Majoritatea covirsitoare a romanilor din diaspora au votat pentru Alianta Dreptate si Adevar PNL-PD la parlament, precum si pentru candidatul acesteia la functia de presedinte al Romaniei, Traian Basescu. Astfel, pentru Traian Basescu au votat 21.157 (53,4 la suta) de romani, iar pentru Adrian Nastase numai 9.703 (26,18 la suta).

Cert este insa ca, desi in strainatate se afla milioane de romani, numarul celor care au votat a fost foarte mic. Prin “grija” MAE si din cauza prevederilor legale, majoritatea romanilor din diaspora au fost impiedicati sa-si exercite dreptul la vot.

Desi diaspora romaneasca numara, dupa unele date neoficiale, aproximativ 18 milioane de persoane (imposibil de verificat citi au drept de vot, probabil ca mult mai putini - e vorba atit de cei plecati inainte si dupa 1989, cit si de oamenii aflati la lucru in alte tari), la urne s-au prezentat aproximativ 30.000 de cetateni romani.

De ce atit de putini? Majoritatea ne-au spus ca nu si-au putut permite sa ajunga la cele citeva sectii de votare organizate de MAE pentru ca distantele dintre localitatile lor de domicilu pina la acestea sint extrem de mari. Problema cea mare, au adaugat acestia, nu au reprezentat-o banii, ci timpul, deoarece multora serviciul nu le permite sa lipseascapentru a merge la vot.

Romanii aflati peste hotare au reclamat si indolenta autoritatilor romane, respectiv organizarea defectuoasa, de catre Ministerul Afacerilor Externe, a sectiilor de votare din strainatate. Ei sustin ca au fost nevoiti sa stea la coada ore in sir pina sa ajunga in fata urnelor sau, mai mult, ca dupa acest “tratament” au fost trimisi acasa cu o ora inainte de inchiderea urnelor.

Un astfel de caz s-a petrecut la Bruxlles, unde s-a incalcat legea pentru ca diplomatul care i-a trimis pe romani acasa le-a spus acestora ca ora de inchidere a urnelor este ora 21.00 ora Romaniei, adica ora 20.00 in Belgia. Numai ca diplomatul habar nu avea de legea electorala, care precizeaza clar ca orele intre care este deschisa sectia de votare sint cele locale.

Cozile uriase formate in sectiile de votare au avut drept cauza numarul insuficient de cabine de vot, de stampile cu inscriptia “VOTAT” si de membri ai Biroului Electoral. Ministerul Afacerilor Externe este institutia care ar fi trebuit, conform legii, sa puna la dispozitie toate acestea.

Totodata, foarte putini romani aflati in strainatate au stiut din timp ca pot sa voteze chiar si in situatia in care au pasaportul expirat si ca o puteau face in baza pasaportului consular (titlu de calatorie), care era eliberat pe loc, dupa predarea pasaportului expirat la ambasada.

De retinut ca pasaportul consular are o valabilitate redusa si ii foloseste posesorului sa ajunga pina la primul punct de frontiera romanesc.

“Am stat la coada la ambasada”

Intre mesajele primite de la cititori pe Internet, unul dintre alegatorii care votasera la Paris se plingea ca “am stat la coada la ambasada de la 11.30 la 14.00. In sectia de votare erau doar doi membri care se ocupau cu inminarea buletinelor de vot, plus inca unul care supraveghea”.

Din Toronto, Canda, un alt alegator ne-a scris: “Am stat la coada patru ore pe niste holuri fara aerisire si lumina la Consulatul roman din Toronto, care arata deplorabil. Va mai pot spune ca multi romani au renuntat si plecat acasa, desi venisera de la sute de kilometri, unii si cu copiii. Nu poti astepta patru ore sa iti exerciti un drept cu un copil in brate.

Nu erau nici macar scaune pe holurile acelea, nimic”.

Canadienii au votat masiv cu Basescu

Romanii din Canada au ales, cu punctaj zdrobitor, Traian Basescu si Alianta D.A. PNL-PD. Fata de alegerile generale din 2000, cele de acum au adus in fata urnelor, in plus, inca 500 de romani. In cele trei misiuni diplomatice din Canada (Ottawa, Montreal si Toronto) s-au prezentat 2.509 votanti (acum patru ani, prezenta inregistrata a indicat 1.967 votanti).

Din pacate, s-a aflat prea tirziu despre dispozitia MAE conform careia se puteau elibera pe loc titluri de calatorie pentru cei cu pasaportul expirat, astfel incit si acestia sa-si exercite dreptul de vot. Numai ca pentru elibererea acestui titlu de calatorie trebuiau aduse doua fotografii, situatie care i-a luat pe nepregatite pe cei mai multi.

“Unde sa ma duc eu acum sa fac poze?”, se intrebau oamenii. O romanca din Montreal a aflat despre aceasta dispozitie nu din vreun afisaj, ci din discutiile cu “vecinii de la coada”. Asa incit s-a asezat la rind la alt ghiseu, dintr-un birou alaturat, pentru a obtine titlul de calatorie. “Noroc ca mi-am lasat rind si la coada cealalta (pentru votare - n.r.

), ca la carne pe vremuri, cind mai fugeai si la piine”. Vestea buna este ca, in baza titlului de calatorie obtinut acum, se va putea vota si in turul al doilea, pentru alegerea presedintelui Romaniei.

MAE: situatia de la Bruxelles “nu se confirma”

Dupa cum ne-a comunicat purtatorul de cuvint al MAE, Catalin Ionita, pentru turul al doilea va fi suplimentat numarul de persoane din sectiile de votare organizate.

Astfel, potrivit oficialului MAE, in baza hotaririi BEC, pe linga membrii Biroului Electoral, de inscrierea votantilor in listele electorale suplimentare se vor putea ocupa si reprezentantii partidelor si ai organizatiilor neguvernamentale (care pina acum puteau doar sa asiste la procesul electoral, fara sa intervina in vreun fel), precum si alti salariati ai misiunilor diplomatice ori consulare

respective.

Catalin Ionita ne-a mai declarat ca situatia de la Bruxelles “nu se confima. La toate misiunile noastre s-a respectat legea”. Romanii din Portugalia, Israel, Republica Moldova si Serbia i-au preferat pe Adrian Nastase si Uniunea Nationala PSD+PUR.

Cristina Sofronie (Montreal)

Cristian Oprea