Potrivit specialistilor in programe antivirus, din punct de vedere al amenintarilor informatice, anul 2004 se va incheia cu un flux nou de virusi care se raspandesc prin atasamente de mesaje e-mail.

Acestia au fost creati pentru a bloca comunicatiile companiilor (din cauza imensului trafic generat artificial), de a facilita furtul de parole ale cardurilor de credit sau de a trimite mesaje de tip spam.

RAI

Cele mai mari amenintari informatice au fost reprezentate luna trecuta de Netsky, Sober si Bagle, potrivit unui top alcatuit de BitDefender. Din fericire, virusii care patrund in calculatoare folosindu-se de diverse vulnerabilitati ale sistemului de operare nu au reusit sa ajunga in topul celor mai periculosi zece.

"Printre motivele absentei acestora din top sta faptul ca vulnerabilitatile care au iesit la suprafata in timpul verii si al toamnei au fost acoperite prin actualizarea sistemelor de operare de catre majoritatea utilizatorilor", a explicat Bogdan Dumitru, seful departamentului tehnic al producatorului roman de programe antivirus.

INTRARE

Sober.I s-a remarcat prin faptul ca a "reusit" sa ajunga direct pe locul doi al topului. Acesta este raspunzator de infectarea a 16,7% din totalul computerelor afectate de virusi luna trecuta.

Ca si predecesorul sau Zafi.B, acesta se raspandeste in mai multe limbi de circulatie internationala. Ambii au reusit sa depaseasca cele mai pesimiste predictii ale specialistilor antivirus.

La randul sau, Netsky.P este un veteran al topurilor antivirus, "candidand" pentru "titlul de virusul anului". Luna trecuta, acesta a fost raspunzator pentru 30% dintre calculatoarele infectate.

SPAM

Tot luna trecuta a aparut un virus care "stie" sa foloseasca PC-urile infectate pentru a trimite mesaje spam catre telefoanele mobile prin intermediul SMS-urilor. Troianul se leaga la un site Web pentru a primi instructiuni asupra mesajelor spam pe care sa le trimita unor numere de mobil generate aleator cu prefix rusesc.

Desi la inceput au fost vizati doar rusii, expertii au avertizat ca tehnica aceasta poate fi utilizata oriunde. Pentru a trimite mesajele, virusul se folosea de functia "send e-mail" ("trimite e-mail") disponibila pe site-urile unor operatori rusi de telefonie mobila.

TOPUL LUNII NOIEMBRIE

NUME VIRUS / PROCENT INFECTII

Win32.Netsky.P@mm 30.65%

Win32.Sober.I@mm 16.27%

Win32.Netsky.D@mm 11.36%

Win32.Bagle.AX@mm 10.33%

Win32.Bagle.AA@mm 5.93%

Win32.Mydoom.M@mm 4.63%

Win32.Bagle.10.Gen@mm 3.92%

Win32.Zafi.B@mm 3.47%

Win32.Netsky.C@mm 2.89%

Win32.Netsky.AA@mm 2.68%