Romania intampina mari dificultati pentru a incheia ultimele doua capitole de negocieri - justitie si afaceri interne si, mai ales, concurenta.

Comisia Europeana a luat decizia neobisnuita de a nu recomanda statelor membre ale Uniunii sa incheie capitolul concurenta cu Romania, in timp ce unele guverne comunitare au serioase ingrijorari privind statul de drept.

Ce sanse are Romania sa incheie totusi negocierile cu Uniunea Europeana in luna decembrie?

Concurenta - un capitol greu de incheiat

Concurenta e unul din domeniile unde Comisia Europeana joaca un rol central, pentru a evita competitia neloiala si distorsiunile pe piata unica.

Iar Comisia e extrem de nemultumita de Romania.

Intr-atat incat la inceputul acestei saptamani a inaintat statelor membre un document de pozitie prin care nu recomanda incheierea negocierilor la acest capitol cheie.

Principalul motiv nu sunt subventiile in siderurgie, dupa cum s-a crezut pana acum, ci incapacitatea Consiliului Concurentei din Romania de a-si face datoria.

Consiliul Concurentei

Fiecare decizie luata de Consiliul Concurentei privind ajutoarele de stat a fost gresita, mi-a declarat o sursa comunitara, deci nu exista un track-record credibil in acest domeniu.

Daca ar fi fost vorba de una sau doua decizii, poate mai mergea, adauga aceeasi sursa, dar nici una nu a fost corecta.

E o mare dezamagire ca legislatia europeana nu e aplicata cum trebuie in Romania intr-un domeniu atat de sensibil, declara alta sursa.

Franta sau Germania, tarile mari care sustin incheirea rapida a negocierilor cu Romania, sunt puse acum intr-o dilema, deoarece critica aspru asa numitele delocalizari, stramutarea locurilor de munca din vestul in estul Europei datorita conditiilor fiscale mai favorabile.

Or unii se intreaba acum ce va impiedica Romania sa dea bani in dreapta si stanga ca sa atraga firmele occidentale, daca acest Consiliu al Concurentei nu-si face treaba?

Sigur, putem monitoriza atent situatia in urmatorii doi ani, spune un oficial, dar e foarte greu sa inchidem capitolul daca nu pornim de la nici o baza.

Comisia Europeana a criticat deja Consiliul Concurentei in raportul pe anul acesta, cerindu-i sa-si imbunatateasca substantial activitatea si sa aplice corect legile.

Siderurgia

Siderurgia ramane si ea o problema serioasa si mai ales costisitoare.

Sidex, care produce in acest moment aproape 5 milioane de tone de otel anual, va trebui sa-si reduca probabil productia la 3 milioane.

De la 1 ianuarie 2005, nu va mai putea primi ajutoare de stat pentru restructurare.

In zonele libere si regiunile defavorizate, investitorii isi vor pierde facilitatile fiscale la 2-3 ani dupa aderarea Romaniei, dupa ce unii primisera ajutoare mai mult decat generoase, pe 50 de ani.

Capitolul justitie si afaceri interne

Cat despre justitie si afaceri interne, nici aici Romania nu sta prea bine. Oficialii romani spera sa inchida acest capitol la 8 decembrie, dar unele surse europene cred ca el va fi amanat pentru reuniunea ministrilor de externe de la 14 decembrie.

Finlanda, in special, are o lista lunga de nemultumiri, cum ar fi: absenta unui numar suficient de magistrati calificati in Romania, coruptia si controlul frontierelor.

E greu de crezut ca Finlanda va bloca singura negocierile cu Romania, dupa cum Comisia Europeana nu se poate opune inchiderii capitolului concurenta daca toate cele 25 de guverne ale Uniunii se pun de acord.

Dar daca, in aceste conditii, Romania va incheia negocierile pana la summitul european de la 17 decembrie, va fi clar ca decizia e luata sub mari presiuni politice, si nu pentru ca cineva e convins ca autoritatile romane sunt intr-adevar pregatite de aderare.

Proiectul de concluzii pentru summit mentioneaza de fapt ca Romania va putea adera in 2007 doar daca isi continua reformele si respecta angajamentele luate, mai ales in domeniul justitiei si afacerilor interne si cel al concurentei.

Pentru Bulgaria, nu e mentionata nici o conditie speciala.

De la inceputul pana la sfarsitul negocierilor, Romania ramane deci o exceptie.

BBC

Comisia Europeana a luat decizia de a nu recomanda statelor membre ale Uniunii sa incheie capitolul concurenta cu Romania, in timp ce unele guverne comunitare au serioase ingrijorari privind statul de drept. Romania intampina mari dificultati pentru a incheia ultimele doua capitole de negocieri - justitie si afaceri interne si, mai ales, concurenta.

Purta-toarea de cuvant a Comisiei Europene, Krisztina Nagy, ne-a declarat ieri ca "in urma unui studiu atent al legislatiei romanesti, Comisia Europeana a concluzionat ca legislatia romaneasca privind ajutoarele de stat nu corespunde total cu standardele Uniunii".

