Fara indoiala, cea mai mare dintre provocarile care stau in fata noului guvern, ca si in fata noii conduceri a Bancii Nationale recent aleasa, este liberalizarea contului de capital, adica a miscarilor de capital din strainatate.

Aceasta vasta operatiune a inceput, dar principalele ei coordonate – accesul nerezidentilor la depozitele in lei si la certificatele emise de bancile romanesti, tranzactiile pe piata monetara, intrarile si iesirile de capitaluri pe termen scurt – abia urmeaza a fi liberalizate.

Intrarea in Uniunea Europeana trebuie sa gaseasca Romania cu toate operatiunile de capital liberalizate (depozite, credite, transferuri valutare, plasamente). Cum va face fata Romania acestei sfidari ramane o mare intrebare.

Teama iesirilor de capitaluri din tara in cautare de refugii sigure prin banci si seifuri off-shore – iesiri la care duce gandul cu predilectie – reprezinta mai nimic prin comparatie cu problemele pe care le vor pune intrarile de capitaluri in tara.

Este, in ultima instanta, o chestiune de dimensiune! In timp ce in iesirile de capitaluri din tara poate fi vorba de sute de milioane de dolari sau euro, in intrari poate fi vorba de multe miliarde de dolari sau euro! Cat s-a mentinut doar "interna", problema increderii in economia romaneasca a fost una importanta.

Devenind "externa", poate ajunge dramatica! Miliarde de dolari sau euro pot napadi Romania, dar, la un prim semn de neincredere, asa cum au venit se pot si duce, lasandu-te pur si simplu craca!

Vulnerabilitatea mai mare a Romaniei la intrarile de capital decat la iesirile de capital in cazul unei liberalizari complete a operatiunilor cu capitaluri rezulta din doua principale motive. Primul motiv este ca, in timp ce inflatia are cauze structurale si nu monetare, este combatuta insa cu mijloace monetare si nu structurale.

In locul unor masuri guvernamentale de restrangere drastica a sectorului neperformant, care genereaza inflatia si traieste pe seama acesteia – desi fara indoiala s-au facut pasi insemnati in directia asanarii economiei – Banca Nationala se straduieste sa se opuna cresterii preturilor.

Intrarile de capital din strainatate dau mari batai de cap Bancii Nationale pentru ca aceasta trebuie sa "sterilizeze" (adica sa scoata imediat de pe piata) contrapartida in lei care, in mod obiectiv, apare pe piata in cazul acestor intrari. Deja Banca Nationala "sterilizeaza" anual echivalentul a circa 3 miliarde de dolari si este extrem de discutabil daca poate "steriliza" si mai mult.

In orice caz, este sigur ca nu poate face fata situatiilor in care, in conditiile liberalizarii miscarilor de capital, ar exista intrari bruste, chiar daca nu de cine stie ce dimensiuni.

Al doilea motiv este absenta de fapt a unei piete interne consistente, fluide si functionale, de capital, care sa absoarba efectele intrarilor sau iesirilor neprogramate de capitaluri.

In conditiile in care exista sute de miliarde de dolari care haladuiesc pe pietele internationale numai si numai in cautarea unei fructificari mai inalte, Romania nu va putea sa evite invazii din partea acestor asa-numiti "bani fierbinti", mai ales in imprejurarea actuala cand, din motive multiple, pe piata romaneasca exista atractivitatea unui deloc neglijabil diferential de dobanzi.

Si numai cateva miliarde de dolari pot fi ruinatoare! Nu numai lupta impotriva inflatiei ar fi in pericol, ci si echilibrul conturilor interne si externe. In infruntarea acestor pericole, ce apar in conditiile liberalizarii contului de capital, Romania poate conta mai mult pe sperante decat pe certitudini.

Pana una alta insa, alegerea facuta de Banca Nationala – de a lasa cursul liber pentru a testa rezistenta pietei la o oferta de valuta mai mare decat cererea si pentru a obtine artificial o inflatie scazuta – ar putea ingropa economia reala, sufocandu-i pur si simplu pe exportatori, care sunt totusi cei ce cu mari greutati o tin in viata.