Presedintele Institutului de Strategie Nationala din Rusia, politologul Stanislav Belkovski, considera ca singura varianta eficienta de solutionare a conflictului transnistrean o reprezinta aplicarea fortei.

"Daca SUA si UE sunt gata sa trimita trupe in Transnistria, Declaratia de Stabilitate si Securitate pentru Moldova va avea importanta, in caz contrar va ramane o simpla declaratie", a declarat Belkovski, citat de BASA-press.

Astfel, tinand cont de faptul ca in problema transnistreana Vladimir Voronin a jucat dur, conform regulilor americane, politologul rus nu crede ca Occidentul va fi impotriva continuarii activitatii de presedinte a acestuia.

El este de parere ca, la alegerile ce vor avea loc anul viitor in Moldova, comunistii pastreaza sanse reale de a ramane cel mai numeros grup din Parlamentul tarii, iar viitorul guvern va fi unul de coalitie.

Stanislav Belkovski a tinut sa precizeze ca, daca principalii actori politici si partidul de guvernamant vor accepta acest lucru si nu vor tinde spre victorie absoluta, Moldova va putea evita incaierari stradale si alte manifestari sociale de genul celor din Ucraina.

Totodata, politologul si-a exprimat convingerea ca Rusia va incerca sa se implice in campania electorala, si "nu neaparat pentru a-l sustine pe Urechean", insa aceasta influenta nu va fi una decisiva. "Politologii rusi s-au manifestat activ in Ucraina, ceea ce, insa, nu a avut nici un efect asupra rezultatelor. Acelasi lucru se va intampla si in Moldova", a adaugat sursa citata.

Stanislav Belkovski este autorul planului cu acelasi nume, care prevede alipirea teritoriilor Moldovei de pe malul drept al Nistrului la Romania si a Transnistriei la Ucraina, cu recunoasterea ulterioara a independentei acestei regiuni.

Rusia, ingrijorata de tensiunile aparute

In ceea ce priveste negocierile pe marginea problemei transnistrene, ambasadorul Moldovei la Moscova, Vladimir Solcan, a fost convocat, luni, la Ministerul de Externe rus. Cu aceasta ocazie, partea rusa si-a exprimat ingrijorarea fata de tensiunile care par sa fi aparut in relatiile moldo-rusesti, dar si fata de cresterea tensiunilor in conflictul transnistrean.

Aceasta invitatie a fost lansata ca urmare a reactiei transante pe care a avut-o Ministerul de Externe moldovean, dupa conferinta de presa sustinuta de noul ambasador al Rusiei la Chisinau, Nicolai Reabov, in urma cu cateva saptamani. Printre altele, acesta a declarat atunci ca Rusia nu accepta schimbarea formatului pentagonal de negocieri pentru solutionarea crizei transnistrene.

Referitor la replica data diplomatiei moldovene de Ministerul rus al Afacerilor Externe, parerile politicienilor de la Chisinau sunt impartite. "Eu n-as vrea sa comentez prea mult. Cred ca toate chestiunile astea or sa fie aplanate. Desigur, consider ca e legat mai mult de venirea domnului Reabov, care inca nu cunoaste situatia din Moldova.

Eu cred ca chestiunile acestea o sa se domoleasca pur si simplu, pentru ca, indiscutabil, cu Federatia Rusa noi vrem sa avem niste relatii civilizate, normale, europene, in sensul tratatului politic pe care-l avem cu Rusia, deci, dupa 2001", a declarat liderul grupului parlamentar al comunistilor, Victor Stepaniuc.

«Un gest premeditat»

La randul sau, liderul factiunii Moldova Noastra, Dumitru Braghis, considera ca ambele parti se fac vinovate de declansarea scandalului dintre diplomatia moldoveana si cea rusa. "Consider ca, in aceasta situatie, atitudinile tuturor sunt anormale. Nu trebuie sa gasim unul sau altul vinovat. Trebuie sa avem o politica externa echilibrata, bine gandita, pusa la punct. Nu stiu ce se intampla.

Noi dimineata suntem prieteni cu unii, la amiaza cu altii, iar dupa masa suntem dusmani cu toti. Toti, in aceasta situatie, trebuie sa se poarte putin mai echilibrat", a mentionat Braghis.

Pe de alta parte, vicepresedintele Partidului Popular Crestin-Democrat, deputatul Vlad Cubreacov, considera ca replica Ministerului rus de Externe este un gest premeditat, care are menirea sa acutizeze si mai mult relatiile dintre Federatia Rusa si Moldova. "Se stie ca Moldova este victima politicii imperiale ruse, are o parte din teritoriul sau ocupata militar de catre Moscova.

In aceasta situatie, cand factorul european si euroatlantic este tot mai prezent in procesul de reglementare a diferendului moldo-rus, Rusia

sa-si vada amenintate pozitiile in Moldova si sa reactioneze nervos, dupa cum s-a vazut", a declarat Vlad Cubreacov.