A noua editie a Festivalului International al Filmului Studentesc, CineMAiubit, organizat de UNATC si Uniunea Cineastilor, a debutat luni, la cinematograful Studio din Capitala.

"Cea de-a noua editie nu este deloc usoara. Noi suntem atat de saraci, ca ne este rusine sa recunoastem. Sumele pentru acest festival sunt deosebit de mici. Am sperat si noi la ceva din cele doua miliarde alocate pentru film de catre Ministerul Culturii si Cultelor, dar, din nefericire, nu am primit nimic.

Daca as fi avut acesti bani, macar jumatate i-as fi dat facultatii de film", a declarat Elisabeta Bostan.

Elisabeta Bostan si-a incurajat studentii sa nu se planga de conditiile grele prin care trec. "Le tot zic studentilor: nu veniti cu scuze de genul: nu avem, nu merge, nu s-a putut.

Oricat de putini bani am avea, atata timp cat avem aceasta dragoste pentru film, cinematografia romaneasca va exista", a mai spus Elisabeta Bostan, promitand ca festivalul va ajunge si la cea de-a zecea editie.

Filmele din concurs, aproape 70 la numar, sunt lucrarile de examen ale studentilor si absolventilor de facultati de film din Romania, Germania, Italia, Rusia si Polonia.

Luni, inainte de deschiderea oficiala a sectiunii competitive, foaierul cinematografului a gazduit o expozitie de fotografii si afise, urmata de premierea acestora. Ziua de marti este rezervata sectiunilor filme de fictiune 16 mm transpuse in beta si filme documentare in beta, dar si unui Medalion Ion Bostan.

Miercuri, va fi organizata o retrospectiva a Scolii de Film din Lisabona si se va deschide sectiunea competitiva a filmelor de animatie-experimentale. Seara, va avea loc festivitatea de premiere si vor fi vizionate filmele premiate.

Premiile acordate castigatorilor constau in bani si materiale. Premiul cel mare este reprezentat de o pelicula de 4000 de metri care costa aproximativ 3000 euro.