Blocada obedientei din Televiziunea Romana a inceput sa se fisureze. Deocamdata doar pe la colturi. Scrisoarea deschisa a ziaristului Alexandru Costache, prin care dezvaluie presiunile facute de premierul Adrian Nastase si modul in care acestea sint puse in practica de sefii TVR, a provocat reactii. Prima este aceea de solidarizare a propriilor colegi.

Intr-un Apel semnat de sase dintre ziaristii de la Stiri se arata: “In zilele care au urmat alegerilor din 28 noiembrie, cenzura, presiunile, incercarile de manipulare grosolana au stirnit reactii de dezaprobare in presa, dar si printre telespectatori. Consideram ca este momentul ca aceste practici sa inceteze...”.

Reactia Televiziunii, mai precis a directorului general Valentin Nicolau, a fost, evident, la polul opus. Alexandru Costache a fost la un pas de a fi dat pe mina politiei, sub acuzatia ca ar fi incercat sa inregistreze convorbirea cu Valentin Nicolau.

Alexandru Costache: “Chiar mi-as dori sa ma dea afara”

Ce s-a intimplat la Valetin Nicolau in birou?

Am intrat in cabinetul lui, cu o punguta in mina, din care am scos un reportofon pe care l-am pus pe masa, motivind ca oricum sintem pe tarimul expunerii publice, care acum mie imi ofera protectie, pe tarimul transparentei, asa ca i-am spus ca nu vad de ce nu am inregistra discutia.

Cind sa apas pe inregistrare, Valentin Nicolau l-a insfacat, a scos bateriile si caseta si a inceput sa strige ca sint un josnic, un nemernic, cum imi permit eu sa vin in cabinetul presedintelui-director general al Televiziunii sa il inregistrez.

I-am repetat argumentele mele, ne-am asezat, el spunea, “pai bine, mai baiatule, eu voiam sa avem o discutie omeneasca”, eu ii spuneam ca discutam omeneste daca imi da reportofonul inapoi. Atunci a apasat pe un buton si si-a chemat secretarele, carora le-a spus: “L-am surprins pe acest angajat al TVR in momentul in care ilegal voia sa ma inregistreze”.

Pleaca secretarele, apasa pe alt buton si suna la politie si jandarmerie, moment in care m-am cam speriat.

A incercat sa te intimideze?

Cred ca si-a spus ca m-a prins... a venit un jandarm, care era speriat si care a spus ca nu e treaba lui, decit eventual sa cheme politia. In momentul acela m-a sunat Teo Zabava de la Agentia de Monitorizare a Presei, careia ii povestesc ce se intimpla. Ea imi spune sa plec pentru ca nu am comis nici o infractiune si nici nu pot fi retinut de Nicolau sau de politie.

Dau sa plec, Nicolau vine spre mine, ajunge la usa, se posteaza in fata ei, contreaza cu piciorul, a fost comedie, eu pe telefon cu Teo ii povesteam ce se intimpla, lucrurile ajunsesera la apogeu, Nicolau urla, stai aici sa vina politia, eu incercam sa ies. Am plecat si m-am dus in redactie si le-am povestit colegilor.

Care a fost reactia colegilor imediat dupa scrisoarea ta deschisa si dupa interviul din “Evenimentul zilei”?

Aproape toti m-au felicitat, au zis “Bravo!”. Unii fatis, cum e cazul lui Marius Zamfir, care a venit si mi-a strins mina, altii in soapta.

Te-ai fi asteptat la o sustinere fatisa in redactie?

Nu stiu, nu m-am gindit...

Nu s-a ajuns in aceasta situatie rusinoasa tocmai datorita acestei complicitati a tacerii?

Categoric, categoric.

Vezi o solutie?

Ceea ce facem noi acum este o solutie pentru TVR.

Inteleg ca ai fost chemat in fata Comisiei de etica. Ce te astepti sa ti se intimple?

Probabil voi fi dat afara. Nu stiu daca e bine sa spun ceea ce spun, dar pe de o parte chiar mi-as dori sa ma dea afara. Dupa ce s-a intimplat astazi in cabinetul lui Valentin Nicolau, nu stiu cum m-as mai simti... Nu mi-ar mai placea sa lucrez in Televiziune.

Nicolau te acuza de partizanat politic.

Ma asteptam sa duca discutia in directia asta. Nu e vorba de nici un partizanat politic. E vorba de niste abuzuri ale lor, nu de abuzurile mele. Am fost acuzat ca am sifonat imaginea televiziunii publice. Eu am sifonat-o, ca am zis, sau cei care au facut?

