“Evenimentul zilei” redeschide cu noi documente incendiare subiectul tranzactiei prin care Elena Nastase, mama premierului Adrian Nastase, a cumparat de la controversatul om de afaceri Cristian Sindie un apartament situat intr-o vila de lux din Cartierul Primaverii, cea mai scumpa zona a Capitalei, la un pret cu mult sub cel al pietei.

Dupa aparitia primului articol i-am adresat premierului citeva intrebari: daca are legaturi de afaceri cu Sindie, daca are cunostinta despre achizitia facuta de mama sa si daca a contribuit la completarea celor 65.000 de dolari platiti pentru apartament, un pret mic fata de cel al pietei, dar destul de mare pentru un pensionar. Nici astazi n-am primit un raspuns la aceste intrebari. De ce?

Foarte probabil, pentru ca Adrian Nastase se simte jenat sa recunoasca public legaturile cu Cristian Sindie, un personaj al carui nume este asociat cu diversi capi ai lumii interlope.

Documentele pe care “Evenimentul zilei” le prezinta astazi in premiera arata ca Sindie, omul care a facut o tranzactie cu mama premierului Adrian Nastase este un personaj mai mult decit dubios, aflat inca din anul 1996 sub atenta supraveghere a Brigazii de Combatere a Crimei Organizate, fiind banuit de proxenetism si trafic de droguri.

Afacerile lui Cristian Sindie au intrat, inca din 1996, in atentia politiei.

Potrivit unui document pe care-l publicam, astazi, Brigada de Combatere a Crimei Organizate (BCCO) din IGP a cerut Serviciului Supravegheri Operative si Investigatii din IGP sa efectueze investigatii despre Cristian Sindie, iar rezultatul acestor cercetari s-a concretizat intr-un raport clasificat drept “strict secret”, cu numarul de inregistrare 00140986, din 14 octombrie 1996.

Casete video cu demnitari facind sex

In afara combinatiilor de afaceri, a firmelor si proprietatilor detinute la acea data de Cristian Sindie, raportul incrimineaza citeva activitati care se inscriu in sfera infractionalitatii si intereseaza in cel mai inalt grad politistii de la BCCO: “Investigatul este cunoscut ca avind activitati principale proxenetismul si traficul de droguri. Este patronul barului Flamingo din str.

Petofi Sandor, in aceasta calitate fiind banuit de proxenetism.

Se ocupa cu plasarea de prostituate unor personalitati cu functii in administratia de stat. Are in posesie inregistrari facute cu o camera de luat vederi a raporturilor sexuale intretinute de personalitatile in cauza, de care se foloseste pentru obtinerea de avantaje. In acest sens este ajutat, se pare, de fiul unui general MI. (...

) Primeste vizite deseori din partea unor cetateni straini, de regula arabi, care sosesc la adresa cu autoturisme taxi. Pe acestia, cel in cauza i-ar fi cunoscut inca din perioada in care lucra (ca bucatar - n.r.) in cadrul complexului hotelier Athenee Palace din Bucuresti.

Este suspectat ca efectueaza, impreuna cu cetatenii arabi, afaceri cu droguri. In anturajul subiectului investigat au fost identificati cetateni romani sau straini care au fost implicati in traficul de droguri, cum este Vasilescu Vlad (...) Acesta este asociat cu Sindie Cristian in cadrul firmei Spice Trading Arts SRL”.

Desi invinuirile aduse de catre politisti au fost extrem de grave si, potrivit prevederilor Codului Penal, ar fi trebuit sa conduca la arestarea autorului, in cazul lui Cristian Sindie nu s-a intimplat nimic. El sustine chiar ca n-are habar ca ar fi fost sau este in atentia ofiterilor combaterea crimei organizate.

Cum a fost posibil ca un cetatean sa zburde in libertate dupa astfel de acuzatii nu ne-a putut explica nici un reprezentant al vreunei institutii abilitate din Romania.

Brat la brat cu politicienii PSD

O posibila explicatie o regasim tot in raportul politistilor: “Sindie este cunoscut cu relatii in rindul politiei, dar si in cadrul Senatului ori Camerei Deputatilor, acesta fiind vazut mereu in masini apartinind Parlamentului Romaniei”.

