O masura a autoritatilor, calificata drept "idioata", in urma cu cateva saptamani, de reprezentantii Consiliului Investitorilor Straini, continua sa bulverseze mediul de afaceri. Este vorba despre un articol din ordonanta de modificare a Codului Fiscal (n.r.

- OG 83/2004 aprobata prin Legea 494/2004) care interzice agentilor economici cesionarea sau instrainarea sub orice forma a actiunilor, cu exceptia celor care fac obiectul tranzactiilor pe piata de capital ori a partilor sociale sau a activelor fixe ale contribuabililor, fara instiintarea fiscului cu cel mult 60 de zile inainte de realizarea operatiunii, in vederea efectuarii controlului

financiar-fiscal. Practic, daca s-ar fi aplicat, controversatul articol ar fi conditionat pana si vanzarea unui telefon de obtinerea aprobarii Finantelor.

Pe de alta parte, era interesant de vazut cum s-ar fi descurcat autoritatile fiscale din punctul de vedere al personalului angajat in operatiuni de acest tip (respectiv controale pentru orice vanzare sau cesionare) avand in vedere ca, spre exemplu, nici pana acum nu au fost finalizate operatiunile legate de impozitul pe venitul global, respectiv transmiterea deciziilor de impunere, in conditiile

in care declaratiile de impozit au fost depuse de catre contribuabili pana pe 15 mai. Masura mentionata a starnit proteste vehemente din partea oamenilor de afaceri care se tem de blocarea activitatii firmelor o data cu 1 ianuarie 2005, momentul intrarii in vigoare a modificarilor aduse Codului Fiscal.

Contactati ieri de ZIUA, reprezentantii Ministerului Finantelor au precizat ca articolul in cauza a fost abrogat in sedinta de Guvern din 24 noiembrie, prin Ordonanta de Urgenta nr. 123 si astfel situatia ar fi clarificata. Din pacate insa, realitatea este mai complexa.

De la Guvern am reusit sa aflam ca, desi ordonanta mentionata a fost intr-adevar aprobata in urma cu doua saptamani, ea nu a plecat inca spre Monitorul Oficial din motive neclare. Ciudat este si faptul ca actul normativ a fost aprobat in cel mai mare secret, el nefiind cunoscut nici macar oamenilor de afaceri care au cerut in repetate randuri renuntarea la prevederea din Codul Fiscal.

Cristian Parvan - AOAR: "Este o aberatie"

"Pozitia noastra este clara. Este o reglementare inacceptabila sub orice forma. Noi am cerut Ministerului Finantelor sa ne precizeze directiva europeana care stipuleaza acest lucru. Aplicarea unei astfel de masuri ar duce la blocarea mecanismului economic.

Trebuie sa cerem voie Fiscului sa ne putem vinde activele? Si daca nu vine controlul in 60 de zile ce facem? Este o aberatie care nu are nici o legatura cu realitatile economice".

Ovidiu Nicolescu - CNIPMMR: "Perioada este excesiv de lunga"

"O mai buna reglementare a ciculatiei partilor sociale si actiunilor este binevenita. Este necesar sa se introduca o evidenta clara a fluxului de capital si a patronilor din Romania. Perioada de 60 de zile este insa excesiv de lunga avand in vedere ca apar situatii care trebuie rezolvate in cateva zile.

Astfel, perioada de notificare trebuie redusa de la 60 la 30 de zile cu o precizare suplimentara a faptului ca Ministerul Finantelor trebuie sa realizeze controlul in cel mult doua saptamani. In caz contrar, poate reprezenta un factor de franare in ceea ce priveste dezvoltarea afacerilor si va duce la pierderea unor oportunitati importante.

In plus, nu suntem de acord cu instiintarea Fiscului la vanzarea activelor. Nu exista nici un fel de justificare in acest sens. O astfel de prevedere s-ar putea justifica daca activele care fac obiectul vanzarii reprezinta cel putin 50% din activele totale ale firmei si au o valoare mai mare de 20.000 - 30.000 de euro".