Consiliul Superior al Magistraturii s-a ales in proportie de 90%, singurii necunoscuti pana la ora actuala fiind doi membri (unul din partea Parchetului General si unul din partea judecatoriilor din tara). In urma votului din adunarile generale ale magistratilor, din 3 decembrie a.c., au fost alesi urmatorii:

- judecatorii Lidia Barbulescu si Anton Pandrea, din partea Inaltei Curti de Casatie si Justitie;

- judecatorii Dan Lupascu (Bucuresti), Iulian Galca (Alba Iulia), Virgil Andreies (Cluj) si Angela Harastasanu (Brasov), din partea curtilor de apel;

- judecatorii Maria Huza (Bucuresti) si Florica Bejinaru (Mehedinti), din partea tribunalelor;

- procurorul Ioan Amarie, din partea Parchetului National Anticoruptie;

- procurorul Liviu Dascalescu (Bucuresti), din partea parchetelor de pe langa curtile de apel;

- procurorul Cristian Deliorga (Constanta), din partea parchetelor de pe langa tribunale;

- Dan Nicolae Chiujdea (Bucuresti - Sectorul 1), din partea parchetelor de pe langa judecatorii;

Din viitoarea componenta a CSM lipsesc doi reprezentanti: cel al Parchetului General si cel al judecatoriilor din tara (care vor fi alesi in cursul zilei de miercuri, deoarece din varii motive alegerile la aceste nivele s-au amanat). Ieri seara, la Senat, procedura de alegere a celor doi reprezentanti ai societatii civile a fost definitivata.

Dupa eliminarea din cursa a lui Florentin Scaletchi, din partea OADO, pe motiv ca nu indeplinea vechimea de 18 ani in campul juridic, in competitie ramasesera urmatorii: Paul Florea, ex-presedintele instantei supreme (candidatul Asociatiei Magistratilor din Romania); Gavril Iosif Chiuzbaian, presedintele Uniunii Juristilor din Romania; Avram Filipas, senator independent si Irina Slatescu,

directorul Institutului pentru Drepturile Omului. Senatorii i-au ales pe Avram Filipas si Irina Slatescu. Viitorul CSM va avea un mandat de sase ani.

Azi, in sedinta de plen a CSM se va dezbate, pe langa unele propuneri de numire la Inalta Curte de Casatie si Justitie, si cazul presedintelui BEC, Emil Ghergut, caruia i s-a solicitat indepartarea din Magistratura ca urmare a declaratiilor sale cu conotatii politice, facute la adresa candidatului la Presedintie, Traian Basescu.