Nagy a mai precizat ca "mai sunt, de asemenea, probleme inrudite care se refera la restructurarea sectorului siderurgiei si din aceste motive Comisia nu a putut recomanda incheierea provizorie a capitolului Concurenta in cadrul documentelor de pozitie transmise la inceputul acestei saptamani".

Purtatoarea de cuvant a Comisiei Europene ne-a mai declarat: "De aceea, Comisia nu a putut recomanda statelor membre sa voteze incheierea negocierilor. De aceea, aceasta problema se afla acum in mainile statelor membre".

Decizia Comisiei Europene de a nu recomanda statelor membre UE sa voteze inchiderea negocierilor cu Romania lasa deschisa orice varianta pentru Consiliul European din 17 decembrie. Consiliul European este alcatuit din sefii de state ai tarilor membre si este organismul care ia decizia in legatura cu aderarea unui nou membru.

Recomandarea Comisei Europene de neinchidere a negocierilor de aderarea ale Romaniei lasa soarta tarii noastre pe mainile statelor membre UE.

Consiliul Concurentei functioneaza prost

Capitolul concurenta e unul din domeniile unde Comisia Europeana (CE) joaca un rol central, pentru a evita competitia neloiala si distorsiunile pe piata unica, iar in urma ultimelor evolutii executivul comunitar este extrem de nemultumit. Principalul motiv al nemultumirii Comisiei Europene este reprezentat de incapacitatea Consiliului Concurentei din Romania de a-si face datoria.

Fiecare decizie luata de Consiliul Concurentei de la Bucuresti privind ajutoarele de stat a fost gresita, a declarat un oficial european pentru BBC. Comisia Europeana a criticat deja Consiliul Concurentei in raportul pe anul acesta, cerandu-i sa-si imbunatateasca substantial activitatea si sa aplice corect legile.

La Bucuresti, mesajul Comisiei Europene pare sa fi ajuns de ceva timp, dar solutia nu este inca de gasit, mai informeaza BBC. Inalte surse guvernamentale de la Bucuresti au declarat pentru postul de radio citat ca Romania are intr-adevar o problema cu Consiliul Concurentei si au lasat de inteles ca se cauta un compromis.

Potrivit acestor surse guvernamentale, reprosurile adresate Romaniei vin chiar din partea noului comisar pentru concurenta, olandeza Nellie Kroes. Motivul ar fi timpul scurt de cand s-a infiintat Consiliul Concurentei si proasta sa functionare.

Autoritatile romane considera camai sunt sanse

In legatura cu stadiul negocierilor de aderare, Vasile Puscas, Ministru Delegat, Negociator sef cu Uniunea Europeana a declarat ieri urmatoarele: "Negocierile pentru ultimele doua capitole, Justitie si afaceri interne si Concurenta merg inainte, cautandu-se solutiile cele mai convenabile ambelor parti.

La Concurenta, aspectele aflate in negociere se refera la perioadele de tranzitie pentru zonele libere si defavorizate, la acordarea ajutoarelor de stat si industria siderurgica."

Pe de alta parte, surse apropiate Misiunii Romaniei de pe langa Uniunea Europeana de la Bruxelles au afirmat ca aceste comentarii au aparut ca urmare a faptului ca documentul referitor la Romania a fost intr-adevar inaintat Parlamentului European "fara a contine propunerea expresa privind incheierea negocierilor".

Aceleasi surse au precizat insa ca in perioada urmatoare vor avea loc consultari in cadrul Consiliului European pe baza propunerilor ce vor fi facute de partea romana, astfel incat pana la Summit-ul UE de pe 17 decembrie, "Comisia Europeana si Consiliul European sa gaseasca o solutie favorabila Romaniei".

CE: alegerile n-au legatura cu aderarea

Comisia Europeana a afirmat ieri ca nu a constatat nici o problema in momentul actual in legatura cu desfasurarea alegerilor prezidentiale si legislative din Romania si ca incheierea negocierilor de aderare la Uniunea Europeana ale Bucurestiului nu vor fi afectate de scrutinul de saptamana trecuta, informeaza Reuters.

"Alegerile par sa se fi desfasurat in ordine", a declarat purtatoarea de cuvant pentru extindere a Comisiei, Krisztina Nagy, intrebata in legatura cu acuzatiile de frauda lansate de opozitie. "Din moment ce nu vedem nici o problema in acest moment, nu vad nici o legatura directa cu derularea negocierilor de aderare", a afirmat oficialul european.

Purtatoarea de cuvant a Comisiei Europene a precizat ca din moment ce Uniunea Europeana nu a efectuat o monitorizare a alegerilor din Romania si nu are nici o capacitate de investigare a acuzatiilor de frauda, punctul de vedere al organismelor europene se va modifica doar in situatia in care Organizatia pentru Securitate si Cooperare din Europa va constata o frauda electroala.

