Decizia a fost luata pentru a se corecta o eroare pe lista de candidati

Alegerile pentru conducerea Consiliului Superior al Magistraturii (CSM) au consemnat un episod interesant. Scrutinul de la Parchetul General a fost invalidat si se va repeta, intrucit numele unuia dintre candidati, generalul-magistrat Dan Voinea, a fost scris gresit.

Intimplarea are loc intr-un moment in care puterea politica din Romania refuza repetarea alegerilor generale, in ciuda multelor nereguli dovedite.

Judecatorii si procurorii tuturor instantelor au ales ieri noii membri ai CSM. Incepind cu ora 15.00, cei aproximativ 6.000 de magistrati au votat in toate judecatoriile si Parchetele din tara. De acum inainte, CSM va fi singurul organism care va putea decide asupra carierei judecatorilor si procurorilor.

De asemenea, conform noii Constitutii, Consiliul este si singurul for care se va putea pronunta in legatura cu abaterile disciplinare si erorile profesionale ale magistratilor.

Amarie cistiga la PNA

La Parchetul National Anticoruptie, pentru un loc in CSM au candidat trei procurori: seful acestei institutii (Ioan Amarie), adjunctul sau (Gheorghe Suhan) si Ioan Burlacu. La vot au participat 104 procurori din 109, cinci dintrei ei fiind in acel moment in diferite instante, unde reprezentau PNA.

Dintre cele 104 voturi exprimate unul a fost anulat. Cum era de asteptat, cistigatorul scrutinului de la PNA a fost Ioan Amarie, care a primit 77 din voturile colegilor. Gheorghe Suhan a obtinut doar 25 de voturi. Pentru urmatorii sase ani, actualul sef al PNA va fi unul dintre reprezentantii procurorilor in forul suprem al magistratilor.

Dan Voinea, devenit “Voicu”

Pentru o greseala importanta, alegerile desfasurate ieri la Parchetul de pe linga Inalta Curte de Casatie si Justitie au fost invalidate. Scrutinul se va relua pe 8 decembrie. Motivul: cei care au intocmit listele cu procurorii candidati pentru un loc in CSM au transcris gresit numele unuia dintre ei.

Generalul-magistrat Dan Voinea, unul dintre cei mai cunoscuti procurori din Parchetul General, fost sef al Sectiei Parchetelor Militare, nu era trecut pe liste. In locul sau aparea numele “Dan Voicu”, in Parchetul General neexistind vreo persoana cu acest nume.

De-a lungul carierei, Dan Voinea s-a dovedit a fi unul dintre cei mai incomozi procurori din institutie. El s-a ocupat de dosarele Revolutiei din decembrie 1989 si a fost marginalizat imediat dupa preluarea puterii de catre PSD, in 2000.

Secretarul Genaral al CSM Dan Lupascu a fost reales ca membru al acestui for.