Am citit cu mare atentie interviul acordat de colegul nostru Alexandru Costache ziarului “Evenimentul zilei” si sustinem fara nici o rezerva punctele de vedere exprimate de el.

Consideram ca, in ultimele zile, in jurnalele Televiziunii Romane au fost complet abandonate principiile care ar trebui sa guverneze o televiziune publica: obiectivitate, informare corecta, exprimarea tuturor punctelor de vedere si profesionalism.

In zilele care au urmat alegerilor din 28 noiembrie, cenzura, presiunile, incercarile de manipulare grosolana au stirnit reactii de dezaprobare in presa, dar si printre telespectatori. Consideram ca este momentul ca aceste practici sa inceteze, iar Televiziunea Romana sa isi asume cu adevarat rolul de televiziune publica, sustinuta financiar de toti cetatenii Romaniei.

Ca ziaristi care vrem sa ne pastram independenta, denuntam politizarea si aservirea fata de putere.

Dorim sa ne exprimam liber in interiorul Directiei Stiri in care am lucrat si pina acum si sa putem sa ne facem cu adevarat meseria, fara sa ne mai fie rusine de ceea ce se vede pe micul ecran. Vom fi intrebati de ce am tacut atita vreme. Pentru ca exista regulamente opresive.

De ce vorbim acum? Din credinta ca nu trebuie sa abandonam televiziunea publica si ca, prin implicarea noastra, am putea schimba lucrurile. S-a dovedit ca orice incercare de a schimba ceva din interior este sortita esecului si ca tacerea noastra nu a facut decit sa lase cale libera dezinformarii si manipularii.

Chemam pe toti colegii nostri care doresc sa isi recapete demnitatea de ziaristi sa ni se alature.

6 decembrie 2004

“Tot ce reclama Alexandru Costache este real”

Angajatii televiziunii publice incep sa prinda curaj in a denunta ingerintele in politica editoriala a Departamentului de Stiri al Televiziunii Romane. Daca reporterii din TVR care confirma cenzura practicata in TVR s-au ferit sa-si declare public identitatea, doi dintre producatorii jurnalelor de stiri si-au asumat acuzatiile de cenzura aduse institutiei.

Reporter TVR - declaratie sub protectia anonimatului

“Pot sa spun ca in Televiziunea Romana exista, din pacate, cenzura, iar in Departamentul de Stiri exista chiar dictatura. Sigur, toti sintem vinovati pentru ce apare in Jurnal. O mare parte de vina este a directorului Stirilor, Lucian Sirb, insa cred ca foarte vinovat de ce se intimpla in TVR in acest moment este si Cristian Nitulescu, redactorul-sef al Departamentului de Stiri.

El face presiuni uriase asupra reporterilor si asupra producatorilor din TVR pentru a prezenta anumite puncte de vedere in Jurnal. Un exemplu de cenzura este faptul ca toate faxurile din redactia de stiri ajung in mina redactorului-sef Cristian Nitulescu, indiferent daca sint adresate nominal unui anumit reporter, iar acesta imparte filmarile dupa cum doreste el.

Nici un reporter de la stirile TVR nu primeste faxurile direct, asa cum, banuiesc, le primeste orice coleg de la “Evenimentul zilei”. Stiu ca exista o intentie din partea unor colegi ai mei sa scoatem la suprafata toate murdariile din Departamentul de Stiri al TVR, pentru ca ceea ce facem noi acum numai jurnalism nu se cheama.

Nu pot sa zic de ce nu a iesit nimeni public pina acum sa reclame toate lucrurile astea. Cert este ca noi, reporterii, am discutat intotdeauna intre noi, insa nici unul nu a avut curajul sa isi asume o asemenea raspundere pina acum din motive personale.”

Ana Maria Panait - producator al Jurnalului TVR de la ora 14.00

“Pot sa va spun ca cele mai multe dintre lucrurile semnalate de Alexandru sint reale, multe dintre ele vazute cu ochii mei. Altele le-am vazut si eu, ca si dumneavoastra, de acasa, din postura de telespectator. Pot sa va spun ca acea caseta cu accidentul lui Dan Andronic (n.r.

- seful de campanie al PSD) a existat, iar in legatura cu culoarea portocalie a graficii noastre in ziua votului, intr-adevar, s-a vorbit pe la colturi. Cit despre acea “ambianta” inclusa in materialul cu Basescu la urna de vot pot sa va spun ca lucrurile au stat intocmai cum le-a relatat Alexandru. Eu am fost producator la acele jurnale, iar redactorul-sef (n.r.

