Gruparea Patriciu a ieşit ieri la lumină, solicitind, fără succes, Delegaţiei Permanente a PNL să păstreze deschisă o portiţă de negociere cu PSD, pentru a nu lipsi partidul de orice şansă de a accede la guvernare.

In ciuda demersului său, rezoluţia finală adoptată de liberali respinge orice formă de colaborare cu partidul lui Adrian Năstase.

In Delegaţia Permanentă a PNL, pe aceeaşi lungime de undă politică cu Dinu Patriciu s-au situat Teodor Meleşcanu, impreună cu două foste membre ApR din conducerea PNL, Andra Rişnoveanu şi Monica Ştirbu, Radu Cimpeanu şi un apropiat al său din fostul PNL-Cimpeanu, Mircea Andrei, dar şi doi preşedinţi de

organizaţii judeţene, Răducu Filipescu, de la Călăraşi, Ion Ciugulea, de la Olt, şi Florin Andrei, venit de la PUR la PNL Prahova, filială condusă de Patriciu.

Tăriceanu a ameninţat cu demisia

Pentru a lămuri tuturor opinia membrilor Delegaţiei Permanente legată de disponibilitatea de a colabora cu PSD, Călin Popescu Tăriceanu a supus dezbaterii şi un document de poziţie.

Acesta oficializează faptul că PNL nu va colabora cu PSD, nici in cazul in care Traian Băsescu ar ciştiga turul al doilea şi Alianţa ar forma guvernul, nici in cazul in care Băsescu ar pierde, iar PNL şi PD ar rămine in opoziţie, in formula de Alianţă.

Cei 9, cu Patriciu in frunte, s-au abţinut de la vot, după o discuţie mai aprinsă in care se exprimase deja un vot ambiguu legat de respectarea Protocolului Alianţei PNL-PD, valabil pină in 2008, şi participarea la formarea unui guvern de către Alianţă.

Acesta a fost momentul cind preşedintele interimar al liberalilor a cerut un vot clar in problema respingerii oricărei colaborări cu PSD, Tăriceanu ameninţind că in caz contrar işi va depune demisia.

Tăriceanu a cerut in acel moment celor care se opun să işi asume public responsabilitatea pentru menţinerea PSD ca opţiune de colaborare a PNL.

„Politici liberale“ intr-un guvern al PSD

Conform relatărilor unor participanţi la intilnire, Dinu Patriciu a argumentat că „nu trebuie alterată in nici un fel şansa ca Romania să fie condusă cu politici liberale. Nu e cazul să ajungem acum la o opţiune irevocabilă“, a argumentat preşedintele Rompetrol.

In final, 8 dintre cei 9 opozanţi ai liniei majoritare au votat favorabil tot textul rezoluţiei. Excepţia a fost Teodor Meleşcanu, despre care Patriciu a declarat anterior că este angajat al Rompetrol.

Ulterior, la conferinţa de presă, preşedintele interimar liberal, Călin Popescu Tăriceanu, a incercat să minimalizeze amploarea confruntării de opinii, rezumindu-se la a declara că, in final, a existat o singură abţinere.

In absenţa lui Patriciu şi Meleşcanu, Delegaţia Permanentă a PNL şi Colegiul Director al PD, unde sint reprezentaţi şi liderii de la judeţe, au adoptat in unanimitate documentul ce a redeschis la liberali tema poziţionării politice, inainte de congresul fixat pentru inceputul lui februarie.

PRM, ţinut in rezervă

A existat insă o părere aproape unanimă in ambele partide legată de păstrarea PRM pe banca de rezerve in perspectiva nevoii de a forma un guvern şi din nevoia de voturi pentru turul al doilea. Din acest motiv rezoluţia finală PNL-PD a ocolit o delimitare clară de PRM.

„Un candidat la Preşedinţie se adresează tuturor romanilor“, a declarat Băsescu.

Tot el a amintit, aviz PSD, că alianţa cu PUR este doar una electorală şi, prin urmare, cele 32 de mandate ale PUR nu sint adjudecate.

Una dintre speranţele liberalilor şi democraţilor este aceea că umaniştii lui Dan Voiculescu, care au grup parlamentar propriu şi la Cameră şi la Senat, ar putea fi convinşi să renunţe la colaborarea cu PSD, in favoarea Alianţei D.A.