Sesizarea umanistilor are in vedere acei prezidentiabili care nu au obtinut la scrutinul din 28 noiembrie ca numar de voturi nici jumatate din numarul semnaturilor de sustinere a candidaturii.

Liderul Departamentului Initiative legislative al PUR, avocatul Sergiu Andon, a precizat ca a fost vizibil ca unii dintre acesti candidati la Presedintie, "ilustri necunoscuti", au compromis prin prestatia lor lamentabila atat ideea de alegeri libere, cat si prestigiul demnitatii supreme a statului.

Andon a subliniat ca legea a incercat sa protejeze societatea de caricaturizarea politicii, stabilind conditia prezentarii unui numar minimum 200.

000 de semnaturi ale cetatenilor in favoarea inscrierii unei persoane in alegerile prezidentiale, dar coroborat cu "prestatia caricaturala, cu anonimatul politic al respectivilor candidati, devine evident ca o parte dintre semnaturi au fost obtinute in conditii dubioase".

ORGANIZARE.

Pe de alta parte, PUR considera ca strangerea numarului de semnaturi pentru cursa prezidentiala a fost chiar si pentru personalitati politice notorii o operatiune ce a presupus conditii logistice si organizatorice deosebite, si de aceea considera incredibila lejeritatea cu care persoane necunoscute s-au prezentat la Biroul Electoral Central cu un numar de liste cu semnaturi peste puterile si

reputatia lor. In opinia PUR, prin verificarea autenticitatii acestor liste Parchetul General si-ar indeplini menirea de a veghea la respectarea legalitatii. Sergiu Andon a mai declarat ca demersul umanistilor are in vedere si faptul ca suspiciunile si controversele care au aparut pe parcursul campaniei electorale s-au potentat si din cauza apatiei sau nesigurantei organelor judiciare.

"Intelegem inclinatia spre retinere a institutiilor abilitate, grija lor de a nu se implica in jocul politic. Totusi, sistemul democratic din Romania s-a consolidat, fiind timpul ca rigorile legii sa se manifeste, cand este cazul, fara timiditate.

Aceasta atitudine este in folosul democratiei insasi, aparand-o de abuzuri, fraude si de acapararea exercitiului democratic de catre impostori", a spus Andon. Totodata, PUR considera ca verificarea listelor este o datorie a Ministerului Public, in conditiile in care listele de sustinere constituie acte oficiale.