Bucatarul Sindie, cel suspectat de trafic de droguri si proxenetism, devenit dupa 2000 in antreprenor (are citeva societati de imobiliare) se afla de ani buni in preajma celor mai importanti politicieni PSD. Atit de aproape, incit pesedistul Marius Opran, fost secretar de stat la Ministerul Administratiei, i-a fost nas de cununie si i-a botezat copilul, dupa cum amindoi recunosc.

Legatura de prietenie - in conditiile in care exista o diferenta de peste 20 de ani intre ei - a fost explicata prin strinsa amicitie ce le-ar lega, de fapt, spun cei doi, pe sotiile lor, mult mai apropiate ca virsta.

Marius Opran, finul primului-ministru

Marius Opran, in prezent consilier al presedintelui Ion Iliescu, a fost pina anul trecut secretar de stat in subordinea lui Octav Cozminca, fost ministru al administratiei publice. Opran a parasit palatul Victoria dupa scandalul “Lista lui Stainberg”, lista celor mituiti de Beraru pentru a scapa de puscarie.

Intr-unul din documentele depuse la “Dosarul Beraru” aparea o foaie de agenda in care avocatul Heny Stainberg (trimisul lui Sorin Beraru in Romania pentru a cistiga generozitatea remunerata a unor oficiali ce l-ar fi putut face disparut din orice cauza penala) scrisese numele Opran si adaugase suma de 500.000 de dolari in dreptul acestuia.

Ex-secretarul de stat a recunoscut de curind ca a suma a fost livrata in contul sau, dar pretinde ca era destinata infiintarii unei firme in care el si Stainberg urmau sa fie asociati.

Marius Opran este, asa cum dezvaluiam acum o luna, finul primului - ministru Nastase. In 2000, la celebrarea nuntii de argint, Opran i-a avut ca nasi pe Dana si Adrian Nastase desi, spune Opran, cele doua familii nu sint in relatii foarte apropiate. Gravitind in jurul unor personaje atit de importante, Sindie s-a bucurat de toate favorurile implicite.

Astfel, in vara lui 2000, Cristian Sindie a avut privilegiul de a inchiria una dintre vilele de protocol de la malul Marii.

Fotografie cu Nastase afisata la vedere

Pe Adrian Nastase, Sindie spune ca-l cunoaste mai mult din vedere. Cei care au trecut insa prin biroul detinut de Sindie in Bulevardul Carol nr. 32, in sediul omului de afaceri Fernando Enciu ne-au povestit de o fotografie pe care Sindie o pastra la vedere. El, alaturi de premierul Nastase care il tine in brate pe fiul lui Cristian Sindie.

De altfel Sindie recunoaste ca s-au intilnit cel putin o data: la nunta de argint a fostului secretar de stat Opran. Petrecerea a avut loc in 2000, la un an dupa ce Opran il cununase pe Sindie. Cu toate acestea Sindie a declarat pentru “Evenimentul zilei” ca ar fi cunoscut-o pe Elena Nastase, mama premierului, prin mica publicitate.

Printre interlopi, ca pestele in apa

In toate discutiile purtate pina acum cu Sindie, acesta a negat c-ar avea relatii apropiate cu vreunul dintre capii lumii interlope ori c-ar fi fost amestecat vreodata in afaceri ilegale. Nu recunoaste nici acuzatia de sechestrare adusa de catre un fost partener de afaceri, Adrian Calina.

In 1999, Calina a facut plingere la politie ca a fost sechestrat, batut si amenintat cu moartea de catre Cristian Sindie si sase bodyguarzi ai acestuia. Investigatiile n-au fost niciodata demarate in acest caz, iar Calina a parasit tara la scurt timp dupa intimplarea de acum cinci ani.

Cristian Sindie neaga si eventualele sale legaturi cu “Clanul Camatarilor”, cei aflati acum in arestul politiei pentru sechestrare de persoane si proxenetism. Finul finului lui Adrian Nastase sustine ca nu l-a cunoscut niciodata pe Ion Balint, zis “Nutu Camataru”, decit in calitate de client cuminte al clubului “Flamingo”, pe care Sindie l-a detinut pina de curind.

Cu toate acestea, in dosarul fratilor Camataru, unul dintre martori, romAno-americanul Cristian Pitigoi, a declarat ca i-a imprumutat o mare suma de bani lui Sindie.

