Pina la aceasta ora, nu exista o lista batuta in cuie cu membrii viitorului guvern. Astazi, ar urma ca negocierile pe care PSD le are, pe de o parte cu PUR, pe de alta parte cu UDMR, sa fie finalizate.

Abia dupa ce sint satisfacute doleantele celor doi parteneri, in interiorul PSD se va discuta impartirea functiilor ramase. La elaborarea listei viitorului executiv, 3 persoane din PSD au cuvintul cel mai important: Mircea Geoana, Adrian Nastase si Ion Iliescu. Fiecare dintre acestia are o lista cu favoriti.

Sub acest palier se situeaza o serie de lideri secundari ai partidului, care, pentru a accede in Executiv, fac presiuni in partid, in mass-media si pe linga unul dintre cei trei mentionati mai sus. Pe acest palier se afla Miron Mitrea, Ioan Rus, Dan Ioan Popescu, Ioan Talpes si Ioan Mircea Pascu.

Nici unul dintre acestia nu are in acest moment un loc garantat in viitorul guvern.

Discutiile dintre liderii PSD cu privire la viitorul guvern sint insa mai complexe. Ion Iliescu incearca sa-si impuna ideea, ca intre partid si guvern sa existe o separatie. Cei care vor primi functii in executiv nu vor putea pretinde si functii de vicepresedinti ai PSD.

Acest plan a mai taiat din avintul celor care vor sa devina ministri si care tin mai mult la pozitiile din partid. Discutiile asupra functiilor vizeaza si posturi de conducere in cele doua Camere ale Parlamentului.

Structura guvernamentala cu avizul UE

Preconizatul guvern PSD-PUR-UDMR ar urma sa fie alcatuit din 15, maximum 16 ministere, sustine un vicepresedinte al PSD.

Pe de alta parte, cancelarul Guvernului, Alin Teodorescu, ne-a declarat ieri ca, „indiferent cine va alcatui viitorul executiv, PSD sau Alianta D.A., acesta va trebui sa aiba doar 14 ministere, asa cum s-a stabilit cu Uniunea Europeana, fiecarui ministru sau minister al viitorului cabinet corespunzindu-i un minister din Executivul european“.

Oricum, in guvern ar urma sa intre si 4 ministri delegati. Ca principiu, la virful PSD s-a convenit sa fie promovati in Executiv citiva oameni tineri, secretari de stat in Guvernul Nastase (Valeriu Steriu - Agricultura, Bogdan Aurescu - Justitie, George Maior - Aparare), pentru a da mai multa credibilitate.

In schita structurii guvernamentale ar putea interveni citeva modificari fata de cea actuala. Ministerul Integrarii ar urma sa fie desfiintat, de integrare ocupindu-se un ministru delegat, care va activa sub coordonarea ministrului de Externe.

Ministerul Transportului, Amenajarii Teritoriului si Turismului va fi spart in doua, pentru a satisface anumite solicitari venite dinspre UDMR. Oricum, Transporturile vor ramine la PSD.

Strategii cu dublu tais

La virful PSD s-a ajuns la concluzia ca nu e deloc potrivit sa fie anuntata inainte de turul al doilea lista cu membrii viitorului executiv. Din doua motive. Primul, ca a anunta impartirea functiilor guvernamentale ar semnifica aroganta, electoratul asociind-o cu impartirea ciolanului.

Al doilea motiv este acela ca liderii PSD importanti, nemultumiti ca au fost sariti de la functii in guvern, nu vor mai lupta pentru alegerea lui Nastase in turul al doilea. La fel si organizatiile judetene asupra carora au influenta.

„Negocierile pentru crearea unui guvern ar putea afecta negativ turul al doilea al campaniei prezidentiale pentru Adrian Nastase. Unii dintre colegii nostri importanti ar putea fi dezamagiti de aceste scheme si s-ar demobiliza“, ne-a declarat ieri Vasile Dincu, seful Agentiei pentru Strategii Guvernamentale.

Ieri, chiar si al doilea om din PSD, Octav Cozminca, s-a aratat iritat de variantele ce au inceput sa circule in presa privind schema unui ipotetic cabinet PSD-PUR-UDMR, acuzindu-i pe partenerii maghiari de „superficialitate“ si de „supralicitare“.

Dupa intelegerea de principiu ce a avut loc vineri intre PSD si UDMR in privinta formarii majoritatii parlamentare, liderii celor doua formatiuni politice au fixat ziua de azi ca data pentru finalizarea negocierilor.

Pentru ziua de ieri, conducerile PSD si PUR aveau fixate runde de negocieri. Umanistii au solicitat 3 ministere si un post de vicepremier pentru Codrut Seres. Acesta ar vrea si conducerea MEC, sustin surse din PSD. Ceea ce pare sa ii fie garantat PUR este conducerea unui nou-infiintat Minister al IMM-urilor.

Agenda pina la Craciun

Potrivit lui Alin Teodorescu, agenda PSD prevede ca, in cazul in care Adrian Nastase cistiga alegerile prezidentiale, pe 13 decembrie sa aiba loc prima reuniune a noului Legislativ, pentru validarea acestuia.

A doua zi, pe 14 decembrie, Curtea Constitutionala ar urma sa valideze noul sef al statului, in speranta ca, pe 17 decembrie, Bruxelles-ul ar urma sa anunte incheierea capitolelor de negociere cu Romania. Abia apoi, pe 20 decembrie, se va elabora schema guvernului, urmind ca pe 23 decembrie noul executiv sa fie prezentat Parlamentului.

UDMR vrea paritate cu PUR

UDMR a conditionat colaborarea cu PSD de primirea a tot atitea functii cite au primit cei de la PUR. UDMR pare sa aiba garantata pozitia de ministru al Sanatatii, dar solicita nou infiintatul minister al Amenajarii Teritoriului, care ar urma sa fie condus de reprezentantul UDMR Laszlo Borbely.

Pentru functia de vicepremier a fost avansat numele lui Marko Bela. Cu toate acestea, la virful PSD nu s-a decis nimic cu privire la citi vicepremieri vor fi. Intr-o varianta posibila, guvernul ar urma sa aiba 5 vicepremieri. Trei de la PSD, unul de la PUR si unul de la UDMR.

In mod cert, Finantele, Justitia, Internele si Apararea vor ramine la PSD. De asemenea, negocierile dintre cei 3 parteneri vor stabili daca PSD le ofera vicepremierilor de la PUR si UDMR si un portofoliu.

Intr-una dintre variante, PSD incearca sa le ofere maghiarilor si umanistilor cite doua ministere plus o pozitie de ministru de stat coordonator (vicepremier) fara portofoliu. Tot in urma negocierilor vor fi impartite pozitiile de secretari de stat si prefecti.

(Florin Ciornei, Ada Mesesan)