Dragos Seuleanu, reclamat la CNA de Pro Democratia

Asociatia Pro Democratia l-a reclamat ieri la CNA pe directorul-general al Societatii Romane de Radiodifuziune, Dragos Seuleanu (foto). Potrivit reclamatiei APD, doi jurnalisti de la Studioul Regional de Radio Timisoara sustin ca, in ziua alegerilor, Seuleanu a decretat un adevarat embargo informational.

Cei doi spun ca reporterii postului au primit interdictia de a difuza informatiile primite de la Pro Democratia si chiar de a pronunta numele acestei asociatii.

“In ziua primului tur al alegerilor generale (28 noiembrie 2004) am fost contactati in mod independent de catre doi angajati ai Studioului Regional de Radio Timisoara. Acestia au dorit sa ne informeze si sa isi exprime dezacordul fata de o recomandare a directorului Radiodifuziunii Romane, conform careia redactorii ar trebui sa nu mai reflecte activitatea Asociatiei Pro Democratia.

Am verificat aceasta informatie si cu alte doua persoane din interiorul Radio Timisoara, care ne-au confirmat ca, intr-adevar, directorul general al Societatii Romane de Radiodifuziune, Dragos Seuleanu, a recomandat embargo asupra informatiilor provenite de la Asociatia Pro Democratia in ziua alegerilor, pina la ora 21.00. (...

) In cazul in care situatia sesizata de noi este conforma cu realitatea si avind in vedere gravitatea unui asemenea gest de ingradire a dreptului cetatenilor la libera si corecta informare, va rugam sa luati masurile de sanctionare a Radiodifuziunii Romane si a conducerii acesteia, conform legii”, se arata in petitia trimisa CNA si semnata de Cristian Bratu, coordonatorul Asociatiei Pro

Democratia Timisoara.

Jurnalistii se tem ca vor fi dati afara

Cei doi jurnalisti de la Radio Timisoara nu au vrut sa le fie dezvaluita identitatea de teama repercusiunilor. Cristian Bratu ne-a spus ca acestora le e frica de faptul ca vor fi dati afara. Surse din redactia Radio Timisoara ne-au confirmat ca, in ziua alegerilor, li s-a interzis categoric chiar si sa pronunte pe post numele Asociatiei Pro Democratia.

“Embargoul a fost decretat o data cu deschiderea sectiilor de votare, in dimineata zilei de duminica, 28 noiembrie, la ora 7.00, si s-a incheiat la sfirsitul scrutinului, la ora 21.00.

In acest rastimp, in care erau sesizate numeroase nereguli, Radio Timisoara nu a avut voie sa prezinte nici macar o singura stire despre Pro Democratia”, ne-a declarat, tot sub protectia anonimatului, un alt jurnalist de la acelasi post.”Am reflectat alegerile prin prisma BEJ”

Directorul adjunct de la Radio Timisoara, Nicolae Dolinga, neaga acuzatiile aduse de cei doi jurnalisti. “Nimeni nu ne-a oprit. N-a fost o indicatie ferma de la Bucuresti ca sa nu prezentam punctele de vedere ale Pro Democratiei. Ni s-a spus sa tinem legatura cu Birourile Electorale Judetene si, ma rog, sa avem in vedere activitatea Pro Democratia. Am reflectat alegerile prin prisma BEJ”.

Radio Romania: “Nu am vrut sa difuzam informatii neverificate”

In replica la aceste acuzatii, coordonatorul emisiunilor electorale de la Radio Romania si redactor-sef al RADOR, Dan Preda, ne-a explicat ca, intr-adevar, presedintele Radiodifuziunii Romane, Dragos Seuleanu, “a sugerat, in cadrul unei sedinte, sa se difuzeze numai informatii verificate de la Biroul Electoral Central si de la birourile electorale judetene”.

Dan Preda a insistat asupra faptului ca Dragos Seuleanu a facut aceste sugestii “doar pentru e evita difuzarea pe post a unor informatii neverificate”.

Preda respinge acuzatiile privind interdictia impusa Asociatiei Pro-Democratia, aratind ca “in chiar ziua alegerilor am difuzat protestul acestei asociatii fata de ceea ce dumnealor au denumit indemnul corespondentului nostru de a fi votata Uniunea PSD+PUR.

Am adaugat atunci, la comunicatul APD, si precizarile noastre in care aratam ca nu corespondentul a facut acest indemn, ci un cetatean care era intervievat, in direct, la iesirea de la urne”.

In opinia oficialului Radio Romania, “nu e vorba despre relatii proaste intre noi si Pro Democratia, SRR difuzind comunicatele de la dumnealor, presedintele Cristian Parvulescu fiind invitat in emisiunile noastre; a fost invitat chiar in ziua alegerilor, dar nu a ajuns din cauza ca s-a dus la TVR”. (Cristian Oprea)