- Cristian Nitulescu) a cerut, fara stirea mea, ca “ambianta” sa fie scoasa din material. Pina la urma, orice fel de ingerinta in Jurnalul televiziunii publice ar trebui reclamata si nu ar trebui acceptata.”

Anca Lazarescu - producator al Jurnalului TVR de la ora 23.00

“Tot ce reclama Alexandru Costache este real. Ce pot sa va spun in acest moment este ca toate lucrurile despre care Alexandru pomeneste in scrisoarea de astazi (n.r. - ieri) sint adevarate. Din pacate, in acest moment nu pot sa va spun mai multe. Ar trebui ca ceilalti reporteri din TVR sa se solidarizeze cu Alexandru, insa in acest moment nu am nici o certitudine ca o vor face.”

Ioana Muresan - producator al stirilor TVR de weekend (vineri-duminica)

“Imi cereti o parere oficiala in acest moment? Oficial nu pot sa va declar nimic fara acordul sefilor mei si cred ca asta o sa va spuna oricine din redactie. Daca am acordul directorului de la Stiri, ceea ce ar fi trebuit sa faca si Alex (n.r. - Alexandru Costache), o sa va dau o declaratie. Pot sa incerc sa obtin acest acord. Sunati-ma intr-o jumatate de ora.”

Reporter TVR - declaratie sub protectia anonimatului

“Evenimentele relatate de Alexandru si legate de stirile politice sint reale. Nu poate fi vorba de inventii. Chiar asa s-au intimplat lucrurile! Diverse constringeri au existat intotdeauna, insa in ultima vreme, adica de cind a inceput campania electorala, s-au acutizat. Lucruri care pareau in regula, pe care inainte le puteam da (n.r.

- subiecte de presa), in ultima vreme nu s-au mai putut difuza sub nici o forma. Eu cred ca redactorul-sef ar trebui acuzat de abuz in serviciu de Parchet, pentru ca ceea ce face el in TVR se cheama abuz in serviciu.” (Emilia Sercan)

Ancheta in televiziune

TVR ne-a trimis un drept la replica in urma dezvaluirilor facute in ziarul nostru de Alexandru Costache. Va prezentam pozitia oficiala a TVR, mai putin speculatiile institutiei si acuzatiile nefondate aduse “Evenimentului zilei”.

“In legatura cu afirmatiile facute de reporterul TVR Alexandru Costache in ziarul Evenimentul zilei din data de 6.12.2004, Valentin Nicolau, Presedinte-Director General al TVR, a dispus efectuarea unei anchete. “Felul in care Evenimentul zilei a prezentat spusele lui Alexandru Costache este deosebit de grav. Situatia trebuie clarificata urgent.

Vom lua masurile care se cuvin, indiferent de cine este vinovat pentru situatia creata. Si daca relatarile reporterului nostru se vor dovedi a fi reale, chiar si in parte, dar si daca acestea au fost doar o operatiune de intoxicare in care Alexandru Costache a fost folosit, acum in plina campanie electorala”, a afirmat Valentin Nicolau, Presedinte-Director General al TVR. (...)

Conform Regulamentului de Organizare si Functionare si Statutului Ziaristului din Televiziunea Romana, orice angajat al TVR, si cu atit mai mult un jurnalist, are dreptul si, totodata, obligatia de a solicita audiente, de a inainta petitii conducerii Societatii, atit cu caracter profesional, cit si personal, de a fi audiat in situatii litigioase de natura profesionala sau statutara.

In cadrul Televiziunii Romane functioneaza Comisia de etica si arbitraj, organism independent format din 5 reprezentanti ai jurnalistilor, unul al Consiliului de Administratie si unul al Presedintelui-Director General.

Comisia are ca atributii audierea, analizarea si propunerea de solutii in toate situatiile in care activitatea unui ziarist din televiziunea publica intra in conflict cu prevederile Statutului Ziaristului.

Trebuie mentionat ca reporterul Alexandru Costache nu a facut niciodata uz de drepturile de care beneficiaza prin aceste Regulamente, nefacindu-si niciodata cunoscute eventualele dificultati pe care le-ar avea in exercitarea profesiei de jurnalist.” (Departamentul Comunicare si Reprezentare)

Ana Maria Panait - producator stiri, Anca Lazarescu - producator stiri, Raluca Stroe - producator, Marius Zamfir - reporter, Ana Dumitrescu - stiri externe, Adrian Nica - reporter Economic.

Eu nu incerc acum sa fac pe eroul, sa ma transform intr-un soi de apostol al adevarului. Sint doar un individ vinovat, intr-o anumita masura, care isi pune cenusa in cap si care se disociaza, poate in ceasul al 12-lea, de aceste practici nepermise.

