Doua femei care faceau parte dintr-o retea de traficanti de droguri care actiona pe ruta America de Sud - Europa au fost arestate preventiv, dupa ce au fost prinse in flagrant avand asupra lor 14 kilograme de cocaina.

Gabriela Platon si Dumitrita Amariei au fost prinse dupa ce au introdus in Romania - prin Aeroportul International Henri Coanda - cele 14 kilograme de droguri ascunse in peretii dubli a doua genti de voiaj si intr-o sticla de whisky. Potrivit Ministerului Public, dupa prinderea celor doua femei, anchetatorii au perchezitionat locuinta din Piatra - Neamt a Gabrielei Platon.

Aici au gasit alte trei kilograme de cocaina, ascunse in doua sticle de whisky si in peretii dubli ai unei genti de voiaj apartinand Dumitritei. Anchetatorii au stabilit ca drogurile - in valoare de 2,3 milioane de euro - proveneau din Venezuela.

Femeile au fost arestate preventiv pentru 30 de zile, de instanta Tribunalului Bucuresti, pentru trafic de droguri de mare risc si introducere de droguri pe teritoriul Romaniei. Ele risca o pedeapsa cu inchisoarea de la 15 la 25 ani.

La ancheta au participat reprezentanti ai autoritatilor judiciare franceze, procurori din cadrul Parchetului Inaltei Curti de Casatie si Justitie, politisti de frontiera si de la Directia Antidrog din cadrul Inspectoratului General al Politiei Romane, angajati de la Autoritatea Nationala a Vamilor si Directia Generala de Informatii si Protectie Interna din cadrul Ministerului Administratiei si

Internelor.

"Baronul drogurilor"

Potrivit unor surse judiciare, cele doua femei ar face parte dintr-o vasta retea internationala care se ocupa cu traficul de narcotice, grupare condusa de Dorel Popa, supranumit "Baronul drogurilor", acesta fiind la ora actuala cel mai cautat lider al retelelor mortii albe. Valeriu Dorel Popa, in varsta de 37 de ani, din comuna bihoreana Sambata, are de executat 25 ani de inchisoare.

El este capul unei filiere internationale de trafic de cocaina pe relatia Columbia - Ecuador - Romania - Ungaria, dar, o mare parte din aceasta retea a fost anihilata, in 2001, de ofiterii antidrog, mai multi complici de-ai sai fiind deja condamnati.

Dupa anihilarea, in 2001, a unei importante parti a retelei de traficanti conduse de Valeriu Dorel Popa, politistii au stabilit ca barbatul, aflat atunci in Ecuador, si-a format, prin intermediul unei rude o noua retea, aceasta avand rolul de a racola diferite persoane care, contra unor sume de bani, mergeau in Ecuador pentru a aduce cocaina. Astfel, in urma cu doi ani a fost racolat Avram P.

, care a fost trimis in Ecuador la Popa, acesta fiind prins de autoritatile din aceasta tara cu trei kilograme de cocaina. Dupa capturarea acestuia, oamenii lui Popa din Romania au racolat un alt barbat pe care l-au trimis in Ecuador la Popa.

Si acesta a fost prins la intoarcere pe aeroportul din Budapesta de catre autoritatile maghiare, avand asupra sa 2,6 kilograme de cocaina, ascunse in sticle de whisky. In ciuda acestor capturi, Popa nu s-a lasat, oamenii lui continuand sa racoleze "pioni" care sa care drogurile din Ecuador in Romania. Petru A., in varsta de 26 de ani, si Pavel O.

, de 25 de ani, au mers in Ecuador pentru a aduce droguri de la Popa. Cei doi au fost preluati in Zagreb de catre un cetatean croat care avea legaturi cu Dorel Popa. Pe 10 iunie 2002, Petru s-a intors in Romania, fiind prins in gara Oradea.

In urma cercetarilor s-a stabilit ca, la intoarcere, pe aeroportul din Zagreb, acesta i-a lasat unui cetatean sarb trei sticle in care erau ascunse aproximativ 2,6 kilograme de cocaina.

Atunci, anchetatorii au stabilit ca un alt om al lui Popa a plecat in Ecuador, de unde a adus aproximativ 1,6 kilograme de cocaina ascunsa intr-o camera video si o sticla de whisky, droguri pe care a reusit sa le trimita in Ungaria. In urma cu o luna, politisti de la Serviciul Politiei Criminale din cadrul IPJ Bihor au capturat un alt membru al retelei coordonate de Popa. Augustin Viorel T.

, in varsta de 46 de ani, a fost prins dupa doi ani de cautari, timp in care a fost dat in urmarire generala si internationala. El a fost incarcerat in Penitenciarul Oradea, avand un mandat de executare a unei pedepse de 15 ani de inchisoare pentru trafic de droguri de mare risc. In prezent, Dorel Popa se afla in Columbia.