Lucian Mandruta, Gabriela Vranceanu Firea sau Alessandra Stoicescu nu au evitat intrebarile societatii civile, dar raspunsurile lor arata ca meseria de jurnalist de televiziune trebuie sa se supuna regulilor impuse de patroni, scrie Cotidianul. "Liberi si independenti" in televiziunea de partid, titreaza Ev. Zilei care arata ca in loc sa raspunda intrebarilor puse de cele mai importante organizatii nonguvernamentale care lupta pentru libertatea de exprimare si libertatea presei, jurnalistii au adus acuze acestor asociatii.

„Daca ati avea autoritate asupra emisiunilor de stiri sau actualitate pe care le prezentati, ele ar arata la fel cum arata astazi?“, „Aveti libertatea de a prezenta toate punctele de vedere si a le echilibra asa cum ati invatat ca e corect?“, „Care este limita pina la care pot fi tolerate, fara ca voi sa luati o pozitie publica impotriva lor, abaterile de la normele etice pe care o parte dintre

voi le-ati invatat chiar la sursa, in Occident?“. Acestea sint citeva dintre intrebarile adresate pentru 6 dintre cei mai cunoscuti angajati ai posturilor importante de televiziune.

Desi poate parea o arma politica lansata inaintea turului al doilea de scrutin al alegerilor prezidentiale, scrisoarea este legitimata de numeroasele semnale de alarma trase de comunitatea internationala cu privire la constringerile la care sint supuse televiziunile din Romania.

Destinatarii scrisorii au dovedit, prin raspunsuri, ca statutul de vedeta si, de ce nu?, banii seriosi pe care ii cistiga din meseria lor sint motive suficient de puternice pentru a uita multe dintre principiile jurnalismului.

Mindruta, un fost ziarist revoltat

Lucian Mindruta a reactionat la scrisoarea de luni evocind momentul in care aproape ca a fost concediat de la PRO TV din cauza faptului ca a avut o pozitie politica. „In 2000, i-am transmis un e-mail domnului Bryan Adams in care-mi exprimam o parere politica. Acel e-mail a ajuns la destinatari politici care au facut scandal. Eu era sa-mi pierd serviciul.

In acea perioada, nici una dintre organizatiile «protestului» de acum nu m-a deranjat intr-un fel, cu o vorba buna, cu un sfat, cu un ajutor... Desi eram singurul ziarist revoltat de pe piata“, spune Mindruta. El mai afirma ca nu ar putea sa se implice in continutul editorial al stirilor pe care le prezinta la Antena 1, deoarece contractul sau stipuleaza sa citeasca stiri de pe prompter.

„Cine vrea sa afle parerile mele politice, sociale si economice poate sa le citeasca in «Jurnalul» si in «Dilema»“, mai spune acesta.

Pretexte de realizator

Lucian Sirb, directorul Directiei stiri din TVR, post aflat in centrul unui imens scandal privind cenzura, s-a spalat pe miini spunind ca el nu este prezentator. „Semnatarii scrisorii nu prea au urmarit stirile TVR, pentru ca, altfel, ar fi stiut ca nu sint prezentator“, a spus Sirb.

In schimb, cu siguranta prezentatoare, Alessandra Stoicescu a preferat sa considere ca scrisoarea are un scop electoral. „M-a surprins sa vad ca mi se adreseaza aceste intrebari si cred ca se incearca atragerea mea intr-o polemica aflata in strinsa legatura cu actuala campanie electorala“, spune Alessandra Stoicescu.

Ea promite ca, dupa turul de scrutin de duminica, va raspunde punctual intrebarilor adresate de societatea civila.

„Se cere promovarea PUR“

O alta reprezentanta a Antenei 1, post suspectat ca este partinitor din punct de vedere politic, Gabriela Vrinceanu Firea a fost singura care a raspuns fiecareia dintre intrebarile din scrisoarea deschisa. Fosta angajata a TVR, Gabi Firea afirma ca la Antena 1 exista infinit mai putine restrictii decit la TVR, atit la cea condusa de PSD, cit si la cea condusa de Conventia Democratica.

