Curtea Constitutionala a validat, vineri seara, rezultatul alegerilor prezidentiale, iar purtatorul de cuvint al BEC, judecatorul Victor Pasca-Camenita, a anuntat inceperea campaniei electorale pentru turul doi al scrutinului.

Biroul Electoral Central a respins vineri si ultimele contestatii ramase nesolutionate.

Contestatiile respinse cereau renumararea voturilor in diferite circumscriptii electorale sau chiar anularea alegerilor.

Ele fusesera depuse de Alianta PNL-PD, de PNTCD si de Partidul Noua Generatie.

BEC se va intruni din nou, pentru a stabili modelul buletinului de vot ce va fi folosit in turul doi.

Observatori in turul doi

Reprezentantii Asociatiei Pro Democratia au avut vineri o intalnire cu membrii Biroului Electoral Central, pentru a clarifica unele aspecte controversate in legatura cu rezultatele votului din 28 noiembrie.

Presedintele APD, Cristian Parvulescu, a declarat BBC ca a primit de la BEC "o serie de raspunsuri acceptabile".

El a precizat insa ca mai exista unele chestiuni care nu au fost lamurite pe deplin.

APD conditioneaza participarea cu observatori

Asociatia Pro Democratia a indicat ca e dispusa sa participe cu observatori in turul doi, dupa ce in urma cu cateva zile anuntase ca nu se va mai implica.

Intr-un comunicat dat publicitatii vineri, asociatia afirma ca va accepta sa observa turul al doilea "doar daca vor fi indeplinite cateva conditii minimale pentru a creste siguranta procesului electoral".

"In acest sens, APD cere Guvernului Romaniei sa ia masuri pentru a elimina posibilitatea votului multiplu (prin „turism electoral”) si ii recomanda sa inlocuiasca procedura de aplicare a timbrului autocolant pe cartea de identitate cu cea de stantare (gaurire) a acesteia sau cu procedura de aplicare a unui vopsele pe mana celui care voteaza", se mai spune in comunicat.

In acelasi timp, Pro Democratia solicita limitarea numarului de sectii in care se poate vota pe liste speciale.

Presedintele PSD, Adrian Nastase, i-a trimis presedintelui Asociatiei ProDemocratia, Cristian Pirvulescu, o scrisoare in care arata ca participarea observatorilor Asociatiei la cel de al doilea tur de scrutin al alegerilor prezidentiale este "necesara si extrem de benefica".