Comerciantii din tara au, in ultima perioada, un concurent mai greu de contracarat: magazinele din strainatate. Agentiile de turism autohtone au inclus in oferte si programe turistice alcatuite special pentru amatorii de shopping. Soldurile din marile magazine occidentale si preturile mici din bazarele din Turcia transforma un astfel de drum, destul de costisitor, intr-o excursie rentabila.

Principala atractie o constituie obiectele de imbracaminte.

Sute de solicitari

Preturile acceptabile ale acestor sejururi, in care se pot vizita si unele obiective turistice, fac ca numarul cererilor sa creasca. „Anul acesta, solicitarile de acest fel au fost de ordinul sutelor, dar cererea este in crestere“, ne-a declarat Iulia Sirbu, marketing manager al agentiei Go Travel. Cei care se orienteaza spre astfel de excursii sint persoane cu venituri medii sau peste medie.

Barbatii nu sint foarte incintati de sejururile prin magazine, de aceea cea mai mare cerere vine din partea femeilor. Cele mai cautate produse sint hainele. Nu sint neglijate nici parfumurile si alte produse cosmetice. In aceasta perioada sint preturi accesibile si la produsele electronice. Nu sint extrem de cautate insa, din cauza ca sint fragile, dar si din teama de taxele vamale.

La tirguieli in Occident

Marile orase europene sint principalele destinatii pentru amatorii de cumparaturi. Cea mai buna perioada pentru o astfel de excursie este de la inceputul lunii ianuarie pina la sfirsitul lunii martie. Nu intimplator, aceasta coincide cu sfirsitul freneziei generate de Sarbatorile de iarna.

Soldurile practicate pentru majoritatea produselor din magazine, dar si preturile accesibile la alte marfuri fac ca unii romani sa prefere sa-si cumpere cele necesare din strainatate. Principalele destinatii sint Paris si Milano, dar exista cereri si pentru Piata de Craciun de la Viena si pentru Praga. Un loc propice shoppingului este si Londra, dar se intimpina probleme la obtinerea vizei.

De aceea, cei mai multi se orienteaza catre tarile din spatiul Schengen. Un sejur de doua nopti la Paris, in care se asigura cazare si transportul dus-intors cu avionul, costa 394 de euro, iar cei care au ales Milano au scos din buzunare 387 de euro.

Cele mai multe cereri, pentru Turcia

Istanbul este destinatia cea mai cautata. De asemenea, ofertele pentru turismul de shopping pentru acest oras sint valabile tot timpul anului, nu doar in anumite perioade, ca in celelalte cazuri. Cei care aleg capitala Turciei sint, in cea mai mare parte, romanii din clasa de mijloc.

Aceasta deoarece si preturile sint mult mai mici: un sejur de doua nopti costa intre 140 si 160 de euro la majoritatea ofertantilor. Preturile accesibile din Marele Bazar, Mall sau din magazinele din cartierele Oratkoy sau Laleli, precum si posibilitatea de a negocia atrag ca un magnet.

Faptul ca numarul amatorilor de excursii pentru cumparaturi este in crestere ar trebui sa-i alarmeze pe comerciantii romani.