Ieri, pentru prima data de la luarea deciziei de a flexibiliza cursul valutar, banca centrala a intervenit pe piata interbancara si a redresat vizibil deprecierea monedei europene in raport cu leul. Banca Nationala a Romaniei a anuntat pentru euro un curs de referinta cu peste 675 de unitati fata de cursul valabil luni.

Masura vine in urma presiunilor facute de exportatori care amenintau ca, in lipsa unei interventii a bancii centrale asupra cursului valutar, isi vor inchide fabricile pentru a putea reduce pe cit posibil pierderile masive cauzate de intarirea leului in raport cu principalele valute.

De la inceputul anului si pina pe 3 decembrie, moneda europeana s-a depreciat cu 8,6%, iar cea americana cu 13,2%. Deprecierea s-a adincit puternic, mai cu seama in ultima luna, cind BNR a preferat sa nu intervina simtitor pe piata. Luni, cursul de referinta pentru euro fusese fixat la 37.560 lei, in vreme ce pentru dolar era de 28.274 lei.

BNR a decis sa frineze aprecierea leului si a intervenit prin ordine de cumparare de euro, a caror valoare estimata de dealeri este de aproximativ 50 milioane euro. BNR a anuntat un curs de referinta de 38.235 lei/euro, cu 675 de unitati peste cel valabil luni. Astfel, raportul calculat pentru moneda americana a urcat 165 de unitati, la 28.439 lei.

Solutia: reducerea dobinzilor la credite

Exportatorii, cei mai afectati de deprecierea valutelor, catalogheaza interventia BNR drept “un prim semnal ca se constientizeaza dimensiunile crizei care puneau in pericol exporturile romanesti”, dupa cum ne-a declarat Mihai Ionescu, secretarul general al Asociatiei Nationale a Exportatorilor si Importatorilor din Romania (ANEIR).

Cu toate acestea, interventia de ieri a bancii centrale este considerata doar o solutie de moment. “BNR trebuie sa continue aceasta politica de tip “ferastrau” si sa intervina atunci cind este cazul. Dar nu e suficient. Este nevoie de o masura-soc pe piata dobinzilor care sa le reduca brusc pina la 10%.

Acum, BNR mentine un nivel al dobinzilor pe piata bancara de circa trei ori mai mare decit rata inflatiei. Este o marja unica in lume, care indeparteaza orice intreprinzator de la creditele investitionale”, mai spune Ionescu.

Pierderi de 150 milioane euro

Oscilatiile de curs valutar, in defavoarea monedelor straine, au dus exporturile aproape de faliment. “Aproximativ 75% din productia de mobila se exporta. Daca BNR nu intervenea pe piata, fabricile de mobila din Odorhei, Radauti si Pitesti trageau obloanele”, a spus Aurel Rizea, presedintele Asociatiei Producatorilor de Mobila din Romania.

Piederile firmelor exportatoare, potrivit ANEIR, au insumat, in mai putin de o luna, circa 150 milioane euro. “Ziua in care BNR a anuntat liberalizarea cursului valutar (n.r. - 3 noiembrie) va intra in istoria postdecembrista a Romaniei ca punctul de referinta cel mai nefast pentru exportatori.

Intr-o luna, acestia au pierdut intre 7 si 10 procente din venituri”, se arata intr-un comunicat al ANEIR.

Importurile, avantajate de depreciere

Deprecierea valutelor in raport cu leul, lucru care avantajeaza importurile, a favorizat adincirea deficitului comercial. Potrivit ultimelor date ale Institutului National de Statistica, in primele zece luni ale anului, deficitul comercial al Romaniei a fost de 5,3 miliarde euro, cu peste un miliard de euro mai mult decit in perioada similara a anului trecut.

Sumele in valuta trimise de “stranieri” vor aduce mai putini lei familiilor ramase acasa. “Peste doua miliarde de euro care au intrat si urmeaza sa intre in tara in aceasta perioada prin transferuri de la cei care lucreaza peste granita isi vor pierde puterea de cumparare din cauza acestei instabilitati monetare”, a afirmat seful Uniunii Nationale a Patronatului Roman, Marian Petre Milut.