Pentru majoritatea romanilor de rand, aproprierea Sarbatorilor de iarna nu reprezinta neaparat un prilej de bucurie, dat fiind faptul ca pentru achizitionarea unui Brad de Craciun si pentru impodobirea lui, cetateanul trebuie sa bage adanc mana in buzunar. Potrivit reprezentantilor Romsilva, anul acesta brazii "pleaca" de la poarta acesteia cu un pret de 150.000 - 180.000 de lei.

Cu toate acestea, in piete, se anticipeaza ca valoarea brazilor se va dubla sau chiar tripla o data cu aproprierea Craciunului. Pentru cei mai pretentiosi in ale fastuozitatii, exista pietele centrale, de unde se pot cumpara brazi la preturi cuprinse intre 2,5 milioane si 3 milioane de lei.

De exemplu, in Piata Amzei, in centrul Capitalei, un bradulet care masoara un metru inaltime, dar atent ingrijit, are un pret, ce nu poate fi negociat, de 1.000.000 de lei. Din pacate, pentru ca tacamul sa fie complet, nu ne putem opri aici cu cheltuielile pentru Craciun.

Ornatul bradului ne dubleaza cheltuielile

Pentru a fi posesorii unui brad "in pas cu moda", acesta trebuie ornat cu diverse accesorii, care de altfel nu sunt nici ele ieftine. Cei care nu au suport pentru brad ramas de anii trecuti pot achizitiona unul la preturi cuprinse intre 150.000 si 400.000 de lei. In aceasta perioada, piata este inundata de tot felul de globuri si de globulete pentru brad.

In functie de preferinte si, bineinteles, de finante, globuletele pot fi achizitionate mai ieftin de la hipermarket, sau mai scump, dar de calitate, de la magazinele de suveniruri. Astfel, cei mai multi romani cumpara globulete care se comercializeaza la set de 6-8, cu preturi cuprinse intre 50.000 si 140.000 de lei.

Cei care sunt mai exigenti la acest capitol, pot alege magazinele de suveniruri unde pot gasi o gama mult mai variata de globulete, dar la preturi de doua-trei ori mai mari. Cea mai ieftina beteala, de 2 metri lungime, poate fi cumparata cu 15.000 de lei, cele mai scumpe costand de la 130.000 de lei in sus.

Mai in toate magazinele, putem gasi expuse spre vanzare instalatii lumina si muzica pentru Pomul de Craciun. Diversitatea este prezenta si la aceste accesorii, in functie de aceasta preturile fiind de la 37.000 de lei o instalatie cu 50 de beculete, la 400.000 de lei o instalatie dotata cu 400 de beculete.

Romanii care vor sa "aduca iarna" in casa pot cumpara sprayuri cu zapada artificiala cu 50.000 de lei sau spray ce are in compozitie cristale de gheata artificiala cu 80.000 de lei bucata. Lumanarile de brad comercializate la seturi de cate 20 de bucati pot fi cumparate cu 30.000 de lei. Amatorii de dulciuri pot cumpara bomboane pentru brad, cu 70.000 pana la 200.000 de lei cutia.

In ciuda traditionalismului, nu putini sunt cei care, pentru o investitie pe termen lung, prefera sa cumpere brazi de Craciun artificiali. Cu toate ca acestia din urma nu sunt prea estetici si le lipseste naturaletea, ei sunt gasiti pe piata la preturi cuprinse intre 500.000 de lei si 900.000 de lei, in functie de marime.

Un simplu calcul ne arata ca, pentru a avea parte de un brad modest ornat, investitia in acest sens se ridica la cel putin 1,2 milioane de lei.