Cel putin opt persoane au fost ucise in luptele care au avut loc intre insurgentii, care au atacat Consulatul american din Arabia Saudita si fortele speciale saudite, care au luat cu asalt cladirea.

Trei atacatori au fost ucisi in lupte iar altii doi arestati in asaltul asupra Consulatului lansat de trupele speciale.

Autoritatile saudite au anuntat ca cinci militari au fost ucisi.

Presedintele SUA, George Bush, a declarat ca atacul arata ca "teroristii inca opereaza", incercand sa forteze retragerea Statelor Unite din Arabia Saudita si Irak.

Cladirea Consulatului SUA din localitatea Jeddah, din Arabia Saudita, a fost atacata de persoane inarmate.

Atacatorii au dat foc consulatului Statelor Unite din Jeddah si au tras asupra fortelor de securitate.

Atacul

Surse din serviciile de informatii saudite au declarat Agentiei Reuters ca daorita msaurilor severe de securitate dispuse in zona Consulatului, atentatorii nu au reussit sa lanseze un atac sub forma unei masini capcana.

In zona s-au observat flacari si un fum gros. La fata locului au sosit si ambulantele.

Martori citati de Associated Press spun ca o masina a explodat pe strada pe care se afla consulatul american.

Se relateaza ca toti cetatenii americani, aflati la Consulat in momentul atacului, sunt in siguranta.

Corespondentii relateaza ca masurile de securitate dispuse la Consulatul american din Jeddah sunt extrem de severe, din cauza seriei de atentate din Arabia Saudita, in care au fost vizati in special strainii.

Val de atentate

Inca nu se stie daca exista victime. Aproximativ 200 de politisti si forte de securitate au fost desfasurati in zona.

Potrivit corespondentilor conditiile de securitate din jurul cladirii au fost extrem de severe incepand cu seria de atacuri din 2003, atacuri care au vizat in principal cladirile care adaposteau cetateni straini.

Ultimul atac major a avut loc in luna mai, cand militantii au atacat companii petroliere din orasul Khobar. 22 de straini si patru militari sauditi au fost ucisi atunci.

Ambasada Statelor Unite din capitala Ryiad si alte consulate din orasul Dhahran din estul tarii au fost inchise drept masura de precautie.