Adrian Năstase s-a pronunţat impotriva ideii ca etnicii maghiari din Romania să primească dublă cetăţenie.

Potrivit purtătorului de cuvant al Ministerului de Externe, in urmă cu o lună, ministrul Mircea Geoană a trimis o scrisoare guvernului socialist de la Budapesta in care a expus argumentele impotriva acordării dublei cetăţenii etnicilor maghiari din Romania.

Guvernul Ungariei şi-ar dori ca iniţiativa să nu fie adoptată, pe de o parte din cauza costurilor pe care le presupune, şi pe de altă parte, deoarece se teme de reacţia unor state vecine, cum ar fi Romania şi Slovacia.

Implicaţii in politica internă

Confruntarea dintre Adrian Năstase şi Traian Băsescu, in turul doi al alegerilor prezidenţiale, va fi tranşată in mare măsură de electoratul PRM şi UDMR, astfel că disputa legată de dubla cetăţenie pentru maghiari a căpătat o puternică tentă electorală.

UDMR a promovat constant dubla cetăţenie pentru comunitatea maghiară din Romania.

In sprijinul poziţiei lor, reprezentanţii UDMR invocă faptul că Romania acordă cetăţenie romanilor din ţări vecine, ca Republica Moldova şi Ucraina.

Adrian Năstase declară insă că "cetăţenia se acordă individual, nu in masă".

"Noi n-am acordat cetăţenia din avion pentru cetăţenii din Republica Moldova şi Ucraina, ci am analizat fiecare caz", a mai afirmat Năstase, precizind că acordarea dublei cetăţenii va trebui să respecte standardele UE.

Co-preşedintele Alianţei PNL-PD, Traian Băsescu, acceptă insă argumentele UDMR şi spune că Romania ar trebui să fie neutră in această problemă.

In schimb, liderul PRM, Corneliu Vadim Tudor spune că dubla cetăţenie ţine de o nouă manevră a "iredentismului maghiar de a separa şi de a practica o segregaţie teritorială in Transilivania romanească".