Cunoscutul jurnalist care prezintă ştirile de luni pană vineri şi-a publicat eseurile politice şi pamfletele in volumul „Fabrica de tămăie”.

In ultima vreme asistăm, şi in Romania, la un fel de modă: persoanele publice işi lansează cărţi. Este o modalitate de promovare foarte bună, mai ales că starneşte aprecierea faţă de cel care a reuşit să scrie o carte. In plus, vanzările sunt asigurate doar pentru că autorul este o persoană cunoscută.

Genurile abordate sunt destul de diferite, strans legate de personalitatea fiecăruia. Unii se aventurează şi scriu romane (sau cel puţin au pretenţia asta), alţii fac analize politice sau adună sub un titlu articole publicate de-a lungul timpului.

„Fabrica de tămaie”, volumul jurnalistului Lucian Mandruţă nu pare a fi insă unul apărut doar de dragul publicităţii, mai ales dacă luăm in considerare faptul că acesta cuprinde eseurile politice şi pamftele care au fost publicate de-a lungul timpului in „Dilema” şi in „Dilema veche”.

Acestea se adresează unui public destul de selectiv. Veti găsi dezvoltate contribuţii majore la teoria chibritului, icoanele despre care scrie Mindruţă plang, lumea se veseleşte, practic este descrisă o lume asemănătoare cu cea intalnită la Ilf şi Petrov care sunt scriitorii preferaţi ai autorului.

Scrierile sunt caracterizate de ironie fină, alteori chiar umor, iar personajele - unele dintre ele, recognoscibile - , se transformă parcă in actori.

In „Fabrica de tămaie” citim despre Romania, „o ţară a imposibilităţilor”, cum o numeşte autorul. „Ferma de voturi”, „ţara lu’ Ultimă Clipă”, „Fabrica de frane” sunt titluri ale unor articole pe care le veţi gasi in volum. Cat despre motivaţia titlului, Mandruţă spune: „Suntem o naţiune de vrăjitori.

Doar că in loc de baghetă magică folosim cădelniţa. Ea transformă orice mizilic in ditamai evenimentul şi orice mizerie in fapt de viaţă perfect suportabil.”

PUBLICISTICA, Lucian Mandruţă, „Fabrica de tămiie”, Editura Polirom