„De obicei, cererile patronului se refera strict la mediatizarea activitatilor organizate de PUR, dar nu ni se cere sa manipulam ori sa punem tunurile pe partea opusa a baricadei“, mai spune Firea.

Cotidianul - 8 decembrie 2004

"Liberi si independenti" in televiziunea de partid

In ziarul nostru de ieri, ca si in alte ziare, a fost publicata scrisoarea deschisa adresata unor figuri importante ale televiziunii romanesti, semnata de cele mai importante organizatii nonguvernamentale care lupta pentru libertatea de exprimare si libertatea presei.

Cei sase carora li s-a adresat scrisoarea sint Lucian Mindruta, Alessandra Stoicescu, Gabriela Vrinceanu Firea (Antena 1), Andreea Esca (PRO TV), Lucian Sirb (TVR) si Radu Moraru (B1 TV). Semnatarii scrisorii ii invitau pe cei sase sa raspunda unor intrebari legate de libertatea lor editoriala si de constiinta deontologica. Pina ieri jurnalistii nu7 au raspuns scrisorii.

Contactati telefonic de “Evenimentul zilei”, dintre cei sase au raspuns numai angajatii Antenei 1.

In vreme ce scrisoarea atrage atentia asupra faptului ca cele trei televiziuni au facut sa creasca ingrijorarea organismelor internationale in privinta libertatii presei, raspunsurile celor trei sustin corectitudinea activitatii lor jurnalistice, iar doi dintre ei acuza, la rindul lor, organizatiile semnatare ale scrisorii de partizanat politic.

Dupa ce declara ca ii respecta pe semnatarii scrisorii, Alessandra Stoicescu califica documentul drept o incercare de atragere a ei intr-un joc politic: “Pozitia mea in acest moment este cu totul alta, nu voi intra in jocul politic in care dinsii incearca sa ma atraga.

Voi raspunde intrebarilor dupa campania electorala si dupa alegeri, atunci cind nu va mai exista nici un semn de intrebare legat de intentiile dinsilor, si atunci vom sti cu siguranta ca ii priveste doar dreptatea, democratia si dorinta de exprimare libera”.

Prezentatoarea Observatorului nu se considera in nici un fel manipulata si spune si ca singurul ei crez este adevarul, dar ca un raspuns la intrebarile formulate in scrisoare ar servi unui interes politic unilateral.

Referitor la programul stirilor prezentate la Antena 1, Alessandra Stoicescu declara ca ele au fost reglementate strict de legi si ca nu a fost supusa nici unei manipulari: “Vom discuta si care sint posibilitatile pe care mi le permite legea si ceea ce imi permite CNA sa fac intr-un jurnal de stiri sau ceea ce imi permite CNA sa fac intr-o editie speciala.

Nu sint manipulata si nu mi s-a interzis sa spun nimic”.

Colegul sau de Observator, Lucian Mindruta, a reactionat mai dur la intrebarile care i-au fost adresate, considerindu-le comuniste: “Mi se pare ca oamenii care pun intrebarea asta (in privinta libertatii de exprimare - n.r.) inca mai functioneaza in logica sistemului de dinainte de ‘89. Logica in capitalism este cu totul alta.

Presa este o industrie, nu un partid, nu este o organizatie de convins cetatenii. Nu e o organizatie de exprimat parerea unora sau altora. Despre niste oameni care au dubii pe care le-au pus pe o declaratie care a venit intr-un moment politic tensionat, am dubii in legatura cu intentiile lor. Mi se pare ca puteau sa mai astepte sa ne traga la raspundere.

E un moment in care arderea noastra in piata publica serveste unui singur scop. Si anume, pentru o singura parte a politicii, nu pentru toata lumea. Mi se pare ca toata declaratia asta este facuta sa smulga de la noi, intr-un fel, alte declaratii care sa nasca un scandal si care, in cele din urma, sa duca la un cistig politic”.

