Joi seara, in cadrul ultimului briefing al zilei tinut de purtatorul de cuvint al BEC, judecatorul Victor Pasca Camenita, „Cotidianul“ a intrebat de ce in comunicatele BEC in care se prezenta centralizarea rezultatelor nu au fost incluse si datele privind dinamica voturilor nule - nici macar in comunicatele emise dupa izbucnirea imensului scandal privind fraudarea alegerilor.

Camenita a precizat: „Pentru ca nimeni nu a conceput un astfel de mod de prezentare a rezultatelor. Prezenta alegatorilor la urne, numarul voturilor valabile si rezultatele partiale am considerat ca este important pentru poporul roman ca sa le cunoasca“.

Rugat sa explice de cind un simplu judecator decide ce este important si ce nu sa afle „poporul roman“, Pasca Camenita, lipsit in acel moment si de sprijinul reprezentantului PSD in BEC, Dan Matei Agathon, s-a ridicat brusc, si-a luat documentele si a plecat din fata ziaristilor.

S-a cerut oficial situatia voturilor nule

Nici macar reprezentantii din BEC ai partidelor politice nu au avut acces la datele privind situatia voturilor nule pe perioada centralizarii rezultatelor. Gheorghe Radulescu, reprezentantul PNL in BEC, ne-a declarat: „Ar fi fost normal ca de la primul comunicat cu rezultate sa avem si situatia voturilor nule.

Institutul National de Statistica trebuia sa rezolve acest lucru, iar, daca nu a facut-o, conducerea BEC trebuia sa ceara acest lucru“.

Mai mult, marti, 30 noiembrie, imediat dupa izbucnirea scandalului, Gheorghe Radulescu, Ioan Onisei (PD) si Alexandru Radu (unul dintre vicepresedintii Autoritatii Electorale Permanente) au solicitat oficial, in scris, ca dinamica voturilor nule sa fie facuta publica. „Nu s-a aprobat solicitarea noastra“, ne-a mai declarat Gheorghe Radulescu.

In toata aceasta perioada, primii doi oameni din BEC, Emil Ghergut si Pasca Camenita, au continuat sa explice confuz presei ca, de fapt, scandalul cu voturile nule este fals.