Pitigoi spune ca n-a reusit sa-si recupereze niciodata banii si ca a fost intimidat de Sindie cu relatiile in rindul interlopilor (“partener de afaceri cu Nicu Gheara”, omul despre care se spune ca ar coordona traficul de droguri din tara), dar si in sfera politica.

Pe Nicu Gheara, Sindie zice ca-l cunoaste vag insa nu poate contesta faptul ca are o firma impreuna cu verisorul acestuia, Gheorghe Gheara. Cei doi sint asociati in “Interlink Construct”, fiecare detinind cite un pachet de 50 la suta din actiuni.

Cladirea de 10 etaje de pe strada Buzesti, la care s-au sistat provizoriu lucrarile, ii apartine lui Cristian Sindie, dar are trecut ca beneficiar, pe tabla de afisaj obligatorie in cazul fiecarei constructii, numele Pepa Gheara. Femeia este mama partenerului sau, Gheorghe Gheara.

Si pe Beynur Nuredin, care tocmai a revenit in tara dupa o vizita “de lucru” in Spania, Cristian Sindie pretinde ca-l cunoaste doar din auzite. Beynur este finul lui Nicu Gheara, omul despre care se spune ca ar fi locotenentul sau de incredere.

Desi Sindie neaga orice legatura cu Beynur, surse judiciare sustin ca Sindie a fost nevoit sa-i dea acestuia o limuzina Audi, neagra, cu numarul B-18-POL, pentru a-i achita astfel niste datorii. Rica Daniel Dancuta, un alt personaj al lumii interlope, este si el partener si prieten cu Sindie.

Numele lui Dancuta, fost boxer, apare in plingerea facuta de Andrei Calina, ca fiind unul dintre musculosii care l-au batut in 1999 la ordinul lui Sindie. Anul trecut, Dancuta a executat o pedeapsa de un an si doua luni, in Germania, pentru falsificare de carduri.

Desi in astfel de cazuri, infractorului i se suspenda pasaportul pentru o perioada de 1-5 ani, Dancuta a avut “norocul” de a fi ignorat de politia romana. Asa se face ca in acest moment Dancuta se afla intr-o excursie prelungita in Spania, locul de unde s-a intors Beynur Nuredin si unde isi petrece timpul liber Nicu Gheara.

Dancuta este si el de altfel vecin cu mama premierului Nastase, in blocul din strada Molier. Pe finul sau, Vlad Vasilescu, poreclit “Lapte” printre traficantii de droguri, Sindie recunoaste ca-l stie de aproape 20 de ani. Se grabeste, insa, sa completeze ca relatiile lor n-au legatura cu afacerile.

Memoria ii revine doar dupa ce probam ca stim istoricul unei firme unde Sindie si “Lapte” au fost asociati - “Spice Trading Arts” SRL. “Da, am avut impreuna o sala de jocuri mecanice. Dar eu am iesit din firma si nu stiu ce se mai intimpla acum cu ea”, declara Cristian Sindie. Desi este nasul lui “Lapte”, Sindie spune ca n-a auzit ca acesta sa fi fost cercetat vreodata pentru trafic de droguri.

Prieteni cu stele

In pofida virstei care-i desparte, Sindie recunoaste ca este prieten cu “Tata Nitu”, cum poreclit generalul Nicolae Nitu, fost sef al Politiei Capitalei. Mai mult, cei doi au fost asociati in firma “Ronin Security”, una dintre multele societati de paza aparute dupa Revolutie. Sindie si gen.

Nitu s-au asociat pe vremea cind autorizatiile necesare infiintarii acestor societati erau date chiar de catre “Tata Nitu”. Nici de aceasta legatura de afaceri nu si-a amintit memoria selectiva a lui Cristian Sindie inainte ca noi inainte ca noi sa-i citam informatiile extrase de la de la Registrul Comertului. “Da, am uitat, am avut o firma.

Dar n-am lucrat de loc pe ea si m-am retras, ca era in faliment”. Reamintim ca fiul generalului Nitu, subcomisarul de politie Marian Constantin Nitu, a fost si el audiat in “dosarul Camatarilor”, deoarece aparea pe casetele inregistrate la nunta lui Alexandru Barbu, zis “Pelicanu”, in noaptea cind Sile Camataru si mai multi complici, l-ar fi jefuit pe cetateanul israelian Shaul Peleg.

