"Evenimentul zilei" a intrat in posesia unei inregistrari care contine o declaratie-soc a lui Adrian Nastase la o sedinta secreta a PSD, unde facea referiri extrem de grave la presupusa spaga incasata la privatizarea PETROM.

Din inregistrare, disponibila pe site-ul EVZ, reiese ca reuniunea unde Nastase a facut respectiva declaratie a avut loc la scurt timp dupa ce Theodor Stolojan si-a anuntat retragerea din cursa prezidentiala, adica la inceputul lunii octombrie 2004.

Liderul PSD spune ca i-a cerut procurorului general sa verifice informatiile furnizate de Corneliu Vadim Tudor referitoare la privatizarea PETROM.

Mult mai grava este continuarea declaratiei. Liderul PSD spune ca, daca este adevarat ca cineva a luat, asa cum zice Vadim, un comision de 700 de milioane de dolari, atunci oamenii aceia sint “vinovati” pentru ca n-ar fi contribuit la fondul de campanie al partidului.

Iata declaratia completa a lui Adrian Nastase:

"Ieri, la B1 TV, C.V. Tudor a aratat, a prezentat o lista a actiunilor de la PETROM, impreuna reprezentau 2-300 miliarde de dolari care erau vindute pe nimic, spunea el, si spunea ca doi membri ai guvernului au luat un comision la aceasta operatiune de 700.000.000 dolari. De unde? Bun. Haideti... Bun.

Noi, cei care sintem aici, stim ca 700.000.000 dolari au reprezentat down-payment-ul sau contributia si cu promisiuni de investitii au insemnat un miliard si jumatate... aproximativ... pentru vreo cinzeci si ceva la suta din..., dar citi dintre oamenii din tara stiu aceste lucruri?

Astazi am cerut procurorului general sa verifice aceste lucruri, pentru ca daca cineva din guvern a luat 700.000.000 dolari si nu a contribuit la campania electorala atunci el este de doua ori vinovat.

Dar aceste lucruri trebuie clarificate, insa eu cred ca trebuie sa mergem pe de o parte cu aceasta campanie pozitiva, cu oferta noastra pozitiva, iar pe de alta parte cu serviciile de avocati, cu barourile, echipele de avocati trebuie facute toate aceste actiuni in instanta, fara mult scandal, fara multa publicitate".

Stenograma indica cel putin doua informatii pretioase:

1. ca Nastase i-a cerut procurorului general Ilie Botos sa verifice privatizarea PETROM (informatie care nu a mai aparut pina acum) si

2. ca Nastase vrea sa stie de ce nu s-a platit si la partid din pretinsul comision.

Din analiza inregistrarii se poate deduce ca avem de-a face cu sedinta din 6 octombrie a PSD, cind Adrian Nastase si Dan Voiculescu s-au intilnit cu liderii tuturor filialelor judetene ale Uniunii PSD+PUR.

  • Declaratia - soc a lui Adrian Nastase (fisier audio, *.mp3, 430 KB)