Astazi, activistii PSD din intreaga tara sint pusi la munca: se simuleaza ceea ce documentele PSD numesc „mobilizarea la vot a alegatorilor PSD“. Actiunea a fost pregatita minutios.

Elocventa in acest sens este circulara cu antetul Uniunii PSD+PUR filiala Hunedoara, in care conducerea acesteia le solicita presedintilor organizatiilor de partid comunale si orasenesti „imbunatatirea substantiala a dotarii echipelor de mobilizare la vot cu autovehicule si intocmirea de liste nominale“ cu potentiali votanti PSD.

Ca turma la vot

Circulara amintita este inregistrata in data de 2 decembrie a.c. in registrul Organizatiei judetene a PSD Huneodoara.

Conform documentului, fiecare dintre presedintii organizatiilor teritoriale de partid are obligatia sa transmita la sediul PSD Hunedoara „numele responsabililor echipelor de mobilizare, numerele de inmatriculare a autovehiculelor arondate sectiilor de votare, numele conducatorilor auto si numarul votantilor planificati a fi transportati“.

Din ordinul intern al PSD reiese ca activistii din teren au evidente nominale cu alegatorii din zona de care sint responsabili, dar si logistica necesara pentru a transporta mase intregi de oameni la vot. Practic, la fiecare sectie de votare, PSD va aronda autovehicule cu menirea de a aduce la urne simpatizanti ai lui Nastase.

In contextul scandalurilor declansate de autobuzele PSD care au strabatut Romania in ziua primului tur de scrutin, masinile mici par a inlocui autovehiculele de capacitate mare.

Unii confirma, altii nu

Circulara poarta stampila Organizatiei judetene a PSD Hunedoara, iar deasupra semnaturii aferente este scris numele prefectului Victor Vaida. In mod curios, acesta nu recunoaste ca ar fi semnat documentul. Admite, in schimb, ca unul dintre subordonatii lui politici ar fi putut semna documentul in locul sau.

Vaida nu a vrut nici in ruptul capului sa recunoasca faptul ca PSD organizeaza astazi o simulare a transportului de electori.

L-a contrazis colegul sau de partid, proaspatul deputat Ioan Buda, presedinte al filialei judetene Maramures. Detinem un document, emis de filiala maramureseana a PSD, conform caruia o simulare similara a fost organizata in ziua de 24 noiembrie, inaintea primului tur al alegerilor.

Ioan Buda a recunoscut existenta si anvergura operatiunii, spunindu-ne ca i se pare perfect normal ca un partid sa isi scoata electoratul la vot. Cind l-am intrebat despre existenta listelor nominale ale alegatorilor PSD si care sint criteriile dupa care s-a intocmit evidenta, deputatul Buda a preferat sa schimbe subiectul.

Simularea capacitatii de reactie a PSD in ziua alegerilor este organizata ceas si cu mai multa atentie decit la primul tur, astfel incit sa se evite deconspirarea de acum doua saptamini. De exemplu, in circularele emise in teritoriu se precizeaza ca ora simularii se va comunica telefonic, spre deosebire de primul tur, cind simularile au inceput la ora 9.00.

Inainte de simularea propriu-zisa, se vor realiza conexiunile Intranet (retea virtuala interna) intre sediul central de campanie electorala al PSD si sediile judetene ale PSD. Dupa ce asa-zisele echipe de mobilizare se vor posta in fata sectiilor de votare, utilate cu aceleasi autovehiculele ce vor fi folosite pe 12 decembrie, se va trece la raportarea permanenta a situatiei din teren.

Fluxul acestora este urmatorul: coordonator comunal sau orasenesc - organizatie judeteana - sediul central de campanie. Cu alte cuvinte, in duminica alegerilor, staff-ul de campanie al premierului Adrian Nastase va putea monitoriza prezenta la vot a propriului electorat, dar si a traseului fiecarei masini.

Mai putini observatori OSCE la turul al doilea

Oficiul pentru Drepturile Omului si Institutii Democratice (ODIHR) al OSCE a decis sa trimita o echipa mai mica de observatori la turul al doilea al alegerilor prezidentiale din Romania.

Dupa intilnirea pe care a avut-o la Sofia cu directorul ODIHR, Christian Strohal, secretarul de stat in MAE roman Bogdan Aurescu (foto) a anuntat ca OSCE a decis sa trimita numai 10 observatori la scrutinul din 12 decembrie, care vor supraveghea modul de desfasurare a votului in intreaga tara. La primul tur de scrutin al prezidentialelor din Romania, OSCE a avut 18 observatori.

Presiuni la Constanta

Semnale privind „probleme“ am primit si de la Constanta. Senatorul PNL Puiu Hasotti ne-a sesizat ieri ca asupra salariatilor Regiei Autonome Judetene a Apelor (RAJA) se fac presiuni pentru a vota cu Adrian Nastase.

„Vicepresedintele local al PSD, Felix Stroe, i-a obligat pe salariatii de la RAJA sa semneze angajamente ca-l vor vota pe Adrian Nastase si i-a amenintat ca vor fi urmariti cum voteaza“, ne-a declarat Hasotti, care a precizat ca respectiva regie are in jur de 1.000 de salariati.

Mihai Munteanu, Claudiu Tarziu