Lucian Mindruta afirma, la rindul sau, ca stirile de la Antena 1 au respectat legile: “Viata este normala, si viata noastra profesionala a fost perfect reglata de legi si de CNA. Nu cred ca ai sa vezi mai mult PSD, PD sau pe altcineva in buletinele electorale de la Observator, ca au fost numarate. Cind am facut acea editie speciala, am lasat toata lumea sa vorbeasca.”

Gabi Firea sustine ca e mai libera la Antena decit era in TVR

Gabriela Vrinceanu Firea ne-a trimis de dimineata la redactie raspunsul ei la intrebarile formulate in scrisoare. Ea sustine ca, “in actuala campanie, cenzura nu a venit de la patron ori din noi insine, ci din textele de lege”. Prezentatoarea mai spune si ca in Antena 1 exista mai multa libertate decit exista in TVR pe vremea cind era angajata acolo.

Referindu-se la cei sase ani in care a lucrat pentru TVR (1994-2000), Gabi Firea mentioneaza ca sub ambele guvernari au existat restrictii venite “de sus”. “De aceea am si plecat in 2000 din TVR, pentru ca acolo sumarul buletinelor de stiri era transmis la cabinetul consilierilor prezidentiali ai domnului Constantinescu si apoi in grupurile de montaj. Ceea ce la Antena 1 nu se intimpla”.

In legatura cu Antena 1, ea precizeaza: “Cererile patronului se refera strict la mediatizarea activitatilor organizate de PUR, dar nu ni se cere sa manipulam ori sa punem tunurile pe partea opusa a baricadei”.

Realizatoarea emisiunii “Saptamina Financiara” afirma ca a avut probleme dinspre ambele parti: “La alegerile locale am fost acuzata de PSD ca sint omul opozitiei, si ca l-am ajutat pe Traian Basescu sa devina primar, iar acum mi se sugereaza ca as inchide ochii fata de cenzura politica a PSD”. “Am fost si ramin un jurnalist corect.

Atit consilieri ai Conventiei Democrate - cind eram la TVR -, cit si ai PSD - de patru ani de cind sint la Antena 1 - mi-au sunat superiorii sa fiu data afara. Asta-i boala politicienilor romani - daca nu esti cu ei, esti musai impotriva lor.

” Firea s-a referit si la conducerea de catre Zoe Petre a TVR si la faptul ca nu era placuta de secretarul de stat Opris: “Vreti sa dau nume si detalii? Din politete fata de telespectatorii mei si din respect pentru doamna Alina Mungiu Pippidi, ma abtin”.

Si Gabriela Vrinceanu-Firea a avut ceva de spus in legatura cu organizatiile semnatare: “Problema mea este acum ca exact acele organizatii civice in care credeam si in care mi-am pus speranta de libertate ca om si jurnalist incearca, prin insinuari, sa ma faca vinovata de ceva ce nu am comis (...

) si ma asaza in postura omului care trebuie sa se justifice pentru ceva ce nici prin gind nu mi-a trecut”.

Iata intrebarile adresate de organizatiile neguvernamentale celor sase stiristi:

Daca ati avea autoritate asupra emisiunilor de stiri sau actualitate pe care le prezentati, ele ar arata la fel cum arata astazi? Aveti libertatea de a prezenta toate punctele de vedere si a le echilibra asa cum ati invatat ca e corect? Aveti libertatea de a invita in jurnale sau alte emisiuni comentatorii ce vi se par cei mai potriviti sau vi se indica persoanele favorite de catre conducerea

postului?

Care este limita pina la care pot fi tolerate, fara ca voi sa luati o pozitie publica impotriva lor, abaterile de la normele etice pe care o parte dintre voi le-ati invatat chiar la sursa, in Occident, cu sprijinul unor organizatii aflate pe lista de semnaturi de mai jos?

Va inchipuiti ca, dupa aceste alegeri, viata va reveni la normal si veti fi din nou liberi sa va faceti meseria? Chiar credeti ca acest lucru se va intimpla de la sine, ca libertatea vine cadou pentru o buna purtare care inseamna, de fapt, contrariul ei?

Ev. Zilei - 8 decembrie 2004