Pana in prezent OSCE a emis doar o singura declaratie asupra scrutinului din Romania, conform careia procesul electoral a fost realizat intr-un mod profesionist, insa semnalarile de vot multiplu trebuie investigate.

Raportul european pentru Bulgaria anunta decuplarea de Romania

"Deoarece procesul aderarii trebuie sa se bazeze pe principiul meritelor proprii, calendarul de aderare al Bulgariei nu trebuie sa fie legat de cel al unei alte tari candidate", se stabileste in raportul pentru Bulgaria adoptat de Comisia de Politica Externa din Parlamentul European. Referirea este foarte clara la Romania, deoarece nu mai exista o alta tara candidata la aderare.

Rapoartele pentru Romania si Bulgaria sunt extrem de diferite: in vreme ce pentru vecinii de la sud europarlamentarii afirma ca "deoarece Bulgaria este parte a unui proces de extindere ireversibil", pentru Romania se afirma doar ca "au fost facute progrese semnificative catre aderare".

Clauza de salvgardare prevazuta in raportul pentru Bulgaria arata ca "Parlamentul European va reactiona la orice pasi ai Comisiei in ceea ce priveste clauza de salvgardare si va continua monitorizarea progreselor Bulgariei in pregatirile pentru aderare". Clauza de salvgardare semnifica intarzierea aderarii tarii candidate, in cazul in care aceasta nu isi indeplineste angajamentele asumate.

Pentru Romania, expresia folosita in raportul Parlamentului European suna astfel: "in cazul in care Comisia considera ca exista un risc serios ca Romania sa nu fie capabila sa indeplineasca obligatiile necesare pentru aderare, in special implementarea legislatiei comunitare si respectarea criteriilor politice de la Copenhaga, ar putea recomanda Consiliului European intarzierea aderarii cu un an

de zile".

Geoffrey van Orden nu exclude o aderare intarziata a Romaniei

Raportorul pentru Bulgaria, Geoffrey Van Orden, membru al Partidului Conservator Britanic, vicepresedintele Comisiei de politica externa a Parlamentului European a declarat pentru postul de radio Europa Libera ca este preocupat ca "Bulgaria sa fie judecata dupa propriile merite".

Europarlamentarul citat a amintit ca "Romania are mai multe probleme decat Bulgaria si nu vrem ca Bulgaria sa fie cumva franata din cauza dificultatilor pe care le-ar putea avea orice alta tara".

Van Orden si-a exprimat speranta ca "ambele tari vor progresa in conformitate cu calendarul si vor fi acceptate ca membri deplini in ianuarie 2007, dar, daca apare orice semn de intrebare legat de candidatura Romaniei, nu as vrea ca acest lucru sa influenteze in vreun fel progresele Bulgariei. Acesta este mesajul".

Referitor la intrebarea cine va decide daca Romania si Bulgaria vor adera impreuna sau separat, Van Orden a declarat ca spera ca "pe 17 decembrie Consiliul European va lua o decizie transanta. S-ar putea sa decida ca Romania si Bulgaria pot continua impreuna, pentru ca nici una nu este o frana pentru cealalta.

Ar putea decide ca ambele pot semna tratatul de aderare in primavara anului viitor, in vederea admiterii in ianuarie 2007, ar putea lua aceasta decizie. Pe de alta parte, ar fi groaznic daca ar decide ca, din cauza unei tari care are evident mai multe probleme decat cealalta, ambele sa fie oprite pentru moment. Ar fi o retrogradare".

Bulgarii jubileaza

Cotidianul sofiot cu cel mai mare tiraj, "Trud" a titrat ieri pe prima pagina "Europa ne-a dezlegat de Romania", informeaza Rador, citand postul de radio Europa Libera. "Trud" mai scrie ca pe baza unui alt amendament, propus de eurodeputatul liberal Alexander Graf Lamsdorff, aderarea Bulgariei se va putea face printr-un acord individual.

In acest mod, votul in Parlamentul European pentru aderarea Bulgariei si Romaniei va fi separat. Alte ziare sofiote, printre care "Sega" si "Monitor", constata ca raportul de tara pentru Bulgaria are un caracter pozitiv; criticile continute si de aceasta data sunt adresate preponderent sistemului judiciar.

Intre timp, o comisie speciala a Adunarii Populare din Sofia a aprobat sase amendamente la Constitutie care netezesc calea spre aderarea la UE. Cel mai controversat este cel legat de proprietatea asupra pamantului.

Incepand cu 1 ianuarie 2007, cand se asteapta ca Bulgaria sa devina membra a Uniunii, drept de a cumpara pamant arabil vor avea numai cetatenii tarilor membre stabiliti permanent in Bulgaria, care se ocupa personal si investesc in agricultura. Incepand din 2012, acesti cetateni ai UE vor putea cumpara si pamant pentru locuinta. Dupa 2014, astfel de drepturi vor avea toti cetatenii Uniunii.

Impotriva amendamentului au votat numai reprezentantii Partidului Socialist, fost comunist.

George DAMIAN, Ziua - 3 decembrie 2004