Miss Peru, Maria Julia Mantilla Garcia, a fost incoronata simbata Miss World 2004 in orasul Sanya, din Insula Hainan, situata in Marea Chinei de Sud.

Locurile doi si trei au fost ocupate de Miss Republica Dominicana, Claudia Julissa Cruz Rodriguez, si respectiv Miss SUA, Nancy Randall.

Pentru prima oara la un astfel de concurs, cistigatoarea a fost desemnata de telespectatori, care au votat pe Internet si cu ajutorul mesajelor scrise trimise de pe telefonul mobil.

Maria Garcia (20 de ani), care a declarat ca vrea sa devina profesoara de liceu, a purtat o rochie de seara de culoare turcoaz si a primit ca premiu 10.000 de dolari.

Dupa ce Miss Peru a fost desemnata regina a frumusetii, celelalte participante au imbratisat-o, in timp ce starul pop Lionel Richie cinta hitul din anii `80 “Dancing on the Ceiling”, iar tunurile de la balcon imprastiau confetti aurii. Sint foarte surprinsa, dar si foarte fericita”, a declarat peruanca, adaugind ca doreste sa se implice in actiuni caritabile si sa-i ajute pe oameni.

Nazbitii de vedete in cei peste 50 de ani de Miss World

In anii `50, tarile cu traditie religioasa puternica au protestat impotriva acestui gen de concursuri, in special fata de proba de prezentare in bikini, care a fost si interzisa la primele editii ale Miss World. Istoria concursului e plina de fel de fel de incidente, care au facut deliciul presei la vremea producerii lor.

In 1959, americanca Loretta Powell a intrat in sediul Camerei Comunelor a Parlamentului britanic, in camasa si pantaloni de cowboy, dar, spre ghinionul ei, a fost obligata de politie sa se retraga.

O alta cistigatoare a titlului, in 1960, argentiniana Norma Gladys Cappagli a povestit presei cit de bine s-a distrat ea intr-o noapte consumind wisky. Desi s-a sugerat sa fie descalificata, la acuzatiile juriului ea a intrebat: “unde scrie in regulament ca trebuie sa fiu descalificata pentru o noapte in care am baut pina tirziu”.

Apreciata pentru felul in care a pus problema, ea a cistigat titlul.

Perioada anilor `60 s-a incheiat cu cistigatoarea suedeza Eva Ruber Staier care a declarat ca din banii obtinuti ca premiu isi va cumpara multa ciocolata.

In 2000 o romanca in virsta de 18 ani, Ana-Maria Tudorache, a cistigat titlul de “Miss Friendship of the World”.

Ultima Miss World a mileniului trecut a fost indianca Yakta Mookhey care a spus ca doreste sa profite de noul sau statut international pentru a promova “toleranta” indiana.

In 2003 reprezentanta Irlandei, Rosanna Davison, a fost aleasa Miss World, in cadrul concursului, care s-a desfasurat tot in China.

In cautarea celei mai frumoase femei

Inceputurile celei mai mari competitii de frumusete feminina se leaga de numele britanicului Eric Morley, proprietarul unei companii ce detinea sali de dans si sali de biliard in intreaga tara. In 1951, Morley a venit cu ideea ambitioasa de a descoperi cea mai frumoasa femeie din lume si a initiat acest gen de concurs in Marea Britanie.

Asa s-a nascut Miss World, o competitie care a devenit una dintre cele mai importante si mai urmarite evenimente din lume. La prima editie au participat 23 de fete, cistigatoarea fiind suedeza Kiki Haakonson.

Premiul acordat a fost de 1.000 de lire si o excursie in jurul lumii pentru a promova acest concurs. In 1961, Morley a transformat Festivalul Miss World intr-o actiune caritabila.

De-a lungul anilor, concursul a devenit una dintre cele mai importante surse de bani pentru actiuni caritabile.

Gratie televiziunii, concursul de frumusete a devenit cunoscut pe tot globul, audientele sporind de la an la an. In 1999, concursul a fost urmarit in direct de aproximativ doua miliarde de locuitori ai Planetei.