PSD vrea sa ramana cu orice pret la guvernare si, de aceea, Nastase se vede obligat sa plateasca pentru acest lucru pretul foarte mare cerut de PUR si UDMR pentru formarea coalitiei guvernamentale.

Dan Voiculescu si Marko Bela cunosc disperarea lui Nastase si, ca la pocher, au plusat cat au putut, obligandu-l pe acesta sa accepte orice, inclusiv cedarea a jumatate din ministere si sacrificarea lui Dan Ioan Popescu si a lui Miron Mitrea, care, dupa toate probabilitatile, nu vor mai intra in viitorul guvern.

Prima runda de negocieri pentru formarea noului guvern s-a terminat, ieri, la Casa Dante, in Primaverii, cu un Nastase negru de suparare.

UDMR cere un post de viceprim-ministru, 8 ministere, printre care Transporturile, Sanatatea, Turismul si Integrarea Europeana, secretari de stat in toate ministerele, prefecti, directori in institutiile descentralizate din judete, precum si o lege a minoritatilor care sa acorde o larga autonomie judetelor Covasna, Harghita si Mures.

PUR a plusat si el, obtinand un post de viceprim-ministru, patru ministere grele, precum cel al Economiei si Comertului, Ministerul Justitiei, Ministerul IMM-urilor si MLPAT, solicitand, in plus, si Agricultura. De asemenea, PUR cere cate un secretar de stat in fiecare minister, pentru ca nu se poate lasa mai prejos decat UDMR.

Facand socoteala, Nastase a vazut ca in nici un caz nu-si poate respecta angajamentul facut inainte de alegeri privind reducerea numarului de ministere la maximum 15, pentru ca, aducandu-i la Palatul Victoria pe umanisti si pe udemeristi, PSD-istii nu mai au loc in guvern.