Opozitia din Ucraina nu este dispusa sa voteze reforma constitutionala in forma sa actuala care l-ar priva pe presedinte de toate puterile sale, a declarat duminica deputata Iulia Timosenko, acuzindu-l pe actualul sef al statului, Leonid Kucima, ca vrea sa asigure continuitatea regimului sau.

Daca reforma Constitutiei “este adoptata in forma sa actuala, toate puterile presedintelui ar fi transferate Parlamentului, ceea ce este inacceptabil”, a subliniat Timosenko.

“Vrem in special ca presedintele sa aiba posibilitatea de a-i numi pe seful SBU (serviciile de securitate, ex-KGB) si pe procurorul general, pentru a putea sa lupte impotriva coruptiei si pentru a ne debarasa de clanurile politico-financiare care controleaza tara”, a mai afirmat deputata ucraineana.

Opozitia ucraineana a blocat vineri in Parlament votarea unui pachet de reforme care ar fi antrenat o reducere substantiala a puterilor prezidentiale.

Opozitia nu doreste ca aceste modificari sa se produca inaintea noului tur de scrutin al alegerilor prezidentiale, de teama sa nu se trezeasca intr-o situatie imposibila dupa alegeri, cu un presedinte lipsit de putere in confruntarea cu un guvern ostil.

Craciun la Kiev

Liderul opozitiei ucrainene le-a cerut simbata observatorilor occidentali sa vina in Ucraina pe 26 decembrie, cind va avea loc din nou al doilea tur de scrutin prezidential, in ciuda faptului ca in acea perioada sint sarbatorile Craciunului, pentru a ajuta la desfasurarea unor alegeri corecte.

Crestinii ucraineni sarbatoresc Craciunul pe stil vechi, deci pentru ei alegerile nu cad in perioada sarbatorilor, insa pentru obsevatorii occidentali - da. La cele doua tururi de scrutin, observatorii occidentali au constatat fraude si manipulari grave, precum si numeroase tentative de intimidare.

Sacrificii pentru democratie

Citiva medici voluntari au improvizat un spital de campanie pe o strada din apropierea Pietei Independentei, pentru a da primele ingrijri celor afectati de frig. Voluntarii, care poarta halatele de medici peste mai multe pulovere, au de consultat la fiecare doua minute cite un manifestant care acuza probleme medicale.

Pacientii isi asteapta rindul linga un radiator alimentat de un generator, fara a fi preocupati de intimitatea celui consultat. “Cei de la ambulanta au preluat 500 de manifestanti in “mai bine de o saptamina. Dintre acestia, 320 au fost spitalizati, in principal pentru fracturi, degeraturi grave si hipertensiune”, a informat un responsabil al spitalului de campanie.

Aproximativ sase mii de persoane s-au dus la punctele de prim ajutor pentru a cere medicamente pentru gripa, otita, pneumonie, bronsita si diaree.

Revolutie si iubire in Piata Independentei

La doar patru zile dupa ce s-au cunoscut in Piata Independentei din Kiev, Vasil Filosov (23 ani), un tinar inalt, cu parul vopsit blond, si Sofia Kiricenko, o incintatoare bruneta de 19 ani, veniti din doua colturi diferite ale Ucrainei, si-au unit simbolic destinele intr-unul din corturile amenajate in Piata, in aplauzele a zeci de martori.

Gerul de afara si lipsa utilitatilor de baza, cum ar fi apa calda sau toaletele curate, nu au facut decit sa le creeze tinerilor o atmosfera romantica in centrul Kievului, mai multe cupluri urmindu-le exemplul celor doi indragostiti.

“Poti sa ai propriul tau paradis chiar si intr-un cort”, povesteste mirele, care si-a petrecut noaptea nuntii intr-unul din corturile de campanie din centrul Kievului.

“Sofia a purtat un val portocaliu, improvizat dintr-o bucata de pinza, iar eu m-am imbracat cu un tricou tot portocaliu, plin cu semnaturile prietenilor si cu tot felul de sloganuri. In ziua nuntii, ni s-a permis chiar sa bem sampanie”, mai spune el.

In tabara care este inima protestului-maraton al opozitiei ucrainene, consumul de alcool este strict interzis.

Nunta din tabara portocalie a fost simbolic, insa Vasil sustine ca primarul Kievului le-a promis ca le va elibera un certificat special de casatorie. El spune ca li s-a oferit chiar un cort numai al lor, dar ca mai tirziu au preferat sa se mute intr-altul mai mare, care gazduieste 20 de persoane.

“Iar daca vrem sa raminem singuri, agatam un “Nu deranjati” la intrare si se rezolva”, spune el rizind. Intrebat daca este suficient de cald in cort, Vasil raspunde: “Se incalzeste cind sintem impreuna.”

Un alt cuplu sudat in piata revolutiei este format din Ira Lisenko, o studenta blonda de 22 de ani, si Viktor Havalesko, un tinar de 21 de ani, care studiaza informatica in vestul Ucrainei.

“Este o atmosfera romantica, speciala aici. Parca e o alta lume”, spune Ira, care poarta numeroase panglici portocalii agatate de haina.

Ei nu si-au facut inca planuri de nunta si spun ca le este bine asa cum sint. De altfel, in centrul portocaliu al Kievului se pot vedea numeroase cupluri care se plimba de mina, se imbratiseaza sau danseaza in ritmul muzicii care se aude la radio.

Iuscenko se teme pentru familia lui

Liderul opozitiei ucrainene, Viktor Iuscenko, a declarat ieri ca membrii familiei sale sint nevoiti sa se ascunda pentru a li se putea asigura securitatea. “Chiar si astazi, familia mea nu poate trai in Kiev, iar copiii mei nu pot merge la scoala. Cred ca raul a ramas in urma, dar situatia este in continuare nesigura pentru familia mea”, sustine Iuscenko.

Viktor Iuscenko are cinci copii, dintre care trei cu cea de-a doua sotie, care este nascuta in Statele Unite si a demarat procedura pentru a obtine si cetatenia ucraineana.

Intervievat simbata, in vila sa din apropierea Kievului, Iuscenko a promis ca in curind va dezvalui toate detaliile legate de misterioasa boala de care sufera, despre care se presupune ca a fost o tentativa de asasinare pusa la cale de adversarii sai. “Voi spune totul despre ce mi-au dat ca sa arat in halul asta”, a spus Iuscenko.