Ieri, Alexandru Costache, reporter de patru ani in TVR, a facut un demers sinucigas, de kamikaze. A acuzat public televiziunea de stat despre cenzura si presiunile din interior.

La conferinta de presa organizata astazi, la ora 12.00, de catre Agentia de Monitorizare a Presei, au venit in fata camerelor de la mai toate televiziunele trei dintre cei sase jurnalisti din TVR care s-au solidarizat ieri ipotriva cenzurii si presiunilor politice. Ei au denuntat practici vechi, care s-au perpetuat si care au atins paroxismul mai ales in ultima saptamana.

"Jurnalele noastre de saptamana trecuta au incalcat principiile care trebuie sa guverneze o televiziune publica. Doresc sa ma delimitez de ceea ce se intampla in televiziune acum. Au fost insinuari ca acest protest a fost facut la comanda politica. Numai cine lucreaza la comanda politica poate pune problema asa", a spus Anca Lazarescu, producator TVR.

Dintre practicile denuntate de ziaristi:

  • Reporterii sunt chemati si li se rescriu textele;
  • Sunt adusi invitati despre care producatorii nu stiu;
  • Vin reporterii de la filmare si intreaba: "Bine, dar noi putem sa dam asta pe post?";
  • Se schimba agenda si se fac editii speciale in urma telefoanelor
  • Ceea ce este cel mai grav: exista autocenzura in TVR.

    Au pus capac trei jurnale ale TVR de saptamana trecuta, care, in opinia lor, "au depasit orice limita".

    Alexandru Lazescu, membru al Consiliului de Administratie al TVR: "Cred ca situatia e grava, voi propune joi sa fie facuta o analiza de catre doua parti: pe de o parte, de catre Consiliul de Administratie, pe de alta, de catre societatea civila, reprezentata prin ONG de media reprezentative (precum Agentia de Monitorizare a Presei, CJI).

    "Acuz" - a spus si Mariana Sipos, redactor cultural la TVR: "Acuz public Consiliul de Admisnitratie a TVR. Acuz public Comisiile de cultura din Parlament; am lansat un apel si pe Internet de sprijin a celor sase jurnalisti protestatari".

    Alexandru Costache, jurnalistul din TVR care a spart tacerea, a spus ca acest demers vine din constiinta, a cerut politicienilor de orice tip sa nu le confiste demersul, care este "un demers pur jurnalistic, care vine din constiinta". "Vin cu argumentul sinucigasului - e un argument de kamikaze".

    Bradusa Armanca, jurnalist concediat din TVR, a declarat: "ii sustin pe fostii mei colegi". Armanca a spus ca ei sunt chemati acum in fata Comisiei de Etica si Arbitraj din TVR "in baza unor reguli anti-europene si anti-constitutionale". "Sunt acuzati ca au iesit public inainte de a fi epuizat toate caile interne. Caile nu exista.", a adaugat Armanca.

    Intr-un comunicat transmis ieri, TVR precizeaza: "Continuand seria dezbaterilor politice dedicate temelor de mare importanta pentru public, TVR a demonstrat, luni seara si marti seara, ca nu ii este frica sa abordeze subiectele dificile.

    Editiile din datele de 29 noiembrie si 30 noiembrie ale emisiunii Vorbe despre fapte au abordat atat tema alegerilor si a rezultatelor la exit poll-uri, cat şi pe cea a acuzatiilor de frauda." (Manuela Preoteasa, EurActiv.ro)