Vorbim aici de minciuna, de cenzura, de manipulare, de tendentiozitate, incalcarea dreptului la informare corecta, chiar de deturnare de fonduri. Pentru ca nu este permis sa iei bani de la contribuabili pentru a transmite mesaje partizane.

Scrisoare deschisa

Organizatiile Agentia de Monitorizare a Presei, Alianta Civica, Academia de Advocacy, APADOR - CH, Pro Democratia, Centrul pentru Jurnalism Independent, Freedom House Romania, Fundatia pentru o Societate Deschisa, GDS, Liga Romana de Presa, Romania Think Tank, SAR si Solidaritatea Universitara au adresat ieri o scrisoare deschisa unor cunoscuti prezentatori TV: Lucian Mindruta (Antena 1),

Andreea Esca (PRO TV), Gabriela Vrinceanu Firea (Antena 1), Alessandra Stoicescu (Antena 1), Lucian Sirb (TVR), Radu Moraru (B1 TV)

Stimati colegi,

Va scriem astazi in calitate de colegi de generatie si de persoane care impartasesc aceleasi valori europene. (...

) Cind vocile din Romania citate drept credibile de presa internationala cu greu pot fi auzite pe canalele voastre, cind informatii esentiale de interes public nu sint aduse la cunostinta publicului (cazul stenogramelor PSD sau retragerii observatorilor APD din alegeri) atunci exista o problema serioasa. Intrebarea care se pune este: unde anume se localizeaza ea?

Va adresam astazi in mod deschis citeva intrebari simple, pentru a clarifica lucrurile. Anume:

1.

Daca ati avea autoritate asupra emisiunilor de stiri sau actualitate pe care le prezentati, ele ar arata la fel cum arata astazi? Aveti libertatea de a prezenta toate punctele de vedere si a le echilibra asa cum ati invatat ca e corect? Aveti libertatea de a invita in jurnale sau alte emisiuni comentatorii ce vi se par cei mai potriviti sau vi se indica persoanele favorite de catre conducerea

postului?

2. Care este limita pina la care pot fi tolerate, fara ca voi sa luati o pozitie publica impotriva lor, abaterile de la normele etice pe care o parte dintre voi le-ati invatat chiar la sursa, in Occident, cu sprijinul unor organizatii aflate pe lista de semnaturi de mai jos?

3. Va inchipuiti ca dupa aceste alegeri viata va reveni la normal si veti fi din nou liberi sa va faceti meseria? Chiar credeti ca acest lucru se va intimpla de la sine, ca libertatea vine cadou pentru o buna purtare care inseamna de fapt contrariul ei?

Comparati riscurile voastre cu ale celor care tipareau ziare clandestin sub comunism sau aveau minerii la usa in 1990. Uitati-va la colegii din Ucraina, care se expun la riscuri mult mai mari decit voi. Apoi dati-ne un semn, daca pretuiti libertatea - desi tacerea vinovata este si ea un raspuns.

Toate cele bune

Associated Press: “Stirile despre opozitie au fost cenzurate la TVR”

Associated Press (AP) prezinta pe fluxul de stiri de ieri povestea reporterului TVR care “a sustinut intr-o scrisoare deschisa, publicata luni, ca stirile despre actiunile opozitiei au fost cenzurate”.

“Este pentru prima data cind un reporter al televiziunii publice din Romania a facut publice acuzatii despre imixtiunile politice de la TVR”, precizeaza AP. Comunicatul agentiei de stiri il citeza pe Alexandru Costache care arata cum “Televiziunea Romana este legata cu un cordon ombilical nu doar de Partidul Social Democrat, ci si de primul-ministru Adrian Nastase”.

FRANCE PRESSE: “Presiuni exercitate de putere la televiziunea publica”

Sub titlul “Un jurnalist roman denunta cenzura din televiziunea publica”, agentia de presa franceza relateaza cazul lui Alexandru Costache, reporterul TVR care a dezvaluit luni cenzura si presiunile din interiorul televiziunii publice exercitate de putere.

“Mistificarile si manipularile grosolane s-au multiplicat in ultimele luni, dupa ce au fost comandate de puterea politica”, precizeaza Alexandru Costache pentru AFP.

“Declaratiile jurnalistului vin dupa ce mai multe organizatii nonguvernamentale au denuntat in ultimele luni greutatile cu care se confrunta libertatea de expresie in Romania si s-au declarat ingrijorate de imixtiunile puterii asupra canalelor de televiziune”, atentioneaza AFP. (Liviu Iolu)

Evenimentul Zilei - Andreea Pora, Emilia Sercan