Presedintele ucrainean Leonid Kucima s-a deplasat ieri la Moscova pentru a discuta criza politica din Ucraina cu omologul sau rus Vladimir Putin. Presedintele ucrainean a declarat ca iesirea din criza nu este posibila “fara participarea directa a Rusiei”. De cealalta parte, liderul de la Kremlin a aratat ca, in opinia sa, repetarea celui de-al doilea tur de scrutin “nu va da nici un rezultat”.

El a aratat totusi ca nici UE si nici Rusia nu pot decide reglementarea crizei din Ucraina, decizia apartinind poporului ucrainean. “Evenimentele nu ne lasa indiferenti”, a mai spus Putin, declarind ca Rusia este foarte preocupata de tendinta catre escaladare a violentelor in Ucraina si sustine eforturile puterii de a aplana criza.

La Kiev, opozitia a refuzat sa indeplineasca acordurile cu privire la deblocarea cladirilor administrative, la care se ajunsese miercuri, in cadrul unei mese rotunde. “Va chem sa reactionati cu calm in legatura cu punctul din declaraţie care prevede deblocarea instituţiilor statului.

Nimic nu va fi deblocat”, a declarat unul dintre liderii opozitiei, Iulia Timosenko, dupa sedinta de joi a Comitetului de salvare nationala. Ea a precizat ca “strada” a refuzat sa sprijine decizia politicienilor.

“Comitetul de salvare nationala a cerut astazi ca autoritatile sa aduca de urgenta amendamentele necesare la legea electorala si sa fixeze o data pentru un nou tur de scrutin”, a declarat Iulia Timosenko la o conferinta de presa. “Nu vom permite prelungirea acestui proces”, a adaugat ea. Comitetul de salvare nationala a confirmat faptul ca asteapta decizia Curtii Supreme.

“In cazul in care Curtea nu va da un raspuns clar, poporul va reactiona negativ, iar actiunile sale vor fi greu de controlat”, a mai avertizat Timosenko.