri, cum ar fi: absenţa unui număr suficient de magistraţi calificaţi in Romania, corupţia şi controlul frontierelor.

E greu de crezut că Finlanda va bloca singură negocierile cu Romania, după cum Comisia Europeană nu se poate opune inchiderii capitolului concurenţă dacă toate cele 25 de guverne ale Uniunii se pun de acord.

Dar dacă, in aceste condiţii, Romania va incheia negocierile pană la summitul european de la 17 decembrie, va fi clar că decizia e luată sub mari presiuni politice, şi nu pentru că cineva e convins că autoritatile romane sunt intr-adevăr pregătite de aderare.

Proiectul de concluzii pentru summit mentionează de fapt că Romania va putea adera in 2007 doar dacă işi continuă reformele şi respectă angajamentele luate, mai ales in domeniul justiţiei şi afacerilor interne şi cel al concurenţei.

Pentru Bulgaria, nu e mentionată nici o condiţie specială.

De la inceputul pană la sfarşitul negocierilor, Romania rămane deci o excepţie.