“Tata Nitu” nu este singurul politist prieten cu Sindie. Aceleasi surse judiciare sustin ca Sindie este foarte apropiat de Sebastian Sandu, fiul generalului Florin Sandu, cel care pina anul trecut a fost seful Politiei Romane.

Sebastian Sandu a folosit mult timp Mercedes-ul 500 inmatriculat pe una dintre firmele lui Cristian Sindie, Interlink Construct, societate in care Sindie este asociat cu varul lui Nicu Gheara. Numarul 18-B-POL folosit la Volkswagen-ul Phaeton aflat in proprietatea lui Sindie a fost obtinut cu ajutorul unui alt general al Politiei RomAne.

Este vorba de un numar de inmatriculare din cele utilizate de politie si pentru care civilii au nevoie de un ordin de extraordinar semnat de cineva din virful ierarhiei internelor. In acest caz, se pare ca a fost vorba de generalul Toma Zaharia.

Avere de nabab, vile de milioane

Cine este Cristian Sindie, tinarul care a ajuns sa se miste confortabil printre mai marii zilei, dar si printre capeteniile interlope? Pina in 1991, Sindie era bucatar la “Athenee Palace”, unde-si dovedea maiestria in dulciuri dobindita la “Scoala profesionala de alimentatie publica”.

Cratitele de la “Athenee Palace” sint, deja, istorie: Sindie a ajuns sa detina dupa 13 ani de la intrarea in “afaceri”, o vila la Corbeanca, doua apartamente pe strada Jules Michelet (vis-a-vis de Ambasada Angliei), patru vile uriase in imediata apropiere a lacului Herastrau, si un imobil cu zece etaje aflat in constructie in Capitala, pe strada Buzesti, la o aruncatura de bat de Guvern.

Impatimit dupa autoturisme, Sindie are o intreaga colectie de masini de lux.

A avut mai intii un Audi A8 Quatro negru si un Volkswagen Phaeton argintiu, apoi si-a cumparat un Porsche Cayenne, un alt Audi 6 All Road si un Mercedes 500. Acum, Sindie strabate soselele la volanul unuia dintre putinele, daca nu singurul, Bentley Coupe din Romania.

Toate aceste bunuri mobile si imobile ii apartin sau i-au apartinut lui Cristian Sindie, desi firmele infiintate de el n-au avut niciodata o situatie stralucita. Unele dintre ele au fost desfiintate tocmai din acest motiv, dupa cum singur a recunoscut intr-una din discutiile cu reporterii EVZ.

Asadar, o avere de multe milioane de euro, greu de justificat prin activitatile firmelor la care este actionar Sindie. Numai Bentley-ul recent achizitionat a costat citeva sute de mii de euro, iar cele patru vile din Strada Zagazului i-a scos din buzunar lui Sindie o avere frumusica.

Sindie si Bivolaru i-au sporit averea lui Nastase

Asemenea condamnatului Gabriel Bivolaru, Cristian Sindie este unul dintre cei care au adus noroc familiei premierului. Unele dintre cele mai rentabile investitii imobiliare ale familiei Nastase au fost facute cu Bivolaru si Sindie.

De la fostul deputat PSD aflat acum in puscarie pentru deturnarea a 30 de milioane de dolari de la BRD, Adrian Nastase a cumparat pe mai nimic terenul din strada Zambaccian, cartierul Dorobanti. Cu doar 11.000 de dolari, cam cit ar costa o palma de pamint in zona respectiva, in loc de citeva sute de mii de dolari.

De la Sindie, mama premierului Nastase a cumparat, cu 65.000 de dolari, un apartament evaluat la cel putin 200.000 de dolari. Apartamentul se afla in vila de la numarul 10, pe strada Moliere, imobil construit de Cristian Sindie si Daniel Dancuta, interlopul care a fost acuzat de tot felul de ilegalitati si in Romania, dar n-a facut puscarie decit in Germania.

In 2001, cind Adrian Nastase era premier, mama sa, Elena Nastase, a cumparat de la Cristian Sindie apartamentul nr. 2. Tranzactia n-a avut loc la notariat deoarece, se consemneaza in contractul de vinzare-cumparare, “partile se cunosc personal”.